Ελλάδα|18.07.2019 18:10

Λεηλασία των ελληνικών υδάτων από Τούρκους ψαράδες

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Για λεηλασία των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και το Θρακικό πέλαγος κάνουν λόγο, μιλώντας στο ethnos.gr, Έλληνες ψαράδες. Ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης και της Σαμοθράκης, έξω από τη Λήμνο, αλλά και στα Δωδεκάνησα, ακόμα και σε απόσταση 200 - 300 μέτρων από τις ακτές της Λέρου, των Αρκιών, του Φαρμακονησίου, του Αγαθονησίου και της Σάμου, καθημερινά δεκάδες τουρκικά αλιευτικά μπαίνουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και ψαρεύουν παράνομα, χωρίς να διστάσουν να αντιδράσουν έντονα, βγάζοντας ακόμα και τα όπλα ή προσπαθώντας να εμβολίσουν ελληνικά αλιευτικά, αν νομίσουν ότι θα απειληθεί η δουλειά τους από Έλληνες ψαράδες.

Σύμφωνα με τον αλιέα από τη Λέρο, Λευτέρη Γιαννουκά, δεν έχουν κοπάσει ακόμα οι μνήμες από το περσινό περιστατικό, όταν Τούρκοι ψαράδες έβγαλαν όπλα και πυροβόλησαν τρεις φορές εναντίον Ελλήνων συναδέλφων τους περίπου 400-500 μέτρα ανοιχτά της Λέρου, σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

Σε κάποιες περιπτώσεις στο παιχνίδι των ακραίων αντιδράσεων μπαίνουν και οι επίσημες τουρκικές λιμενικές αρχές, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το περιστατικό μεταξύ Αγαθονησίου και Φαρμακονησίου, όταν άντρες του τουρκικού λιμενικού, που επέβαιναν σε ελικόπτερο, σημάδευαν με τα όπλα Έλληνες ψαράδες και τους φώναζαν επιτακτικά να απομακρυνθούν.

Τώρα δέκα τουρκικά αλιευτικά στο Αγαθονήσι

Είναι χαρακτηριστικό, κατά τον κ. Γιαννουκά ότι αυτήν τη στιγμή τουλάχιστον δέκα τουρκικά αλιευτικά βρίσκονται έξω από το Αγαθονήσι και ψαρεύουν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Το φαινόμενο στη συγκεκριμένη περιοχή έχει ενταθεί υπερβολικά από τις 14 Ιουλίου και συμβαίνει καθημερινά από πολυάριθμο τουρκικό αλιευτικό στόλο.
«Εισβάλλουν σε ελληνικά ύδατα σε απόσταση μόλις 200-300 μέτρων από τις ελληνικές ακτές.

Οι στόλοι τους είναι μεγάλοι, αφού η αναλογία σε διάφορα σημεία μεταξύ ελληνικών και τουρκικών σκαφών είναι ένα προς πέντε. Αισθανόμαστε φόβο, διότι έχουν σημειωθεί διάφορα περιστατικά με όπλα και προσπάθειες εμβολισμού σκαφών και δεν ξέρουμε τι μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή» σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Γιαννουκάς.
Μάλιστα, Τούρκοι αλιείς δεν διστάζουν να μπουν και να ψαρέψουν ακόμα και σε προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στο οικοσύστημα. Η θαλάσσια περιοχή σε απόσταση 200-300 μέτρων ανατολικά των Αρκιών αποτελεί μία από τις συγκεκριμένες περιοχές.

Συχνές «εισβολές» και σε Βόρειο Αιγαίο και Θρακικό

Για λεηλασία των ελληνικών χωρικών υδάτων από τουρκικά αλιευτικά κάνει λόγο και ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Αλιέων Αλεξανδρούπολης, Παναγιώτης Καραβέτης. Όπως υποστηρίζει, το φαινόμενο της παράνομης και λαθραίας αλιείας από τους Τούρκους αποτελεί μείζων πρόβλημα και τονίζει ότι έχουν επιχειρηθεί -μεμονωμένες- ακραίες αντιδράσεις από ψαράδες της γειτονικής χώρας, αν τους δημιουργηθεί η εντύπωση ότι μπορεί να απειληθούν.

«Οι Έλληνες ψαράδες δεν προσπαθούν να επιβάλλουν τον νόμο. Η ελληνική Πολιτεία είναι αυτή που πρέπει να κυνηγήσει τους Τούρκους παραβάτες. Το Θρακικό πέλαγος εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης και της Σαμοθράκης, αλλά και στη Λήμνο, λεηλατείται από παράνομους Τούρκους αλιείς. Οι Τούρκοι έχουν πολλά αλιευτικά στη θάλασσα και εμείς, για να μην μπλέξουν τα εργαλεία μας και δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα, αποφεύγουμε να περάσουμε ανάμεσα από τους στόλους τους. Πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία απαγορεύει την εισαγωγή ψαριών εντός των ορίων της αν προέρχονται από λαθραία και παράνομη αλιεία. Θα επιδιώξουμε συνάντηση για το θέμα και με το νέο αρμόδιο υπουργό, Μάκη Βορίδη», τονίζει ο κ. Καραβέτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο Βόρειο Αιγαίο,καθώς και στο Θρακικό πέλαγος, η αναλογία ελληνικών και τουρκικών σκαφών είναι ένα προς πέντε.

ΛέροςψαράδεςΤουρκίαΑλεξανδρούποληΑιγαίο