Plane Spotting: Τρόμος για μία σέλφι µε αεροπλάνο στη Σκιάθο! (vids)
Μαρία ΡιτζαλέουΣτα όρια του… τρόµου, µε την αδρεναλίνη στα ύψη, ντόπιοι και τουρίστες συνωστίζονται κάθε µέρα έξω από την περίφραξη του αεροδροµίου της Σκιάθου για να καταγράψουν τις απογειώσεις και -κυρίως- τις προσγειώσεις αεροσκαφών, τα οποία περνούν ξυστά από τα κεφάλια τους.
Οι εικόνες του Embraer E190, αεροπλάνου γνωστής βρετανικής εταιρείας που περνά σύριζα πάνω από τα κεφάλια τουριστών οι όποιοι έδειχναν σαν να το περίµεναν, παρότι κάποιοι έσκυβαν για να προφυλαχθούν, έχουν γίνει viral.
«Το αεροδρόµιο της Σκιάθου θεωρείται το ευρωπαϊκό Σεν Μάαρτεν. Συγκεντρώνει τουρίστες από πολλές χώρες, που µαγεύονται από τις προσγειώσεις των αεροσκαφών και συνωστίζονται για να τις απαθανατίσουν. Μια σέλφι µε το αεροσκάφος πάνω από το κεφάλι τους είναι µια συναρπαστική εµπειρία γι’ αυτούς» λέει στο «Εθνος» ο διευθυντής του αεροδροµίου «Αλέξανδρος Παπαδιαµάντης», Στέφανος Λαµπρόπουλος.
Μάλιστα, η νέα δηµοτική Αρχή θα υιοθετήσει πρόταση της ∆ιεύθυνσης Τουρισµού της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την ανάδειξη της Σκιάθου ως διεθνούς προορισµού plane spotting. «Υπάρχουν παντού προειδοποιητικές πινακίδες και ο κόσµος γνωρίζει πως πρέπει να κρατά αποστάσεις ασφαλείας. Αλλωστε, το κοινό βρίσκεται πάντα έξω από την περίφραξη του αεροδροµίου. Εκτιµούµε ότι το σηµείο αυτό µπορεί να προσελκύσει ακόµη περισσότερους τουρίστες και κυνηγούς αεροπλάνων» λέει ο νέος δήµαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούµας.
Το αεροδρόµιο βρίσκεται κοντά στη Χώρα, κοντά στην παραλία του Αγίου Γεωργίου, όπου υπάρχουν βράχια και κάποιες βάρκες, αλλά δεν υπάρχουν οργανωµένη πλαζ και λουόµενοι. Συχνά οι εικόνες των τουριστών που φωτογραφίζουν προσγειώσεις και απογειώσεις κόβουν την ανάσα, αλλά δεν έχουν λείψει και περιστατικά τραυµατισµών.
Πέρυσι τον Αύγουστο ένα 12χρονο αγόρι από τη Βρετανία τραυµατίστηκε ελαφρά από τα αέρια αεροσκάφους το οποίο ετοιµαζόταν για απογείωση. Το αγόρι ήταν έξω από την περίφραξη µε τους γονείς του και άλλους τουρίστες, και απαθανάτιζαν τη στιγµή, αλλά ο µικρός στάθηκε κοντά στις τουρµπίνες του αεροπλάνου και η δύναµη των αερίων τον πέταξε σε απόσταση 10 µ. πάνω στην άµµο. Αµέσως µεταφέρθηκε για τις πρώτες βοήθειες στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου και για προληπτικούς λόγους στο Νοσοκοµείο Βόλου. Στο εξωτερικό, ωστόσο, και κυρίως στο αεροδρόµιο του Αγίου Μαρίνου στην Καραϊβική, τα περιστατικά είναι περισσότερα και πιο σοβαρά.
Το 2017, µια 57χρονη τουρίστρια από τη Νέα Ζηλανδία σκοτώθηκε όταν οι αναταράξεις από τους κινητήρες αεροσκάφους την πέταξαν µε δύναµη στα βράχια, ενώ παρόµοια περιστατικά έχουν σηµειωθεί στην Κύπρο και την Ταϊλάνδη.
Ιδιαίτερο χόµπι
Το ιδιαίτερο αυτό χόµπι προκαλεί ιδιαίτερη φόρτιση και ένταση, και οι «κυνηγοί» αεροσκαφών είναι διατεθειµένοι να φτάσουν στην άλλη άκρη του κόσµου. Το αεροδρόµιο της Σκιάθου «Αλέξανδρος Παπαδιαµάντης» έχει όλα τα στοιχεία για να χαρακτηριστεί plane spotting.
Είναι διεθνές αεροδρόµιο µε µικρό µήκος διαδρόµου, ο οποίος έχει καθοδική κλίση στο 1/3 του µήκους του, η προσέγγιση των αεροσκαφών γίνεται από τον κόλπο της Χώρας και η προσγείωση γίνεται σε ύψος το πολύ 20 µ. από το έδαφος. «Πιστεύουµε ακράδαντα πως η αξιοποίηση του plane spotting ως ειδικού τουριστικού προϊόντος θα προσδώσει µια διάσταση εγκυρότητας και επαγγελµατισµού σε κάτι που σήµερα βασίζεται κατά κόρον σε ερασιτεχνικές, διάσπαρτες και ασύνδετες προσεγγίσεις» αναφέρεται στην πρόταση της περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία θα υλοποιηθεί σύντοµα – πιθανόν από την επόµενη τουριστική σεζόν
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ