Ελλάδα|29.08.2019 19:02

Μόρια: Τουλάχιστον 10.000 πρόσφυγες στο Κέντρο Υποδοχής

Newsroom

Ασφυκτική είναι η κατάσταση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, με τα δεδομένα να έχουν αλλάξει δραματικά έπειτα από τις αυξήσεις προσφύγων και μεταναστών τους τελευταίους δύο μήνες, που έφτασαν μέχρι τις 6.000.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων, ο αριθμός των μεταναστών που φιλοξενούνται στην περιοχή ξεπερνά τις 10.000, σε ένα ΚΥΤ που χωρά μόλις 3.000 άτομα. Η ανησυχία των εργαζομένων είναι μεγάλη, ενώ εκτός από το πρόβλημα του υπερπληθυσμού, βρίσκονται αντιμέτωποι και με την υπολειτουργία του ιατρικού κλιμακίου, με αποτέλεσμα περίπου 6.000  μετανάστες να μην έχουν καταγραφεί ιατρικά.

Άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα είναι το γεγονός, πως δεν υπάρχει συνεννόηση με τους πρόσφυγες, αφού δεν υπάρχουν διερμηνείς, ενώ όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι νιώθουν μεγάλη ανασφάλεια, καθώς υπάρχει μειωμένη δύναμη της ΕΛ.ΑΣ. στην περιοχή. Σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν, ότι εάν δεν δοθεί λύση σε εύλογο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των εργαζομένων στη Μόρια:

Οι εργαζόμενοι/ες στο ΚΥΤ Λέσβου, τώρα όσο ποτέ άλλοτε, έχουν την ανάγκη να απευθυνθούν δημόσια, στους πολίτες της Λέσβου αλλά και ευρύτερα, για να γνωστοποιήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ΚΥΤ Λέσβου και να εκφράσουν την ανησυχία τους τόσο για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται όσο και για τις συνθήκες υπό τις οποίες διαβιούν οι νεοεισερχόμενοι Υπήκοοι Τρίτων Χωρών.

Η διόγκωση του αριθμού των φιλοξενουμένων, κατόπιν των ιδιαίτερα αυξημένων ροών τους τελευταίους μήνες, έχει διαμορφώσει μια ασφυκτική κατάσταση στους χώρους διαμονής του ΚΥΤ Λέσβου. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι τους δύο τελευταίους μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο 2019 οι νέες αφίξεις άγγιξαν τους 6.000 Υπηκόους Τρίτων Χωρών, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός διαμενόντων στο χωρητικότητας 3.000 ατόμων ΚΥΤ Λέσβου να εκτοξευθεί στα 10.000 περίπου άτομα γεγονός το οποίο δύναται να οδηγήσει σε κατάρρευση τις υποδομές του.

Το Ιατρικό κλιμάκιο λειτουργεί αποδυναμωμένο χωρίς να μπορεί να εξυπηρετήσει την ιατρική καταγραφή των νεοεισερχόμενων Υπηκόων Τρίτων Χωρών. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο τόσο για τους ίδιους τους ωφελούμενους όσο και για τους εργαζόμενους. Τουλάχιστον 6.000 άτομα δεν έχουν περάσει από ιατρική καταγραφή, ενώ οι δύο ιατροί που διαθέτει το ιατρικό κλιμάκιο ( ένας το πρωί και ένας το απόγευμα) μπορούν και εξετάζουν μόνο επείγοντα περιστατικά και μάλιστα χωρίς την συνδρομή νοσηλευτικού προσωπικού. Μέχρι τώρα δε, δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση για το πότε θα ενισχυθεί το κλιμάκιο με νοσηλευτικό και ψυχοκοινωνικό προσωπικό και κάθε μέρα που περνάει επιβαρύνει την κατάσταση.

Η αστυνομική δύναμη είναι αριθμητικά η ίδια με την εποχή που το ΚΥΤ Λέσβου φιλοξενούσε μόνο 2.500 και δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια τόσο των εργαζομένων όσο και των Υπηκόων Τρίτων Χωρών. Ο ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός των φιλοξενουμένων κάνει επιτακτική την ανάγκη της αποσυμφόρησης αφενός του ΚΥΤ και της ενίσχυσης της αστυνομικής δύναμης αφετέρου.

Το ΚΥΤ Λέσβου έχει παραμείνει για πολύ μεγάλο διάστημα χωρίς σταθερή συνεργασία με διερμηνείς. Ευκόλως αντιληπτό γίνεται ότι αυτό ως γεγονός δυσχεραίνει την εργασία των υπαλλήλων και μειώνει σε πολλές των περιπτώσεων την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η κατάσταση αυτή επισύρει ένα πλήθος επιβαρυντικών συνεπειών:

  • Οι εργαζόμενοι εργάζονται κάτω από συνθήκες διαρκούς και έντονης ψυχικής πίεσης σε ένα ανασφαλές και ανθυγιεινό εργασιακό περιβάλλον.
  • Οι συνθήκες ζωής των πλεοναζόντων φιλοξενουμένων είναι τουλάχιστον προσβλητικές για μια ευρωπαϊκή χώρα όπως η δική μας.
  • Οι φιλοξενούμενοι όντας άτομα με οδυνηρές εμπειρίες πολέμου, απώλειας προσφιλών τους προσώπων και αντιμετωπίζοντας επιπλέον αυτές τις συνθήκες φιλοξενίας στο Camp γίνονται αναπόφευκτα επιρρεπείς σε ψυχικά νοσήματα και παραβατικές συμπεριφορές.
  • Η αστυνομική δύναμη που διαθέτει το ΚΥΤ Λέσβου παρά τις φιλότιμες προσπάθειες δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα ασφάλειας των εργαζομένων και των φιλοξενούμενων τώρα που ο αριθμός των φιλοξενουμένων έχει ξεπεράσει κατά πολύ κάθε διαχειρίσιμο όριο και οι συνθήκες διαβίωσης είναι τραγικές.
  • Υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην επικοινωνία των υπάλληλων με τους ωφελούμενους εξαιτίας της παντελούς έλλειψης διερμηνείας, γεγονός που επηρεάζει και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες οι εργαζόμενοι/ες του ΚΥΤ Λέσβου γνωστοποιούμε και μεταφέρουμε τους προβληματισμούς προς άπαντες καθότι:

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε τέτοιες συνθήκες εξοντωτικής πίεσης και ανασφάλειας, αλλά και κατάρρευσης των υποδομών φιλοξενίας.

Η κατάσταση είναι οριακή και εγκυμονεί κινδύνους για ξέσπασμα επιδημιών, θανάτων σε περίπτωση πολύ αντίξοων καιρικών συνθηκών, αυτοκτονιών, εξεγέρσεων ή και ανεξέλεγκτων παραβατικών συμπεριφορών από την πλευρά των φιλοξενουμένων καθώς οι υπεράριθμοι διαβιούν σε άθλιες συνθήκες.

Η άμεση αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Λέσβου αποτελεί επιτακτική ανάγκη για να γυρίσουμε σε συνθήκες κανονικότητας ενώ δική μας εκτίμηση είναι ότι το ΚΥΤ Λέσβου θα πρέπει να λειτουργεί ως χώρος υποδοχής και ταυτοποίησης και όχι ως χώρος μακροχρόνιας φιλοξενίας και μάλιστα αριθμού πολλαπλάσιου από αυτόν που προβλέπουν οι προδιαγραφές του.

Η ευθύνη μας τόσο απέναντι στους φιλοξενούμενους του ΚΥΤ Λέσβου όσο και απέναντι στο Δημόσιο σε συνάρτηση με την εργασιακή και κοινωνική μας ευαισθησία, δεν μας επιτρέπουν ούτε να σιωπούμε ούτε να ανεχόμαστε άλλο αυτή την κατάσταση.

Η Περιφερειακή Επιτροπή Εργαζομένων του ΚΥΤ Λέσβου κάλεσε τα μέλη του συλλόγου σε συνέλευση σήμερα Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019 με θέμα τις αυξημένες ροές Υπηκόων Τρίτων Χωρών στο ΚΥΤ Λέσβου και την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και αποφάσισε ομόφωνα την αποστολή δελτίου τύπου στα ΜΜΕ με σαφή αναφορά στις διεκδικήσεις και την πρόθεση κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

Διεκδικούμε:

Την αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Λέσβου
Την αύξηση της αστυνομικής δύναμης για την επιτήρηση των χώρων του ΚΥΤ Λέσβου και την ασφάλεια τόσο των εργαζομένων όσο και των Υπηκόων Τρίτων Χωρών
Την άμεση βελτίωση των συνθηκών εργασίας
Τη μέριμνα για την ενίσχυση του ιατρικού και ψυχοκοινωνικού κλιμακίου
Τη μέριμνα για συνεργασία της υπηρεσίας με διερμηνείς που θα συνδράμουν στο έργο μας.

Μόριαμετανάστεςκέντρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστώνΛέσβοςπρόσφυγες