Ελλάδα|29.07.2019 07:56

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Σήμερα ανακοινώνει το Εφετείο την απόφαση για τον Κορκονέα

Σοφία Σπίγγου

Σχεδόν 11 χρόνια µετά το µοιραίο βράδυ που ο ειδικός φρουρός Επαµεινώνδας Κορκονέας τράβηξε τη σκανδάλη αφαιρώντας τη ζωή του 16χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αναµένεται να πέσει η «αυλαία» του δευτεροβάθµιου δικαστηρίου. Σήµερα το πρωί, το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο θα ανακοινώσει την κρίση του τόσο για τον ειδικό φρουρό που τράβηξε τη σκανδάλη, όσο και για τον «συνοδό» του Βασίλη Σαραλιώτη, που βρίσκεται εκτός φυλακής µέχρι την τελική κρίση της υπόθεσης.

Αναβολή

Η απόφαση επρόκειτο να ανακοινωθεί τον περασµένο µήνα, όµως ζητήθηκε νέα αναβολή από την πλευρά της υπεράσπισης, µε τους συνηγόρους της οικογένειας του Αλέξη Γρηγορόπουλου να κάνουν λόγο για «προσχηµατική αναβολή» προκειµένου να ενταχθεί η απόφαση στο καθεστώς του νέου Ποινικού Κώδικα. Υπενθυµίζεται ότι στον νέο Κώδικα εκτός από την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για το αδίκηµα της ανθρωποκτονίας, προβλέπεται διαζευκτικά και ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 10 ετών.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασµό µε την εισαγγελική πρόταση, που ζητούσε τη µετατροπή της κατηγορίας από ανθρωποκτονία µε άµεσο δόλο σε ανθρωποκτονία µε ενδεχόµενο δόλο, θα µπορούσε να οδηγήσει σε ελαφρύτερη ποινή. Σηµειώνεται πως ο Κορκονέας έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ισόβια για ανθρωποκτονία από πρόθεση µε άµεσο δόλο χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό και είναι κρατούµενος στις φυλακές ∆οµοκού, ενώ ο Σαραλιώτης καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη, αλλά αποφυλακίστηκε µε περιοριστικούς όρους το 2012 µέχρι την εκδίκαση του δευτεροβάθµιου.

Ηταν Παρασκευή 6 ∆εκεµβρίου του 2008, όταν λίγο πριν τις 9 το βράδυ µια φραστική αντιπαράθεση µε τον ειδικό φρουρό Επαµεινώνδα Κορκονέα και τον συνάδελφό του Βασίλη Σαραλιώτη ήταν αρκετή για να πέσει νεκρός ο 16χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπειτα από πυροβολισµό του πρώτου, µπροστά στα µάτια των φίλων του, στη διασταύρωση των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια.

Ο θάνατος του νεαρού µαθητή, όπως αργότερα έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση, ήταν ακαριαίος. Η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά και καρφώθηκε στον δέκατο θωρακικό σπόνδυλο του νεαρού. Ο Επαµεινώνδας Κορκονέας έβαλε το όπλο στη θήκη και µαζί µε τον συνάδελφό του αποχώρησαν από το σηµείο. Πέρασε αρκετή ώρα µέχρι να επιστρέψουν στο αστυνοµικό τµήµα των Εξαρχείων, στην οδό Καλλιδροµίου.

Για πρώτη φορά στην απολογία του παραδέχτηκε ότι είχε στρέψει το όπλο του ευθεία και προς τα κάτω

Η είδηση του θανάτου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου διαδόθηκε µε αστραπιαία ταχύτητα µέσω ∆ιαδικτύου και εκατοντάδες άνθρωποι συνέρρευσαν στα Εξάρχεια. Ανάµεσά τους και δεκάδες νεαροί, που έστησαν τα πρώτα οδοφράγµατα ανάβοντας φωτιές σε κάδους απορριµµάτων. Οι ταραχές συνεχίστηκαν µέχρι το πρωί, αλλά δεν σταµάτησαν εκεί. Αγρια επεισόδια ξέσπασαν και τις επόµενες ηµέρες κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πολλές πόλεις της Ελλάδας. Μολότοφ, καταστροφές και τεράστιες ποσότητες χηµικών «πότισαν» το κέντρο της Αθήνας, ενώ δεκάδες κτίρια και επιχειρήσεις πυρπολήθηκαν ή λεηλατήθηκαν.

Οι δυο ειδικοί φρουροί προφυλακίστηκαν. Το πρωτόδικο δικαστήριο έγινε στην Αµφισσα προκειµένου να αποφευχθούν τα επεισόδια και ο δεύτερος βαθµός εξελίσσεται στη Λαµία. Βασικός ισχυρισµός του Κορκονέα είναι πως η σφαίρα εξοστρακίστηκε. «Θα ξεκινήσω ζητώντας συγνώµη για ένα βράδυ. Ο θάνατος ενός παιδιού είναι φοβερό πράγµα. Οσο και να το διώχνω, έρχονται κάθε χρόνο οι µέρες εκείνες που η καρδιά µου γίνεται κοµµάτια. Θα ήθελα πραγµατικά στο µέλλον να τα φέρει έτσι ο Θεός να µπορούσα να µιλήσω µε τη µητέρα. ∆εν ξέρω αν είναι εφικτό. Θέλω να της πω πράγµατα που θα βγουν µέσα από την καρδιά µου» είπε κατά την έναρξη της απολογίας του και για πρώτη φορά παραδέχτηκε ότι είχε στρέψει το όπλο του ευθεία και προς τα κάτω -όπως διευκρίνισε- για να εκφοβίσει, χωρίς να πατήσει τη σκανδάλη. Πυροβόλησε δευτερόλεπτα αργότερα, όπως περιέγραψε, µε το χέρι και το όπλο του προς τα επάνω. Πλέον η τύχη του βρίσκεται στην κρίση των δικαστών.

δολοφονία ΓρηγορόπουλουΑλέξης ΓρηγορόπουλοςΒασίλης ΣαραλιώτηςΕπαμεινώνδας Κορκονέας