Μαφία των λαϊκών: Συνεχίζονται οι απειλές για... σούβλισμα - Τόνοι δικογραφιών
Ευλαμπία ΡέβηΠερισσότερες από 224 καταθέσεις και τέσσερα χρόνια έρευνας χρειάστηκαν για να σχηµατιστεί µία από τις ογκωδέστερες δικογραφίες στη σύγχρονη ιστορία της Ελληνικής Αστυνοµίας. Η επιχείρηση είχε την κωδική ονοµασία «Τζον Τράµπουλ» και χάρη σε αυτήν έσπασε η «οµερτά» που είχε επιβληθεί τα τελευταία τουλάχιστον 13 χρόνια από τη λεγόµενη µαφία των λαϊκών αγορών.
Πάνω από 10.000 εργαζόµενοι µπόρεσαν να ανασάνουν όταν οι αστυνοµικοί του Τµήµατος Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής πέρασαν τον περασµένο Απρίλιο χειροπέδες σε 20 άτοµα, ανάµεσά τους και σε έναν 57χρονο φερόµενο ως αρχηγό της εγκληµατικής οργάνωσης. Ο τελευταίος ήταν µέχρι και λίγους µήνες πριν από τις συλλήψεις πρόεδρος της Διεύθυνσης Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας Αττικής και είναι ο µόνος που έχει προφυλακιστεί και παραµένει κρατούµενος, ενώ άλλοι 14, που δεν συνελήφθησαν, είναι επίσης κατηγορούµενοι. Τα κέρδη τους από την εγκληµατική δράση τους και τις µίζες εκτιµάται ότι υπερβαίνουν τα 8 εκατοµµύρια ευρώ ετησίως, ενώ σε αυτά δεν υπολογίζονται οι τόνοι προϊόντων που άρπαξαν όλα αυτά τα χρόνια «µε το έτσι θέλω» από πωλητές. Παρά τη µεγάλη επιχείρηση της Αστυνοµίας, η τροµοκρατία, ο φόβος, οι απειλές και οι εκβιασµοί, όπως αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής», απλώνονται ακόµη σαν µαύρη σκιά πάνω από τις λαϊκές της Αττικής.
Οι αστυνοµικοί χρειάστηκε να µεταφέρουν µε καρότσια του σούπερ µάρκετ όλα τα δικόγραφα στον ανακριτή που χειρίζεται πλέον την υπόθεση. Στο έργο στο οποίο πρέπει να αποδυθούν εντούτοις, έχουν προστεθεί όλους αυτούς τους µήνες δεκάδες αγωγές, µηνύσεις και καταγγελίες. Μία από τις νέες περιπτώσεις που ξεχωρίζει είναι η επίθεση που δέχθηκαν επόπτες στις 19 Αυγούστου, όταν πήγαν να κάνουν ελέγχους στη Ζ’ Λαϊκή Αγορά Αττικής.
Η «µαφία των λαϊκών» επέτρεπε -µε το αζηµίωτο- σε πωλητές να διατηρούν πάγκους που οι αστυνοµικοί διαπίστωσαν ότι έφταναν ακόµη και τα 25 µέτρα. Στον πρόσφατο έλεγχο των εποπτών βεβαιώθηκαν αρκετές σχετικές παραβάσεις, όµως η εργασία τους δεν ολοκληρώθηκε οµαλά. Ενας από τους κατηγορούµενους, ο οποίος είναι πρόεδρος σωµατείου, τους ακολουθούσε καθ’ όλη τη διάρκεια των ελέγχων και φέρεται να ήταν ιδιαίτερα ειρωνικός µε το έργο τους. Οταν πήγαν να κάνουν έλεγχο σε πωλητή που είχε παραβεί τα νόµιµα, τα αίµατα άναψαν και χρειάστηκε να επέµβει η Αστυνοµία.
«Μου πήρε την άδεια»
«Τη στιγµή που ξεκίνησα να γράφω την έκθεση βεβαίωσης, µου πήρε βίαια την επαγγελµατική του άδεια από το χέρι µου χτυπώντας το, ξεκίνησε να φωνασκεί και να µας απειλεί ότι “δεν υπάρχει καµία περίπτωση να µε γράψετε”» αναφέρει επόπτης στο σχετικό υπηρεσιακό του σηµείωµα, το οποίο βρίσκεται σε γνώση του «Εθνους της Κυριακής». Παρά την παρουσία αστυνοµικών, ο πωλητής συνέχισε τις απειλές, «λέγοντάς µας ότι αν δεν είχαµε τη συνοδεία του αστυνοµικού οργάνου θα µας σούβλιζε και θα µας άρχιζε στις κουτουλιές», όπως τονίζεται στο ίδιο έγγραφο. Η έρευνα της Αστυνοµίας ξεκίνησε από τη ΣΤ’ Λαϊκή, όταν το 2014 ένας πωλητής υπερνίκησε τον φόβο, απευθύνθηκε στον εισαγγελέα και εκείνος τον προέτρεψε να καταθέσει τα πάντα στο Τµήµα Εκβιαστών.
Σιγά σιγά και άλλοι πωλητές πήραν το θάρρος να καταθέσουν και έτσι η υπόθεση πήρε τον δρόµο της Δικαιοσύνης. «Θέλω απλώς µία µέρα αυτός ο φόβος να µην υπάρχει πια. Αυτοί οι άνθρωποι που συνελήφθησαν και αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι συνεχίζουν να έρχονται στις λαϊκές και να τροµοκρατούν τον κόσµο. Ο ένας, που είναι πρώην πρόεδρος, διαβάζει τις δικογραφίες και κάθε φορά πιάνει τους ανθρώπους που κατέθεσαν και τους απειλεί. Ακόµη µας λένε ότι όσοι µιλήσαµε θα τιµωρηθούµε» δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο ∆ηµήτρης Τσαλπαράς, ο άνθρωπος που τα ξεσκέπασε όλα και ο οποίος πλέον, µε νόµιµες διαδικασίες, έχει εκλεγεί αναπληρωτής πρόεδρος του σωµατείου στη ΣΤ’ Λαϊκή. «Παραλάβαµε ένα άδειο ταµείο. Κάθε φορά που ρωτάω πού είναι τα λεφτά, µε τρέχουν στο Τµήµα για συστάσεις. Σε τρεις µήνες εµείς συγκεντρώσαµε 16.000 ευρώ και εκείνοι στα 18 χρόνια λειτουργίας µάς παρέδωσαν ένα ταµείο των 1.132 ευρώ σε µετρητά και ένα βιβλιάριο µε 11.000 ευρώ, χρήµατα όµως που κατασχέθηκαν γιατί τον λογαριασµό είχαν ανοίξει στο όνοµα δύο κατηγορουµένων. Και έπειτα από όλα αυτά εξακολουθούν να λένε ότι θα “καθαρίσουν” και ότι δεν θα γίνει ποτέ δίκη, γιατί όλα αυτά είναι συκοφαντίες και έχουν πολιτικές πλάτες που θα τους προστατεύσουν» προσθέτει.
Μια από τις κινήσεις που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο αρµόδιος ανακριτής για την καταπολέµηση της διαφθοράς να διατάξει να γίνουν έλεγχοι από ορκωτούς λογιστές στα εµπλεκόµενα σωµατεία και σε δύο οµοσπονδίες.
«Παραιτήθηκε διότι φοβήθηκε»
Σύµφωνα µε πληροφορίες, πάντως, κάτι τέτοιο ακόµη δεν έχει γίνει. Επίσης, δεν έχει πραγµατοποιηθεί έλεγχος για τις πλαστογραφίες που διαπιστώθηκε ότι έκαναν τα µέλη της οργάνωσης, για να βγάζουν άδειες πάγκων σε οµογενείς από την Αλβανία και τη Ρωσία, καθώς και σε άλλους «δικούς τους». Ούτε έχει ανατεθεί στις αρµόδιες υπηρεσίες -όπως είναι το ΣΔΟΕ, η ΑΑΔΕ ή η Οικονοµική Αστυνοµία- ο έλεγχος για όσα απέκτησαν οι κατηγορούµενοι τα τελευταία 15-20 χρόνια. Οι λογαριασµοί των συλληφθέντων, ωστόσο, έχουν µπλοκαριστεί από το Τµήµα Εκβιαστών µε την κατηγορία του ξεπλύµατος βρώµικου χρήµατος και σε αυτούς έχει γίνει άρση του τραπεζικού απορρήτου.
«Οταν ο αρχηγός της οργάνωσης αποµακρύνθηκε από τη θέση του, λίγο καιρό πριν συλληφθεί, επικεφαλής της Διεύθυνσης Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας Αττικής τοποθετήθηκε ένας αδιάφθορος, ο οποίος παραιτήθηκε σχεδόν αµέσως διότι δέχθηκε πιέσεις και φοβήθηκε. Τη θέση αυτή µετά πήρε άλλος διευθυντής, που λίγους µήνες πιο πριν είχε συλληφθεί γιατί διαπιστώθηκε ότι εµπλεκόταν στη µαφία των πλαστών διπλωµάτων οδήγησης. Ο,τι συνέβαινε πριν από τις συλλήψεις γίνεται και τώρα. Με απειλές για αγωγές και ψέµατα ότι θα επηρεάσουν τη ∆ικαιοσύνη και τον ανακριτή, αλλά ακόµη και λέγοντας ότι θα µεταθέσουν τον διοικητή του Εκβιαστών, σπέρνουν τον τρόµο και την ανασφάλεια» αναφέρουν ανώτατοι αξιωµατικοί της ΕΛ.ΑΣ. Εκείνο που έχει αλλάξει είναι ότι σε ορισµένες λαϊκές έχουν γίνει διαγραµµίσεις βάσει του νόµου. Και αυτό µετ’ εµποδίων.
«Εκείνοι οι οποίοι στο πρόσφατο παρελθόν άνοιγαν πάγκο µε πολύ περισσότερα µέτρα, καθώς και εκείνοι που άνοιγαν πάγκο ακόµη και µέσα στον δρόµο, επιτέθηκαν φραστικά σε µέλη του Σωµατείου µην αναγνωρίζοντας την διαγράµµιση, υποστηρίζοντας ότι δικαιούνται περισσότερα µέτρα από τους άλλους επειδή “τα έχουν πληρωµένα”» υπογραµµίζεται χαρακτηριστικά σε µία από τις πολλές καταγγελίες, µε ηµεροµηνία 25 Ιουνίου 2019.
Ξεψύχησαν πάνω στον πάγκο
Ο αιφνίδιος θάνατος πωλητή το 2016 ήταν, για πολλούς από όσους πέρασαν το κατώφλι της ΓΑΔΑ προκειµένου να καταθέσουν, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ο άτυχος άνδρας έπαθε καρδιακό επεισόδιο και ξεψύχησε πάνω στον πάγκο του στο Γαλάτσι. Είχε κερδίσει µεγάλο ποσό από τυχερά παιχνίδια και οι κατηγορούµενοι φέρονται να του άρπαξαν συνολικά 70.000 ευρώ για να του δώσουν δήθεν άδεια. ∆ύο εβδοµάδες µετά τον θάνατό του, οι συνάδελφοί του, για να βοηθήσουν οικονοµικά την οικογένειά του, διοργάνωσαν έρανο σε τρεις λαϊκές και συγκέντρωσαν συνολικά το ποσό των 2.230 ευρώ.
Οι κατηγορούµενοι φέρονται να έδωσαν στη χήρα µόνο 930 ευρώ και τα υπόλοιπα να τα έβαλαν στην... τσέπη. Αλλά και πριν από έναν µήνα -και ενώ η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη- ακόµη ένας πωλητής δεν άντεξε τις πιέσεις. «Ηταν πατέρας ενός 12χρονου αγοριού και έπαθε έµφραγµα και εγκεφαλικό πάνω στον πάγκο του, στις 12 Ιουλίου στο Μαρκόπουλο. Προηγουµένως του είχαν επιτεθεί γιατί κατήγγειλε στη Διεύθυνση Λαϊκών Αγορών τους βασανιστές του. Δύο εβδοµάδες µετά κατέληξε στην εντατική. ∆εν αντέχουµε άλλο» τονίζει συνάδελφός του, που επιθυµεί να διατηρήσει την ανωνυµία του. Και καταλήγει: «Το µόνο που ζητάµε είναι να ηρεµήσουµε και να µπορέσουµε να ζήσουµε τις οικογένειές µας χωρίς φόβο, κάτω από απόλυτη διαφάνεια».
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό