Επιδρομές αγριογούρουνων στο Πήλιο
Μαρία ΡιτζαλέουΟ φόβος και ο τρόμος για τους κατοίκους της Μαγνησίας έχουν γίνει τα αγριογούρουνα, ο πληθυσμός των οποίων έχει εκτοξευτεί και οι ζημιές σε καλλιέργειες είναι ανυπολόγιστες. Τα κοπάδια των άγριων ζώων κάνουν νυχτερινές επισκέψεις ακόμη και μέσα στα χωριά του νοτίου Πηλίου, όπου οι αγρότες αφήνουν ανοιχτά πάνω στα δέντρα…ραδιόφωνα, ενώ στο δήμο Ρήγα Φερραίου έχουν καταστρέψει μεγάλες καλλιέργειες καλαμποκιού.
«Το πρόβλημα είναι διαρκές και η πολιτεία παίρνει ημίμετρα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αίσθημα ασφάλειας για τους κατοίκους, ενώ οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση», λέει στο ethnos.gr, ο δήμαρχος Ρήγα Φερραίου, Δημήτρης Νασίκας.
Στην περιοχή των Φερρών, στο Βελεστίνο, στη Χλόη, στα Κανάλια, τα αγριογούρουνα έχουν φτάσει έξω από τα τελευταία σπίτια των χωριών, αναζητώντας τροφή και είναι χαρακτηριστικό πως συμβαίνουν συχνά τροχαία ατυχήματα, καθώς τα ζώα κινούνται με ταχύτητα για να αποφύγουν την ανθρώπινη παρουσία.
Σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που έγινε πριν από λίγες μέρες αποφασίστηκε να ζητηθεί επιμήκυνση της κυνηγετικής περιόδου και ένταξη σε πρόγραμμα αποζημίωσης για τους αγρότες που χάνουν την παραγωγή τους.
«Τα αγριογούρουνα αυτά είναι υβρίδια, προέρχονται από διασταύρωση άγριων ζώων και οικόσιτων. Συνεχώς ζητάμε από τους κτηνοτρόφους να έχουν τα δικά τους ζώα σε περιφραγμένο χώρο, ώστε να μην έρχονται σε επαφή με τα άγρια, αλλά δεν συμμορφώνονται πάντα. Φέτος ειδικά οι καταστροφές στις καλλιέργειες καλαμποκιού είναι πολύ μεγάλες και οι αγρότες βρίσκονται στα…κάγκελα», αναφέρει ο κ. Νασίκας.
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου σημείωσε ότι τα γραφειοκρατικά προβλήματα και ο μεγάλος αριθμός των εμπλεκόμενων στο θέμα φορέων, δεν επιτρέπει να λαμβάνεται εύκολα και γρήγορα μια απόφαση για την επιμήκυνση της κυνηγετικής περιόδου.
Οι παραγωγοί στην ευρύτερη περιοχή του Βελεστίνου ζητούν την λήψη άμεσων μέτρων για την μείωση του αριθμού των αγριογούρουνων ή την απομάκρυνσή τους από τις καλλιέργειες και παράλληλα απαιτούν αποζημιώσεις για το φυτικό κεφάλαιο που χάνουν.
«Οι αγρότες δεν αντέχουν άλλο. Ειδικά το τελευταίο διάστημα με τις ζημιές από τις θεομηνίες, τις πλημμύρες, το χαλάζι, έχουν οδηγηθεί στην καταστροφή. Έρχονται τώρα και τα αγριογούρουνα και αποτελειώνουν την φετινή καλλιεργητική χρονιά», λένε τοπικοί παράγοντες, ενώ ο κ. Παπαϊωάννου αναρωτιέται: «πρέπει να φτάσουμε να θρηνήσουμε το πρώτο θύμα, είτε από τροχαίο, είτε από επίθεση αγριογούρουνων σε παιδιά, για να επιληφθούν οι υπεύθυνοι του θέματος;»
Στην Μαγνησία τα αγριογούρουνα είναι χιλιάδες και κινούνται σε κοπάδια των 6-10 ατόμων κυρίως τις βραδινές και τις πρώτες πρωινές ώρες. Στη διάρκεια της ημέρας, λόγω της κίνησης στους δρόμους αναζητούν καταφύγιο σε αγροτικές και ημιορεινές περιοχές και είναι χαρακτηριστικό πως οι αγρότες τα βρίσκουν κρυμμένα μέσα στις καλλιέργειες καλαμποκιού. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί, που μπαίνουν στα χωράφια τους με πολύ προσοχή, φοβούμενοι μια πιθανή συνάντηση μαζί τους.
Χορταίνουν με ροδάκινα και μήλα στο Πήλιο
Στο Βελεστίνο τρέφονται με καλαμπόκια, στο Πήλιο ωστόσο έχουν αποδεκατίσει τις ροδακινιές και τις μηλιές από τους καρπούς, τόσο αυτούς που αναπτύσσονται τώρα, όσο και αυτούς που είναι έτοιμοι για συγκομιδή.
Το πρόβλημα είναι περισσότερο έντονο στις περιοχές Αγριά, Δράκεια, Άγιος Βλάσιος, Άγιος Λαυρέντιος, ενώ τελευταία τα άγρια ζώα κάνουν την εμφάνισή τους και στην Ζαγορά.
Προκειμένου να φτάσουν στα φρούτα, τα αγριογούρουνα σπάνε τα κλαδιά, τρώνε τα φύλλα και η ζημιά στα δέντρα είναι ανεπανόρθωτη.
Οι δεντροκαλλιεργητές σκαρφίζονται διάφορους τρόπους για να αποτρέψουν επιδρομές στα δικά τους περιβόλια και άλλοι βάζουν μεγάλους φακούς σε διάφορα σημεία για να τυφλώνουν και να αποπροσανατολίζουν τα ζώα, άλλοι αφήνουν ανοιχτά ραδιόφωνα. Όσο για το γνωστό κανονάκι που κάνει δυνατό θόρυβο, τα αγριογούρουνα το έχουν συνηθίσει, το αναγνωρίζουν και συνεχίζουν απτόητα το καταστροφικό τους έργο.
«Το πρόβλημα είναι οξυμένο και η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου. Τα αγριογούρουνα τρώνε τα πάντα, μέχρι και τις ελιές και έφτασαν ακόμη και έξω από τις αυλές των σπιτιών. Κυκλοφορούν αμέριμνα στα χωριά, τρομοκρατώντας τον κόσμο. Ζητάμε την λήψη άμεσων μέτρων γιατί εμείς ζούμε από τις καλλιέργειες των δέντρων», δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δράκειας, Νίκος Κάπελας.
- Η Συρία μετά την «επανάσταση της»: Αλ Τζολάνι, ο νέος ηγέτης με τουρκικό… κοστούμι
- Η συγκινητική ανάρτηση της μητέρας του 9χρονου που σκοτώθηκε στην επίθεση στο Μαγδεμβούργο: «Γιατί εσύ;»
- Σε διαθεσιμότητα και ο δεύτερος αστυνομικός της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία: Αλληλομηνύθηκε με τη σύζυγό του
- Γιαγκίνηδες: Οταν η ερωτική κάψα συναντά τη φλόγα της ρεμπέτικης ψυχής