Το κόστος ενός Brexit για την Ελλάδα (infographic)
Έρη Πανσεληνά«Ήρεμο» Brexit με συμμετοχή στην ενιαία αγορά, «σκληρό» Brexit χωρίς τελωνειακή ένωση, «άτακτο» Brexit (χωρίς καμία συμφωνία με την ΕΕ) ή και... καθόλου Brexit. Στη «Γηραιά Αλβιόνα» τα πάντα είναι στον αέρα όσον αφορά στο διαζύγιο με την ΕΕ, που κανονικά έχει προγραμματιστεί για το βράδυ της 29ης Μαρτίου. Αντίστοιχα θολό είναι μέχρι στιγμής το σκηνικό και για τις επιπτώσεις του στην ελληνική οικονομία, η οποία θα επηρεαστεί λιγότερο ή περισσότερο από μια έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.
Το άμεσο κόστος ενός Brexit για την Ελλάδα έχει εκτιμηθεί από το υπουργείο Οικονομικών γύρω στο 0,3% με 1% του ΑΕΠ της χώρας μας στη διετία και αφορά στην πτώση των ελληνικών εξαγωγών και των βρετανικών επενδύσεων στη χώρα μας λόγω υποτίμησης της βρετανικής στερλίνας. Ωστόσο μια σειρά από παράγοντες που αφορούν στο έμμεσο κόστος μπορεί να αυξήσουν σημαντικά το οικονομικό κόστος για τη χώρα μας, μεταξύ των οποίων η αναστάτωση των χρηματοπιστωτικών αγορών με πιθανή αύξηση των επιτοκίων δανεισμού και η πιθανή μείωση των κοινοτικών κονδυλίων (η συμβολή της Βρετανίας στον προϋπολογισμό ανέρχεται στο 11,13% του συνόλου).
Πάντως, σύμφωνα με αναλυτές, για τους Ευρωπαίους φοιτητές στη Βρετανία (που ανέρχονται σε περίπου 10.000) δεν αναμένεται μεταβολή του ύψους των διδάκτρων στα Πανεπιστήμια. Μάλιστα εκτιμάται ότι το «Brexit» θα μπορούσε να είναι μια θετική εξέλιξη για τους Έλληνες φοιτητές λόγω της μείωσης του κόστους διαβίωσης που θα προκύψει από την υποτίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της στερλίνας.
- Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Ο εφιάλτης της τρομοκρατίας επέστρεψε στην Ευρώπη – Οι χώρες ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας υπό τον φόβο «τυφλών» χτυπημάτων
- «Στην περιοχή υπάρχουν και άλλα ρήγματα»: Τι λένε οι επιστήμονες για τον σεισμό στο Θέρμο Αιτωλοκαρνανίας
- Ρόδος: Ο μεγάλος νικητής του ελληνικού τουρισμού - Εντυπωσιακή αύξηση επισκεπτών το 2024
- Το χαριτωμένο υποκοριστικό που έχουν δώσει στον Πρίγκιπα Τζορτζ οι συμμαθητές του