Ελλάδα|19.11.2018 20:40

Χαλκιδική: Αντιδράσεις κατοίκων σε σχολεία για 27 προσφυγόπουλα

Βασίλης Ιγνατιάδης

Η παρουσία των παιδιών που εγκαταστάθηκαν πρόσφατα σε ξενοδοχείο της πόλης έφερε αναταραχή. Η επικείμενη ένταξή τους σε τάξεις υποδοχής σε τρία γυμνάσια – λύκεια προκάλεσε την αντίδραση μερίδας γονέων, που ξεσηκώθηκαν, διαμηνύοντας πως θα κλείσουν τις πόρτες τους στα προσφυγόπουλα.

Η αντίδραση οδήγησε σε επ' αόριστον αναβολή της ένταξης των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία, μέχρι να διευθετηθούν ζητήματα όπως η εξεύρεση χώρων για τις τάξεις υποδοχής. Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ με μια σκληρή του ανακοίνωση κατήγγειλε φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας που πρέπει να απομονωθούν, ενώ ο δήμαρχος Πολυγύρου, Αστέριος Ζωγράφος, ανέλαβε χθες πρωτοβουλία για την εξεύρεση λύσης και συγκάλεσε για την Πέμπτη το δημοτικό συμβούλιο.

Η δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων δημιουργήθηκε στις 26 Οκτωβρίου. Σε ξενοδοχείο του Πολυγύρου, με ευθύνη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), εγκαταστάθηκαν 27 έφηβοι από το Αφγανιστάν, οι οποίοι αναμένεται να αυξηθούν σε 40. Η δημοτική Αρχή διαμαρτυρήθηκε εξ αρχής για το ότι δεν ενημερώθηκε ποτέ για το γεγονός, αλλά το πληροφορήθηκε μετά την εγκατάστασή τους.

Η αντιδράσεις πήραν διάσταση όταν μέσω της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής, ενημερώθηκαν οι διευθύνσεις τριών σχολείων -και μέσω αυτών οι σύλλογοι γονέων- για την ένταξή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Στις συνελεύσεις που ακολούθησαν ακούστηκαν επιφυλάξεις αναφορικά με το αν τα παιδιά έχουν πιστοποιητικά υγείας, εκφράστηκαν αμφισβητήσεις σχετικά με τις πραγματικές ηλικίες τους, καθώς και προβληματισμοί για το αν τα σχολεία έχουν τις υποδομές ικανές να φιλοξενήσουν τάξεις υποδοχής. Μέσα στο κλίμα αυτό δεν έλειψαν και οι ακραίες φωνές, όπως “ήρθαν για να βιάσουν τα παιδιά μας”, καθώς και προτροπές ακόμη και για πράξεις αυτοδικίας, δυναμιτίζοντας το κλίμα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Νομαρχιακή Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται λόγος για αρνητικές, έως ξενοφοβικές και ρατσιστικές αντιδράσεις από συγκεκριμένη και μειοψηφούσα ομάδα του ντόπιου πληθυσμού. Η ανακοίνωση επιρρίπτει ευθύνες και σε ορισμένους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας του δήμου που “είτε από άγνοια, είτε σκόπιμα και προς άγρα ψήφων εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, παραπληροφορούν τους πολίτες καλλιεργώντας όμως τη μισαλλοδοξία και στρώνοντας το έδαφος να δράσουν ακροδεξιά στοιχεία”, όπως αναφέρεται.

“Εμείς δεν είμαστε ρατσιστές, ούτε ήμασταν ποτέ. Καλώς να έρθουν, αλλά με πληροφόρηση και με όρους εγκυκλίων και νόμων”, είπε από την πλευρά του στο “Έθνος” ο δήμαρχος Πολυγύρου, Αστέριος Ζωγράφος, ο οποίος είχε συνάντηση χθες με την διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού, Αικατερίνη Τσέκου, αλλά και με αντιπροσωπεία του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ.

“Η εγκύκλιος λέει πως τα παιδιά αυτά μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα μουσικής και καλλιτεχνικών μαζί με τα άλλα παιδιά, και πως τα υπόλοιπα μαθήματα πρέπει να γίνονται χωριστά, σε τάξεις υποδοχής. Πρέπει να εξασφαλιστεί πρώτα ότι υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι. Εγώ πρότεινα να πάνε στο εσπερινό σχολείο, που έχει άδειες αίθουσες. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει διάθεση συνεργασίας, αλλά στο πλαίσιο των νόμων”, σημείωσε.

Από την πλευρά τους, πηγές του ΔΟΜ ανέφεραν στο “Εθνος” πως τα παιδιά έχουν υποβληθεί σε όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, ενώ αναφορικά με την ηλικία και την ευαλωτότητά τους σημείωσαν πως αυτή προσδιορίζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Ο ΔΟΜ καταδικάζει τις ακραίες φωνές, ενώ βρίσκεται σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές για οποιαδήποτε άλλη διευκρίνιση.

Χαλκιδικήπρόσφυγεςσχολείο