Ποινική δίωξη σε στελέχη τραπεζών
Σοφία ΦασουλάκηΠοινική δίωξη για τα αδικήματα της απιστίας, της ηθικής αυτουργίας σε απιστία, της συνέργειας σε απιστία, αλλά και για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος ασκήθηκε μετά το τέλος της προκαταρκτικής εξέτασης που διενήργησε η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς σε βάρος στελεχών της τράπεζας Πειραιώς, μεταξύ των οποίων και σε βάρος του πρώην προέδρου Μιχάλη Σάλλα.
Η υπόθεση αφορά στη χορήγηση δανείων κατά την περίοδο 2015-2016 χωρίς τις απαραίτητες εξασφαλίσεις, αλλά και τη διαρροή κεφαλαίων στο εξωτερικό την περίοδο που είχαν επιβληθεί στη χώρα capital control. Κατά την κατηγορία, τα δάνεια που φέρεται ότι χορηγήθηκαν αγγίζουν τα 400.000.000 ευρώ, ενώ για το εξωτερικό φέρεται ότι έφυγαν κεφάλαια 127.000.000 ευρώ.
Η άσκηση της δίωξης προκάλεσε την αντίδραση των συνηγόρων των εμπλεκομένων, οι οποίοι από το καλοκαίρι είχαν υποστηρίξει ότι οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς δεν έχουν δικαιοδοσία και αρμοδιότητα να ελέγχουν τράπεζες, γιατί αυτές δεν ανήκουν πια στον στενό δημόσιο τομέα.
Mε αφορμή τις δηλώσεις των δικηγόρων, από την Εισαγγελία Διαφθοράς διευκρινίζεται ότι «η ποινική δίωξη στην εν λόγω υπόθεση ασκήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς, η οποία, σύμφωνα με τη ρύθμιση, είναι η αποκλειστικώς αρμόδια για τον χειρισμό της. Η κλήση σε εξηγήσεις των καθ΄ ών η προκαταρκτική εξέταση έλαβε χώρα σε χρόνο που η Εισαγγελία Διαφθοράς επίσης είχε αποκλειστική αρμοδιότητα και χορηγήθηκε η αιτηθείσα προθεσμία. Ως εκ τούτου, δεν τίθεται κανένα ζήτημα καταχρηστικότητας της δίωξης».
- Προσωπικός γιατρός: Γιατί υποχρεώνει η κυβέρνηση ιατρικό προσωπικό χωρίς ειδικότητα να παρέχει υπηρεσίες – Οι ελλείψεις και τα κονδύλια
- Κοινωνική ατζέντα προτάσσει η κυβέρνηση - Σπριντ 40 ημερών στη Βουλή με νέα μέτρα
- ΣΥΡΙΖΑ: Προχωρά στην εκλογή προέδρου αγνοώντας δημόσια τη διάσπαση Κασσελάκη – Τα προβλήματα που καλούνται να λύσουν οι «διασπαστές»
- Ο Έλον Μασκ επικεφαλής στο νέο υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας των ΗΠΑ – Ποιος αναλαμβάνει το Άμυνας