Ελλάδα | 16.11.2018 21:21

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Το πέρασμα της κακοκαιρίας σε δορυφορικές εικόνες

Newsroom

Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και χιόνια στα ορεινά ενώ στα πελάγη οι άνεμοι θα πνέουν θυελλώδεις.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα προβλέπεται επιδείνωση του καιρού στη χώρα, από την Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018, έως και την Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2018.

Ο παρακάτω χάρτης παρουσιάζει τις περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο. Τα ύψη βροχής αφορούν το 12ωρο από το μεσημέρι της Παρασκευής έως και το Σάββατο 00:00 UTC.

Ποιες περιοχές θα αντιμετωπίσουν τις χιονοπτώσεις 

Τα πρώτα χιόνια μέχρι στιγμής έπεσαν στο νομό Τρικάλων και ειδικότερα στα ορεινά της Καλαμπάκας.

Στον χάρτη χιονόπτωσης με τα προβλεπόμενα ύψη χιονιού είναι εμφανής η ένταση των χιονοπτώσεων στα κεντρικά και βόρεια ορεινά την Κυριακή (18/11), παρότι ανεβαίνουν τα υψόμετρα πάνω από τα οποία θα πέσει χιόνι.

Χάρτης Σαββάτου (17/11)

 Χάρτης Κυριακής (18/11)

Χάρτες της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Αναλυτικά οι προβλέψεις:

Σάββατο 

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στα νησιά Ιονίου, την Πελοπόννησο και μέχρι το απόγευμα στην Κρήτη. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα επηρεάσουν τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, από το μεσημέρι τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και το Ανατολικό Αιγαίο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας κατά τόπους πυκνές στα ορεινά της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Δυτικής και Κεντρικής Στερεάς. Θυελλώδεις άνεμοι ανατολικοί θα πνέουν στα πελάγη και το απόγευμα θα φτάνουν τα εννέα μποφόρ.

Κυριακή

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπεται να επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του Ανατολικού, βαθμιαία του Βόρειου Αιγαίου, τις δυτικές, κεντρικές και νότιες ηπειρωτικές περιοχές (κυρίως τα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα). Μετά το μεσημέρι τα έντονα φαινόμενα θα επεκταθούν στην Κρήτη και προς το βράδυ στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας, κατά τόπους πιο πυκνές στα ορεινά της Ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, με τις πρωινές ώρες της Δυτικής και Κεντρικής Στερεάς και από το βράδυ στα ορεινά της υπόλοιπης Μακεδονίας και της Θράκης.

Θυελλώδεις (επτά-οκτώ και πιθανώς εννέα μποφόρ) άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη.

Η σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων θα αρχίσει από τις βραδινές ώρες στα βορειοδυτικά.

κακοκαιρίαΕΜΥκαιρόςχιόνια