Ελλάδα|22.07.2019 08:45

Συναλλαγές µέσω του gov.gr, ενδυνάµωση των ΚΕΠ και Δίκτυο 5G

Newsroom

Η σύγκλιση της Ελλάδας µε τον µέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα ζητήµατα ψηφιακής οικονοµίας και διακυβέρνησης εντός της επόµενης τετραετίας αποτελεί τον φιλόδοξο στόχο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως τον περιέγραψε ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης κατά την οµιλία του στο πλαίσιο της ανάγνωσης των προγραµµατικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Προτεραιότητα είναι η παροχή κάθε ψηφιακής υπηρεσίας από ένα κεντρικό σηµείο µέσω της δηµιουργίας µιας κεντρικής διαδικτυακής πύλης, του gov.gr. Παράλληλα θα επαναξιολογηθούν οι υπηρεσίες των ΚΕΠ µε στόχο την ενδυνάµωσή τους, ενώ µία από τις πρώτες ενέργειες του υπουργείου θα είναι η επίτευξη της διαλειτουργικότητας, ώστε «για παράδειγµα να χρειάζεται µόνο µία ενέργεια από τους γονείς ενός παιδιού που γεννιέται και όχι πολλαπλές», στόχος ο οποίος θα έχει επιτευχθεί µέσα σε λίγους µήνες, σύµφωνα µε τον κ. Πιερρακάκη.

Εµφαση θα δοθεί στη δηµιουργία της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηµατισµού, η οποία θα επικαιροποιείται ετησίως και θα αποτελεί τον οδηγό ψηφιακής στρατηγικής περιλαµβάνοντας µετρήσιµους στόχους ανά τρίµηνο. Ιδιαίτερη σηµασία δίνεται στην ανάπτυξη ενός Εθνικού Πλαισίου Απλούστευσης Διαδικασιών και Μείωσης της Γραφειοκρατίας, το οποίο θα περιλαµβάνει µεταξύ άλλων µητρώο όλων των διοικητικών διαδικασιών του Δηµοσίου, προσβάσιµο από τους πολίτες, καθώς επίσης και ένα οριζόντιο πρόγραµµα µέτρησης και µείωσης των διοικητικών βαρών της νοµοθεσίας προς πολίτες και επιχειρήσεις.

Τα δίκτυα 5G

Οσον αφορά στις τηλεπικοινωνίες, εκτός της πλήρους λειτουργίας του «112» στο τέλος του έτους, σύντοµα αναµένεται να προχωρήσει το νοµοσχέδιο για την αδειοδότηση των κεραιών, ενώ θα συγκροτηθεί εθνικό πλάνο για τα δίκτυα 5G. Επιπλέον θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε το ταχύτατο Ιντερνετ «να φτάσει και στο τελευταίο νοικοκυριό». Αναφερόµενος στα ΕΛΤΑ, ο κ. Πιερρακάκης σηµείωσε πως πρέπει να υπάρξει άµεσα βιώσιµη παρέµβαση, τονίζοντας πως ήδη «αναλύονται τα δεδοµένα και ο σχεδιασµός που θα προχωρήσει θα έχει ως γνώµονα την εξυγίανση, τη βιωσιµότητα και την ανάπτυξη της εταιρείας». Σηµαντική χαρακτήρισε την πολιτική για το Διάστηµα ο υπουργός, προσθέτοντας, πάντως, ότι «δεν πρέπει να είναι πεδίο για υπερβολές ή αµετροέπεια».

ψηφιακή οικονομία5GΚΕΠ