Ελλάδα|19.11.2018 18:11

Την έκδοση του Mr. Bitcoin προτείνει ο εισαγγελέας

Σοφία Σπίγγου

Απορριπτική είναι η πρόταση του Εισαγγελέα Ευάγγελου Ζαχαρή προς το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου στην υπόθεση του mr. Bitcoin Αλέξανδρου Βινικ.

Ο εισαγγελικός λειτουργός ζητά την απόρριψη της έφεσης του κ. Βινικ ο οποίος έχει στραφεί κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, που άναψε το πράσινο φως για την έκδοσή του στη Γαλλία.

Σε βάρος του έχει εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις γαλλικές αρχές οι οποίες του αποδίδουν ότι «ξέπλυνε» περίπου 130 εκατ. ευρώ που κατατέθηκαν στην πλατφόρμα BTC-e, προερχόμενα από κυβερνοεπιθέσεις σε υπολογιστικά συστήματα για τις οποίες ζητήθηκαν λύτρα σε bitcoins.

Η διαδικασία διεξήχθη σήμερα εν μέσω έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ της έδρας, του ίδιου του εκζητούμενου αλλά και της συνηγόρου του Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία κατέληξε σε αίτημα εξαίρεσης τόσο των δικαστών όσο και του εισαγγελέα.

Το σημαντικότερο ζήτημα κατά την κ. Κωνσταντοπούλου ήταν ότι ο Βίνικ δεν μπόρεσε να λάβει γνώση της εισαγγελικής πρότασης όταν αυτή εκφωνείτο καθώς λόγω της εντασης και των αντεγκλήσεων ο διερμηνέας δήλωσε αδυναμία να την ακούσει και να την διερμηνεύσει στον εκζητούμενο. Η διαδικασία διεκόπη λόγω παρέλευσης του ωραρίου και θα συνεχιστεί με την τοποθέτηση της κ. Κωνσταντοπούλου στις 29 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι την έκδοση Βίνικ έχουν ζητήσει πλην της Γαλλίας οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Ο εκζητούμενος έχει συμφωνήσει για την έκδοσή του στην τελευταία.

bitcoinΘεσσαλονίκη