Ελλάδα|14.08.2019 23:46

Φωτιά στην Εύβοια: Μάχη με τις φλόγες περιμετρικά του χωριού Πλατανιά

Newsroom

Δύσκολη προβλέπεται η νύχτα για τους κατοίκους στο χωριό Πλατανιά στην Εύβοια καθώς το πύρινο μέτωπο, που παραμένει σε εξέλιξη μετά την αναζωπύρωση το απόγευμα, βρίσκεται σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων. Περιμετρικά του χωριού δημιουργείται αντιπυρική ζώνη από 6 βαριά ερπιστριοφόρα χωματουργικά μηχανήματα προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς.

«Δεν θα τρέχουμε την τελευταία στιγμή παρά το γεγονός ότι υπάρχει άπνοια στην περιοχή και οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί σε ένα δρόμο πολύ πριν το χωριό για να περιμένουν τις φλόγες» δηλώνει ο περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας Δημήτρης Βουρδάνος που βρίσκεται στο χωριό Πλατανιά. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ. Βουρδάνος «πρόκειται για μια δύσκολη περιοχή. Η απόφαση για αντιπυρική ζώνη γύρω από το χωριό κρίθηκε αναγκαία καθώς επικρατεί μεγάλη αναστάτωση μεταξύ των κατοίκων. Το μέτωπο ήταν ιδιαίτερα μεγάλο και οι ώρες μέχρι το ξημέρωμα που θα χρησιμοποιηθούν και πάλι εναέρια μέσα ιδιαίτερα πολλές».

Λίγο πριν τις 8.30 το βράδυ έγιναν οι τελευταίες ρίψεις από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα και σύμφωνα με τον κ. Βουρδάνο «τα 4 αεροσκάφη τα 2 ελικόπτερα έκαναν πάρα πολύ σοβαρή δουλειά, έχουν διασπάσει το πύρινο μέτωπο και το έχουν περιορίσει και μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι θα μπορέσουμε μέσα στη νύχτα να ελέγξουμε την κατάσταση».

Ισχυρές επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν στο μέτωπο της πυρκαγιάς κοντά στο χωριό Πλατανιά στην Εύβοια, προκειμένου να ανακόψουν την πορεία της προς το χωριό και τον δρυμό της Άτταλης. Οι πυροσβέστες εντόπισαν μετά τη χαράδρα δρόμο τον οποίο χρησιμοποιεί η ΛΑΡΚΟ και τους δίνει πρόσβαση να αντιμετωπίσουν τις φλόγες.

Η ύφεση των ανέμων, αργά το απόγευμα, και οι ρίψεις νερού που έκαναν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη κι έχουν μειώσει το θερμικό φορτίο, έχουν ως συνέπεια η φωτιά να κινείται με μικρότερη ταχύτητα. Οι επιτελείς της πυροσβεστικής φιλοδοξούν ότι αν επικρατήσουν αυτές οι συνθήκες θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τη φωτιά σ' αυτόν τον δρόμο, όπου έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 25 οχήματα της πυροσβεστικής και ένας μεγάλος αριθμός πυροσβεστών.

Copyright: AP image
Copyright: ΑP image

«Πρόκειται για παράταξη μάχης» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κάτοικος της περιοχής Δημήτρης Ευαγγελίου καθώς βλέπει τις πυροσβεστικές δυνάμεις στο συγκεκριμένο σημείο. Όπως ο ίδιος διαπιστώνει «είναι πολύ δύσκολο τα αεροπλάνα μέσα στην επόμενη ώρα να σβήσουν τελείως το συγκεκριμένο μέτωπο. Αν οι καιρικές συνθήκες ευνοήσουν τους πυροσβέστες με την άπνοια που επικρατεί τώρα, θα μπορέσουν να σταματήσουν το κακό για να μη φτάσει στον πυρήνα του εθνικού δρυμού και να απειλήσει τα χωριά».

Σημειώνεται ότι η αστυνομία έχει απαγορεύσει την κίνηση προς τα χωριά Μακρυμάλλη και Πλατανιάς.

Ανυπολόγιστη η οικολογική καταστροφή

Σε ό,τι αφορά την αποτίμηση της καταστροφής το σύνολο των φορέων εκτιμούν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να γίνει η πλήρης αποτίμηση της οικολογικής καταστροφής. Οι ίδιοι μιλούν για ανυπολόγιστη ζημιά σ' ένα συμπαγές πευκοδάσος που καταστράφηκε ολοσχερώς. Η έκταση της καταστροφής υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 20.000 στρέμματα με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη να εκτιμά πως έχουν καεί πάνω από 25.000 στρέμματα, ενώ ο διευθυντής Δασών της Εύβοιας κάνει λόγο για 25.000 έως 28.000 στρέμματα.

Στο οδοιπορικό στα βίντεο που ανέβασε το «Adventure Evia» στο Facebook καταδεικνύονται οι εικόνες της μεγάλης καταστροφής.

Στυλιανίδης: Χειροπιαστή η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

ετά τη συνάντηση που είχε ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο κ. Στυλιανίδης εκτίμησε ότι, με βάση την εμπειρία του ως επιτρόπου και τις δασικές πυρκαγιές σε πολλές περιοχές, η κατάσταση στην Εύβοια ήταν πολύ δύσκολη και συνεχίζει να είναι δύσκολη.

Ο κ. Στυλιανίδης εξήρε τον τρόπο με τον οποίο συντονίστηκαν οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις κατάσβεσης, ενώ στάθηκε σε τρία βασικά σημεία. Πρώτον, χάριν του εξαιρετικού, όπως είπε, συντονισμού, αποφεύχθηκε η απώλεια ανθρώπινης ζωής. «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να καταγραφεί. Θα ήθελα, λοιπόν, να πω ένα μεγάλο "μπράβο" και ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όλους τους αρμόδιους, και κυρίως στους ήρωες που δρουν στο έδαφος σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή» τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

φωτιάφωτιά ΕύβοιαπυροσβεστικήΠλατανιάςΜακρυμάλληπυρκαγιά