Τουρίστες αρπάζουν ως σουβενίρ κοµµάτια από το Απολιθωµένο Δάσος
Βασίλης ΙγνατιάδηςΤμήµατα απολιθωµένων κορµών, ηλικίας 20 εκατοµµυρίων ετών, αφαιρούνται παράνοµα από το Απολιθωµένο Δάσος της Λέσβου και εξάγονται ως... σουβενίρ στις βαλίτσες τουριστών, ενώ µέρος αυτών πωλείται στη µαύρη αγορά έναντι πολλών χιλιάδων ευρώ. Το περιστατικό που συνέβη πρόσφατα στο αεροδρόµιο της Μυτιλήνης, όταν πιάστηκε τριµελής οικογένεια Τσέχων που θα ταξίδευε για τη Βιέννη µε δεκάδες τεµάχια απολιθωµάτων στις αποσκευές, είναι ένα από τις πέντε που έχουν αποκαλυφθεί τα τελευταία δύο χρόνια από το Τελωνείο Μυτιλήνης.
Ωστόσο, εκτιµάται πως οι Αρχές εντοπίζουν µόνο ένα ελάχιστο, µονοψήφιο, ποσοστό των περιπτώσεων, καθώς τα απολιθώµατα µεταφέρονται συνήθως µε το πλοίο της γραµµής και στη συνέχεια οδικώς, µε αποτέλεσµα να µην ελέγχονται µε x-ray όπως στα αεροδρόµια. Το µηχάνηµα του αεροδροµίου που «σκάναρε» τις αποσκευές της οικογένειας από την Τσεχία εντόπισε ύποπτες πυκνές µαύρες µάζες, ανάµεσα σε ρούχα και άλλα προσωπικά αντικείµενα.
Οι τελωνειακοί που άνοιξαν τις βαλίτσες βρήκαν και κατάσχεσαν 3 τεµάχια απολιθωµένων κορµών, 63 τµήµατα που συλλέχθηκαν σε παραλία και αποτελούν λειασµένα από το κύµα τµήµατα απολιθωµένων κορµών (βότσαλα), ηφαιστειακό πέτρωµα µε χαλαζιακά βοτρυοειδή συσσωµατώµατα και 10 βότσαλα παραλίας. Σύµφωνα µε ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, τα κατασχεθέντα απολιθώµατα, όπως γνωµάτευσε ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωµένου ∆άσους Λέσβου, καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, προέρχονται από την προστατευµένη περιοχή του Απολιθωµένου ∆άσους Λέσβου, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο µνηµείο της φύσης και αποτελεί το κυριότερο γεωλογικό µνηµείο για την ανακήρυξη της Λέσβου ως Παγκόσµιου Γεωπάρκου της UNESCO.
Επιασαν στο αεροδρόµιο Τσέχους µε δεκάδες τεµάχια απολιθωµάτων κρυµµένα στις αποσκευές τους
Το ανδρόγυνο των Τσέχων τουριστών, που είχαν και το ανήλικο παιδί µαζί τους, υποστήριξε πως είχε συλλέξει τα απολιθώµατα από περιοχή όπου δεν υπήρχαν προειδοποιητικές πινακίδες και δεν γνώριζε πως είναι παράνοµη η συλλογή και η µεταφορά τους εκτός νησιού. Η οικογένεια θα ταξίδευε αεροπορικώς στη Βιέννη και από εκεί οδικώς για την Τσεχία. Μετά την απολογία τους στις εισαγγελικές Αρχές, σχηµατίστηκε δικογραφία, ορίστηκε δικηγόρος και αναχώρησαν για την πατρίδα τους, αναµένοντας τον ορισµό της δίκης τους.
Σύµφωνα µε πηγές του Τελωνείου Μυτιλήνης, είναι η πέµπτη παρόµοια δικογραφία που έχει σχηµατιστεί τα τελευταία δύο χρόνια. Η κατηγορία που αντιµετωπίζουν είναι η εξαγωγή ειδών πολιτιστικής κληρονοµιάς κατά παράβαση του νόµου περί λαθρεµπορίας του τελωνειακού κώδικα. Στην πιο πρόσφατη περίπτωση που εκδικάστηκε, για υπόθεση µεταφοράς περίπου 40 απολιθωµάτων, επιβλήθηκε χρηµατική ποινή 78.000 ευρώ! Το Απολιθωµένο ∆άσος Λέσβου αποτελεί ένα από τα µεγαλύτερα και σπανιότερα µνηµεία της γεωλογικής κληρονοµιάς σε παγκόσµια κλίµακα.
Με πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί σε ολόκληρη την προστατευόµενη περιοχή, γίνεται γνωστό στους επισκέπτες πως απαγορεύεται η αφαίρεση απολιθωµάτων, ενώ σχετική ενηµέρωση γίνεται και προφορικά στους επισκέπτες του µουσείου. Τις περισσότερες φορές η αποµάκρυνση τµηµάτων γίνεται εκτός του περιφραγµένου χώρου του δάσους, καθώς µπορεί να συναντήσει κανείς απολιθώµατα σε µια ευρύτερη περιοχή συνολικά 150 χιλιοµέτρων, στο µεγαλύτερο µέρος της ∆υτικής Λέσβου, που περιλαµβάνει παραλίες, αγροτικές και ιδιωτικές εκτάσεις.
Σε κοσµήµατα
Τα απολιθώµατα που εξάγονται χρησιµοποιούνται συχνά για την κατασκευή κοσµηµάτων, ενώ πωλούνται και ολόκληρα σε δηµοπρασίες. Σε χώρες όπως το Μαρόκο, η Μαδαγασκάρη, η Βραζιλία κ.ά. δεν υπάρχει απαγόρευση εξαγωγής και έτσι λειτουργούν νόµιµες εκθέσεις και συναντήσεις εµπόρων και συλλεκτών, όπου γίνονται οι αγοραπωλησίες. Τα απολιθώµατα της Λέσβου είναι περιζήτητα, ακριβώς επειδή η εξαγωγή τους απαγορεύεται και είναι δυσεύρετα. Πωλούνται συχνά µέσα από τα νόµιµα κανάλια, µε παραστατικά που γράφουν ότι προέρχονται από άλλη χώρα, όµως ο πωλητής και ο αγοραστής γνωρίζουν την προέλευσή τους. Η τιµή ενός κοµµατιού, ανάλογα µε το είδος, το µέγεθος και την κατάστασή του, µπορεί να κυµανθεί από µερικές εκατοντάδες έως πολλές χιλιάδες ευρώ.
- Εντείνεται η πίεση της Δύσης στον Ζελένσκι να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν πριν αναλάβει ο Τραμπ
- Αμαλιάδα: Κλιμάκιο του Ανθρωποκτονιών βρίσκεται στον Πύργο - Στον θάνατο του Παναγιωτάκη επικεντρώνονται οι έρευνες
- Απεργία 20 Νοεμβρίου: Πώς θα κινηθεί το Μετρό
- Αγωνία για τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και την Κέιτ Μίντλετον: Κινδύνεψε η ζωή τους μετά από επίθεση μασκοφόρων διαρρηκτών στο κάστρο του Ουίνδσορ