Μόλις στο 9,3% η ανεργία στην Κρήτη - Πού οφείλεται το μικρό ποσοστό του νησιού
NewsroomΣε 17,2%, έναντι 19,4% τον Μάιο του 2018 και του αναθεωρημένου προς τα κάτω 17,4% τον Απρίλιο του 2019, διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας τον φετινό Μάιο πανελλαδικά, σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛ.ΣΤΑΤ. Την ίδια ώρα, στην Κρήτη η ανεργία ανέρχεται σε μόλις 9,3%, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, κάτι που οφείλεται στον τουρισμό.
Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιο Βοργιά, ο οποίος μίλησε για τη μείωση της ανεργίας, η οποία, όπως είπε, δεν οφείλεται στον αναπτυξιακό ρυθμό που σημειώνει η χώρα μας, αλλά στο γεγονός πως έχουν αυξηθεί οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, δηλαδή τα γνωστά σε όλους τετράωρα ή πεντάωρα.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, «τα τελευταία χρόνια, όπως επανειλημμένως έχουμε πει, υπάρχει μείωση της ανεργίας αλλά όχι λόγω ανάπτυξης, αλλά εις βάρος της απασχόλησης. Χάνονται μόνιμες θέσεις εργασίας και δημιουργούνται πολλές ελαστικές μορφές απασχόλησης. Αυτό δεν αποτελεί αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, αλλά δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα.
Ήδη το 20% των εργαζομένων δουλεύει και ζει κάτω από το όριο της φτώχιας. Αυτό συνεπάγεται πως υπάρχει μια μερίδα των εργαζομένων που βιώνει μια πολύ δραματική κατάσταση, καθώς με μισθούς των 300 και 400 ευρώ δεν μπορούν ούτε να συντηρηθούν ούτε να κάνουν οικογένεια. Μεγάλο μέρος των ανθρώπων αυτών είναι νέοι, που αναγκάζονται να ξενιτεύονται στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να ανακύπτουν κοινωνικά ζητήματα όπως το brain drain, αλλά και μια σειρά ζητημάτων που έχουν ως επίκεντρο την υπογεννητικότητα. Κακά τα ψέματα... Η υπογεννητικότητα και η ανεργία είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Γιατί, εάν ένας νέος δεν έχει μια αξιοπρεπή εργασία, σκέφτεται πολύ σοβαρά εάν θα κάνει οικογένεια. Το δημογραφικό πρόβλημα συνδέεται άμεσα με το πρόβλημα της ανεργίας και πρέπει να τονιστεί αυτό».
Βάσει των στοιχείων της ΕΛ.ΣΤΑΤ., το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.922.991 άτομα, οι άνεργοι σε 815.166 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός - δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται, ούτε αναζητούν εργασία - ανήλθε σε 3.198.741 άτομα.
Επίσης, οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 81.995 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2018 (αύξηση 2,1%) και κατά 6.183 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019 (αύξηση 0,2%).
Στον αντίποδα, οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 108.124 άτομα σε ετήσια βάση (μείωση 11,7%) και κατά 10.902 άτομα σε μηνιαία (μείωση 1,3%), ενώ οι οικονομικά μη ενεργοί μειώθηκαν κατά 16.919 άτομα σε ετήσια βάση (μείωση 0,5%) και κατά 772 άτομα σε μηνιαία.
Στους νέους ηλικίας 15-24 ετών η ανεργία μειώθηκε στο 33,8%, ενώ σε γεωγραφικό επίπεδο η περιοχή Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας έχει τα περισσότερα άτομα χωρίς δουλειά.
Στον αντίποδα, στην Κρήτη η ανεργία ανέρχεται σε μόλις 9,3%. Σε τι όμως οφείλεται το χαμηλό ποσοστό που παρουσιάζει το νησί μας σε επίπεδο ανεργίας σε σχέση με άλλες περιφέρειες; Ο Στέλιος Βοργιάς απαντάει πως «το μικρό ποσοστό ανεργίας που καταγράφει η Κρήτη οφείλεται σίγουρα στον τουρισμό. Οφείλεται στο γεγονός πως η Κρήτη είναι ένα εμπορικό κέντρο της χώρας, αλλά και στον έντονο πρωτογενή τομέα παραγωγής. Στην Κρήτη είμαστε πολύ τυχεροί γι’ αυτά που μας προσφέρονται και πραγματικά, μέσα από τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα και τις μεγάλες βιομηχανικές ζώνες που έχουμε, προσφέρουμε θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα να έχουμε λιγότερη ανεργία σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα».
Οι απολύσεις ξεπέρασαν τις προσλήψεις
Την ίδια στιγμή, παρατηρήθηκε επικράτηση των απολύσεων-αποχωρήσεων έναντι των προσλήψεων τον περασμένο μήνα, στην “καρδιά” του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος “Εργάνη” του υπουργείου Εργασίας, να χαθούν τον Ιούλιο 14.691 θέσεις εργασίας. Μείωση της απασχόλησης είχε παρατηρηθεί και τον περασμένο χρόνο, τον αντίστοιχο μήνα, παρότι τα έτη 2018 και 2019 παρουσιάζουν στο 7μηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου ρεκόρ δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
Πηγή: NeaKriti.gr
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων