Πρόσβαση στον Ψηφιακό Κόσμο για τους άνω των 50 ετών
NewsroomΛίγο πριν γυρίσει ο αιώνας, τα άλμπουμ άρχισαν να εξαφανίζονται. Χώθηκαν σε συρτάρια, στριμώχτηκαν σε βιβλιοθήκες, δίπλα σε σκονισμένες εγκυκλοπαίδειες. Τα τηλεχειριστήρια των συσκευών, μαζί με τα κινητά τηλέφωνα, κατέλαβαν την επιφάνεια του τραπεζιού. Η τηλεόραση έγινε λεπτή, πέταξε το σεμαδάκι από πάνω της. Και οι άνθρωποι που είχαν τη φωτογραφία τους στην πρώτη σελίδα των άλμπουμ, άρχισαν να μην καταλαβαίνουν κάποια πράγματα από τον κόσμο γύρω τους. Και μετά τα πάντα λες και άρχισαν να τρέχουν.
Συνέβη με κινηματογραφική ταχύτητα: στην αρχή ήρθε στο σπίτι ο υπολογιστής. Ογκώδης και θορυβώδης, ειδικά όταν το μόντεμ προσπαθούσε να φέρει τα δεδομένα μέσα από την τηλεφωνική γραμμή. Η οθόνη του ήταν σαν φορητή τηλεόραση, έφερε εξωτερικά ηχεία και μια μακαρονάδα από καλώδια. Στη συνέχεια μίκρυνε, χωράει πάνω σε πόδια απλωμένα στο τραπεζάκι, ακριβώς εκεί που βρισκόταν το άλμπουμ με τις φωτογραφίες. Μετά ζευγάρωσε με το κινητό τηλέφωνο. Δεν άλλαξε, απλώς, ο κόσμος. Είναι που άλλαξε γρήγορα. Είναι που πλέον βλέπεις το καινούργιο, απλώνεις το χέρι να το πιάσεις και αυτό έχει ήδη γίνει παλιό.
Υπάρχει, λοιπόν, μια γενιά ανθρώπων, αυτοί που βρίσκονται ανάμεσα στα 45 και στα 55, η οποία έχει ζήσει παραγωγικά τον κόσμο και στην αναλογική και στη ψηφιακή εκδοχή του. Αν αύριο το πρωί ο κόσμος γίνει ξανά αναλογικός, αυτή η γενιά θα μπορούσε να τον λειτουργήσει. Είναι η γενιά της μετάβασης. Ομως οι μεγαλύτεροι, αυτοί που βρίσκονται πάνω από τα 60-65 χρόνια, σήμερα έχουν για τον κόσμο περισσότερες απορίες παρά απαντήσεις.
Οθόνες αφής και tablets
Θα τους δείτε εκεί, στην ουρά, να περιμένουν για να πληρώσουν τον λογαριασμό. Ακόμα και αν γνωρίζουν ότι μπορούν να το κάνουν ηλεκτρονικά, δεν ξέρουν πώς γίνεται αυτό. Και, μεταξύ μας, μπορεί και να φοβούνται λίγο. Προσέξτε τους πώς βάζουν τα γυαλιά και πατούν με προσοχή τα πλήκτρα ενός παλιού κινητού τηλεφώνου. Οι οθόνες αφής τους ανησυχούν κάπως, πιστεύουν ότι τα μάτια και τα δάχτυλά τους δεν μπορούν να ακολουθήσουν την καινοτομία. Ξέρουν, βέβαια, για τις συνομιλίες με ζωντανή εικόνα μέσα από την οθόνη του κινητού τηλεφώνου ή του tablet. Η επιστημονική φαντασία της νιότης τους έγινε η καθημερινότητα των παιδιών τους. Και έχουν ακούσει για τη νέα κοινωνικότητα των social media, όμως διστάζουν να ρωτήσουν πώς γίνεται να φέρνεις όλον τον κόσμο μέσα στο σπίτι σου.
Θα πείτε ότι πάντα συνέβαινε αυτό. Οι μεγαλύτερες γενιές είχαν μια δυσκολία να αντιληφθούν και να προσαρμοστούν στις αλλαγές που έφερνε η τεχνολογία. Και όμως είναι εύκολο. Συναρπαστικά εύκολο. Γιατί η ουσία της τεχνολογίας είναι να κάνει τη ζωή πιο εύκολη. Με τις φωτογραφίες να μην είναι πλέον στο άλμπουμ, αλλά στην οθόνη, μέσα στην τσάντα ή στην τσέπη. Με το παιδί που λείπει στο εξωτερικό να έρχεται μπροστά σου, με ένα χαμόγελο που γεμίζει την οθόνη και τη μέρα σου. Με χιλιάδες άλλους ανθρώπους έτοιμους να κάνουν νέους φίλους με κοινά ενδιαφέροντα. Η απόσταση δεν παίζει πλέον ρόλο. Αρκεί η διάθεση. Η τεχνολογία κάνει τη ζωή να κυλάει αλλιώς, τη μεγαλώνει με πληροφορίες, εμπειρίες και, κυρίως, επικοινωνία.
Πρόσβαση στον ψηφιακό κόσμο
Αν, λοιπόν, ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία ανθρώπων, αν νομίζετε ότι ο ψηφιακός κόσμος είναι ένα άγνωστο πεδίο, έχετε την ευκαιρία να μπείτε σε αυτόν με ασφάλεια και, κυρίως, με ευκολία. Το πρόγραμμα «Πρόσβαση στον Ψηφιακό Κόσμο» συνεχίζεται για έκτη χρονιά από τον φορέα «50 και Ελλάς» με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE. Το πρόγραμμα, που περιλαμβάνεται στις δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης του Ομίλου ΟΤΕ, έχει δώσει την ευκαιρία σε περισσότερους από 7.500 ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας να αναπτύξουν τις ψηφιακές δεξιότητές τους καθώς μαθαίνουν να χρησιμοποιούν tablets, να πλοηγούνται στο Διαδίκτυο, να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες χρήσιμες εφαρμογές. «Οταν ήρθα στο πρόγραμμα δεν γνώριζα πράγματα και ειλικρινά νιώθω ευλογημένη. Αισθάνομαι πολύ τυχερή που μπορώ να επικοινωνώ μέσω Skype με τα αδέλφια μου στο εξωτερικό, που μπορώ να επικοινωνώ στο χωριό μου μέσω Facebooκ με εικόνες, φωτογραφίες και κείμενα. Και γενικά ο ελεύθερός μου χρόνος γιατί έχει πάρα πολλά να μου δώσει και εγώ έχω πάρα πολλά να δώσω», λέει η κυρία Μαρίνα, μία από τις μαθήτριες του προγράμματος. «Το να μπορούμε να χειριζόμαστε ένα tablet που έχει τη δυνατότητα να μας πηγαίνει παντού σε όλο τον κόσμο, να επικοινωνούμε και να μπορούμε να μαθαίνουμε ορισμένα νέα πράγματα, πιστεύω ότι για εμάς είναι πολύ μεγάλη υπόθεση», υποστηρίζει ο κ. Οδυσσέας. «Μου αρέσει να επικοινωνώ με τον κόσμο όσο μακριά και αν είναι. Θέλω να βρίσκω γιατρούς, άλλα πράγματα, να ψωνίζω. Να βλέπω ντοκιμαντέρ, να ακούω ειδήσεις, να μαθαίνω πράγματα την ίδια στιγμή που συμβαίνουν», συνεχίζει η κυρία Κατερίνα. Τα μαθήματα του προγράμματος «Πρόσβαση στον Ψηφιακό Κόσμο» πραγματοποιούνται σε εκπαιδευτικά κέντρα στις περιοχές του Πειραιά, Αμαρουσίου και Θεσσαλονίκης, αλλά και σε Παγκράτι και Πετράλωνα, σε συνεργασία με τα Ανοιχτά Σχολεία του Δήμου Αθηναίων.
Για συμμετοχή
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή καλώντας στο 210-6249300 (καθημερινά από τις 09:00-21:00), το τηλεφωνικό κέντρο που υποστηρίζει η COSMOTE e-Value.
- Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
- Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
- Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
- Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες