Μπαϊράμι και ντόλτσε βίτα στη Θεσσαλονίκη για 4.000 Τούρκους
Τίμος Φακαλής«Προορισμός» για περισσότερους από 4.000 Τούρκους τουρίστες αναμένεται να αποδειχθεί και φέτος η Θεσσαλονίκη, επιλέγοντας να γιορτάσουν το μπαϊράμι - μία από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές γιορτές των Μουσουλμάνων - στη νύμφη του Θερμαϊκού από την Κυριακή (8/8) και για τις επόμενες τέσσερις μέρες. Ουρές χιλιομέτρων αναμένεται να σχηματιστούν για άλλη μία χρονιά και στο τελωνείο των Κήπων στον Έβρο, καθώς η πλειοψηφία των τουριστών από τη γειτονική χώρα θα έρθει με ιδιωτικά ΙΧ και λεωφορεία.
«Η αύξηση φέτος σε σχέση με πέρυσι θα είναι αισθητή, παρά την κατρακύλα της τουρκικής λίρας, ξεπερνώντας τους 4.000 Τούρκους τουρίστες από περίπου 2.500 που είχαν επισκεφθεί την πόλη στο περυσινό μπαϊράμι», είπε στο ethnos.gr ο αντιπρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου, Στέφανος Χατζημανώλης, προσθέτοντας ότι «αν και στην αρχή έγιναν κάποια βήματα από την πολιτεία για την τόνωση του τουριστικού ρεύματος από τη γειτονική χώρα, τα τελευταία χρόνια εγκαταλείφθηκε η προσπάθεια».
Όπως εξήγησε, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και τα άλυτα πολιτικά θέματα μεταξύ των δύο χωρών, οι διανυκτερεύσεις των Τούρκων στην πόλη αναμένεται να ανακάμψουν το 2019, ξεπερνώντας τις 63.386 που καταγράφηκαν το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων.
«Η Θεσσαλονίκη είναι προορισμός για τους Τούρκους. Τα τελευταία χρόνια δουλέψαμε συστηματικά για την προσέλκυση Τούρκων τουριστών. Κάναμε άνοιγμα και οργανώσαμε πολλές επιχειρηματικές αποστολές τόσο στην Κωνσταντινούπολη όσο και στην Άγκυρα, ενώ επανειλημμένα συναντηθήκαμε με τις αντίστοιχες δημοτικές Αρχές της γειτονικής χώρας», δήλωσε στο ethnos.gr ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Σπύρος Πέγκας.
Ντόλτσε βίτα στη Θεσσαλονίκη
Κωνσταντινουπολίτες, Σμυρνιοί και λιγότερο από τον Πόντο φθάνουν στη Θεσσαλονίκη, αφού πρώτα κάνουν μία στάση στην Καβάλα είτε με δικά τους ΙΧ είτε με τουριστικά λεωφορεία, ενώ άλλοι πάλι επιλέγουν τις τουρκικές αερογραμμές, οι οποίες πετούν πλέον σε καθημερινή βάση από και προς στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Η πλειοψηφία είναι ηλικίας 25-50, έχουν… πορτοφόλι, γοητεύονται από την παραλία, σεργιανίζουν στα βραδινά στέκια μέχρι το πρωί, δοκιμάζουν τις νοστιμιές της πόλης, τρώνε τα ελληνικά… ντολμαδάκια, επιλέγουν τις μουσικοταβέρνες στα Λαδάδικα, στην πλατεία Άθωνος και την Αρετσού, πίνουν φραπέ, ξοδεύουν πολλά στο ποτό, δεν κάνουν παζάρια στην αγορά, αφήνουν μπουρμπουάρ και αποχαιρετούν τη Θεσσαλονίκη με την υπόσχεση ότι θα ξανάρθουν σύντομα. Δεν λείπουν, βέβαια, και κάποιοι υπερήλικες Τούρκοι, οι οποίοι έχουν πρώτου βαθμού συγγένειας με την πόλη και την επισκέπτονται τώρα τελευταία. Οι πατεράδες τους ήταν αυτοί που έφυγαν από εδώ και τη γύρω περιοχή και αρκετοί από αυτούς έρχονται και ζητούν να τους ξεναγήσουν σε περιοχές 30-45 λεπτά έξω από τη Θεσσαλονίκη, όπως στον Λαγκαδά και τα Γιαννιτσά, γιατί εκεί ήταν τα σπίτια των προγόνων τους.
Οι… απορίες των Τούρκων
Ωστόσο, παρά το πετυχημένο άνοιγμα της πόλης στην τουριστική αγορά της Ανατολής δεν λείπουν και τα προβλήματα, καθώς η καθημερινότητα προκαλεί πολλές φορές άσχημη εικόνα στο «μάτι» των γειτόνων μας. «Δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί δεν είναι καθαρή η πόλη, γιατί δεν στολίζονται τα δημόσια κτήρια και είναι μουντζουρωμένα τόσα πολλά μνημεία, ενώ πολλές φορές είναι κλειστά και δεν μπορούν να τα επισκεφθούν», παρατήρησε ο Στέφανος Χατημανώλης. Αλλά και οι μικροπωλητές με τα απλωμένα σεντόνια ενοχλούν τους Τούρκους τουρίστες. «Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί με κάποιο τρόπο. «Σ΄ ακολουθούν και δεν μπορείς να ξεφύγεις», τόνισε η ξεναγός Σουμπιγέ Ακάμι, η οποία από τον περασμένο Μάιο περνά τα σαββατοκύριακά της στην πόλη συνοδεύοντας γκρουπ Τούρκων.
- Πού ταξιδεύουν για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά οι Έλληνες φέτος; Οι κορυφαίοι προορισμοί και το κόστος
- «Πολιτικούς σαν τον Καραμανλή δεν τους χειροκροτάμε, τους στέλνουμε στη δικαιοσύνη»: Η Μαρία Καρυστιανού για τις εικόνες στις Σέρρες
- Αύξηση των περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα - Επιβεβαιώθηκαν 18 κρούσματα
- Η Κάρλα Μπρούνι γιορτάζει τα 57ά γενέθλιά της - Η ξεχωριστή ευχή της κόρης της