Ελλάδα|23.10.2018 13:27

Γκάζωσε η ομάδα του ΑΠΘ Panther Racing 

Newsroom

Την 2η θέση ως πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα κατέκτησε η ερευνητική-αγωνιστική ομάδα «Panther Racing» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η οποία συμμετείχε στον 5o διεθνή φοιτητικό διαγωνισμό κατασκευής αγωνιστικής μοτοσικλέτας «MotoStudent».

Ο διαγωνισμός διεξήχθη από τις 3 έως τις 7 Οκτωβρίου στην πόλη Alcaniz, στην Αραγονία της Ισπανίας και συμμετείχαν 45 ομάδες προερχόμενες από Πανεπιστήμια τριών διαφορετικών ηπείρων. 

Πέρα από τη σημαντική αυτή διάκριση, η Panther Racing Auth ξεχώρισε και για την καινοτομία την οποία εισήγαγε στον διαγωνισμό, αντικαθιστώντας όλα τα πλαστικά ή από σύνθετο υλικό μέρη της μοτοσικλέτας με την οποία αγωνίστηκε με ένα βιοδιασπώμενο υλικό, το οποίο αναπτύσσουν τα ίδια τα μέλη της.

Η καινοτομία αυτή παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά από τα μέλη της ομάδας σε Διεθνές Συνέδριο για το Περιβάλλον που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη, τον Ιούνιο του 2018. Πρόκειται για ένα οικολογικό υλικό που ενσωματώνει ίνες λιναριού, οι οποίες προσδίδουν καλύτερες μηχανικές ιδιότητες σε μήτρα από PLA.

Το PLA είναι ένα βιοδιασπώμενο θερμοπλαστικό πολυμερές, βιολογικής προέλευσης (π.χ. από ζαχαροκάλαμα, καλαμπόκι κ.α.) και έχει χαμηλότερη πυκνότητα σε σχέση με πολυμερή και ρητίνες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή σύνθετων υλικών. Με το καινοτόμο αυτό υλικό, το οποίο είναι ελαφρύτερο ακόμα και από το πολύ ελαφρύ σύνθετο υλικό ανθρακονημάτων, επιτυγχάνονται καλύτερες επιδόσεις τόσο αγωνιστικά όσο και περιβαλλοντικά, ενώ ταυτόχρονα, λόγω της βιολογικής προέλευσης των συστατικών, το κόστος είναι εξαιρετικά μειωμένο.

Η ομάδα Panther Racing ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2017 από φοιτητές του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ στη συνέχεια, στα μέλη της προστέθηκαν φοιτητές και από άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου. Επιστημονικά υπεύθυνος της ομάδας είναι ο Δρ. Γιώργος Περκουλίδης, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (ΕΔΙΠ) στο Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

ΑΠΘφοιτητικός διαγωνισμός