Ελλάδα|27.08.2019 15:41

Νοσοκομείο Σερρών: Κινδυνεύει να... κλείσει λόγω έλλειψης γιατρών

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Τεράστια είναι η έλλειψη γιατρών στο Νοσοκομείο των Σερρών, με αποτέλεσμα να λειτουργούν με μεγάλη δυσκολία αρκετές κλινικές και να εγκυμονούνται κίνδυνοι για την υγεία των ασθενών, αλλά και του ιατρικού προσωπικού, λόγω του τεράστιου φόρτου εργασίας. Ειδικότερα και σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Σερρών, Βαγγέλης Παπαμιχάλης, χρειάζονται άμεσα τουλάχιστον είκοσι γιατροί, προκειμένου οι κλινικές να λειτουργούν στα όρια της ασφαλείας, αφού σήμερα κάποιες από αυτές δεν εφημερεύουν δέκα μέρες το μήνα, ενώ γιατροί αναγκάζονται να δουλεύουν ακόμα και πάνω από 300 ώρες μηνιαίως.

«Αν δεν έρθουν άμεσα στο νοσοκομείο μας τριάντα γιατροί ή έστω είκοσι, προκειμένου να λειτουργούμε στα όρια ασφαλείας, θα έχουμε τεράστια προβλήματα σε πολλές κλινικές. Στις περισσότερες θα μείνουν δύο γιατροί, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην Ουρολογική, την Καρδιολογική και την Παιδιατρική», λέει στο ethnos.gr ο κ. Παπαμιχάλης.

Κατά τον ίδιο, οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις γιατρών για το Νοσοκομείο Σερρών είναι 161, ωστόσο, στις αρχές του 2019 υπηρετούσαν 108 γιατροί (89 μόνιμοι και 19 επικουρικοί). Μάλιστα, η κατάσταση επιδεινώθηκε αρκετά σε σχέση με τότε, αφού για διάφορους λόγους έφυγαν ή θα φύγουν μέχρι το τέλος του χρόνου από το νοσοκομείο 19 γιατροί, με αποτέλεσμα στις αρχές του 2020 να υπάρχουν 89 (82 μόνιμοι και 7 επικουρικοί). «Ήδη από τις αποχωρήσεις του Ιουνίου έχουν δημιουργηθεί μεγάλα προβλήματα. Πλέον υπάρχει πρόβλημα στην ασφάλεια των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς και έχει καταντήσει επικίνδυνη η κατάσταση και για την υγεία των γιατρών. Έχουμε ενημερώσει βουλευτές, δημάρχους και όλους τους αρμόδιους φορείς. Αν δε βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα, θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις στο τέλος Σεπτεμβρίου», σημειώνει ο κ. Παπαμιχάλης.

Ένας γιατρός για 3.000 καρκινοπαθείς

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), αναφορικά με τα προβλήματα και τις ελλείψεις στο Νοσοκομείο Σερρών, στη Μονάδα Χημειοθεραπείας ένας επικουρικός γιατρός εξυπηρετεί 3.000 καρκινοπαθείς. Εξάλλου, λόγω έλλειψης ουρολόγων σταμάτησαν τα σχετικά χειρουργεία, στο Οφθαλμολογικό η λίστα αναμονής φτάνει το ένα χρόνο, ενώ από την 1η Οκτωβρίου δε θα υπάρχουν χρήματα, ώστε να αγορασθούν φίλτρα κι έτσι δε θα εξυπηρετούνται οι ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση. 

«Το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών εξυπηρετεί 200.000 κατοίκους και πρόσφυγες, μετανάστες. Οι εξετασθέντες κατ’ έτος στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, τα απογευματινά και τα επείγοντα είναι 200.000. 100.000 κατ’ έτος ασθενείς εξετάζονται στα επείγοντα. Οι γιατροί του Νοσοκομείου και το Σωματείο Εργαζομένων προειδοποιούν ότι το Νοσοκομείο Σερρών κινδυνεύει να αναστείλει τη λειτουργία του από τις τραγικές ελλείψεις γιατρών λόγω συνταξιοδοτήσεων και λήξη των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ. 

Η ομοσπονδία τονίζει ακόμα ότι οι τέσσερις αναισθησιολόγοι δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες, στον αξονικό θα απομείνουν μόνο δύο γιατροί, στην Παιδιατρική κλινική θα απομείνουν τρεις γιατροί, οι οποίοι δεν επαρκούν, ενώ ίδια κατάσταση επικρατεί και στην είκοσι κλινών Ουρολογική κλινική, όπου θα απομείνουν μόνο δύο γιατροί και ήδη σταμάτησαν τα χειρουργεία. 

Επίσης, στη Νευρολογική κλινική, λόγω έλλειψης γιατρών, κινδυνεύει να κλείσει το ιατρείο άνοιας, που εξετάζει 300 ασθενείς, για τον ίδιο λόγο κινδυνεύει να αναστείλει τη λειτουργία της η Ωτορινολαρυγγολογική  κλινική (ΩΡΛ), ενώ εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο οι πέντε γιατροί δεν επαρκούν στην Καρδιολογική κλινική.

Παράλληλα, στις δύο παθολογικές κλινικές υπάρχουν μόλις οκτώ γιατροί, το Ακτινολογικό λειτουργεί μόνο με 3 γιατρούς, ενώ στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας οι αναισθησιολόγοι κάνουν μεγάλο αριθμό εφημεριών για να καλύπτουν τις ανάγκες διακομιδής διασωληνωμένων ασθενών.

Νοσοκομείο ΣερρώνΠΟΕΔΗΝγιατροί