Ελλάδα|11.07.2019 17:53

Χαλκιδική: Η πορεία της καταιγίδας - Πώς άρχισε και πώς εξελίχθηκε (vid)

Newsroom

Χαλκιδική: Την ισχυρή καταιγίδα που έπληξε το αργά το βράδυ της Τετάρτης τη Χαλκιδική, αφήνοντας πίσω της μέχρι στιγμής 7 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, προσπαθούν να αναλύσουν από το πρωί επιστήμονες καθώς, όπως εξηγούν, πρόκειται για ένα φαινόμενο με αιφνίδια άφιξη, μεγάλης έντασης και μικρής διάρκειας σε χρόνο, με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα. 

Ο μετεωρολόγος του OPEN TV, Κλέαρχος Μαρουσάκης, εξηγεί αναλυτικά τι προκάλεσε τον σχηματισμό του ακραίου καιρικού φαινομένου που έπληξε την Χαλκιδική αλλά και όλη την βόρεια Ελλάδα, αναφέροντας πως πρόκειται για μια πολυκυτταρική καταιγίδα, η οποία αρχικά σχηματίστηκε στα δυτικά και βορειοδυτικά της Μακεδονίας, ωστόσο με την πάροδο του χρόνου το σύστημα κινήθηκε ανατολικότερα, φτάνοντας στον Θερμαϊκό. 

Στο σχηματισμό του εν λόγω φαινομένου, συνετέλεσε η σύγκρουση δύο ρευμάτων αέρα, το ένα, προερχόμενο από τα βόρεια τμήματα, ήταν πιο ψυχρό ενώ το άλλο ερχόταν από τα νότια και περνούσε μέσα από τον Θερμαϊκό, φέρνοντας μαζί του υγρασία και μεγαλύτερη θερμοκρασία. Αυτή η σύγκλιση των δύο ρευμάτων αέρα σχημάτισε την ισχυρή καταιγίδα μέσα στον κόλπο του Θερμαϊκού, η οποία στη συνέχεια κινήθηκε ανατολικότερα και σχημάτισε υδροστρόβιλο. 

Λέκκας για Χαλκιδική: Πώς έγιναν όλα σε πέντε λεπτά - Ποιοι είναι οι νέοι κίνδυνοι

Για τη θεομηνία που έπληξε τη Χαλκιδική μίλησε ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, στην «Ώρα Ελλάδος 7:00», κάνοντας λόγο για ακραία καιρικά φαινόμενα με αιφνίδια άφιξη, που είναι πολύ έντονα και διαρκούν πολύ μικρό χρόνο.

Ο ίδιος τόνισε πως είναι ανάγκη να προσαρμοστούμε στη νέα κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουμε, ενώ σημείωσε πως θα μπορούσε να υπάρξει ως έναν βαθμό πρόληψη με την έννοια της έγκαιρης ενημέρωσης και της προειδοποίησης.

Χαλκιδικήνεκροίκαιρόςκαταιγίδα