Ελλάδα | 02.09.2019 12:22

20 χρόνια Παπαγεωργίου: Ένα νοσοκομείο - πρότυπο

Βασίλης Ιγνατιάδης

Το αίθριο υποδοχής θυμίζει αίθουσα τέχνης. Ασθενείς, συνοδοί και επισκέπτες εισέρχονται σε έναν χώρο μοντέρνας βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και υψηλής αισθητικής, με διάσπαρτα έργα τέχνης, πεντακάθαρο και φροντισμένο σαν να άνοιξε χθες. Προσωπικό και εθελοντές της «Αντηρίδας» είναι πρόθυμοι να τους καθοδηγήσουν σε κάποια από τις άρτια εξοπλισμένες και στελεχωμένες κλινικές. Το ευχάριστο περιβάλλον εμπνέει ασφάλεια και εμπιστοσύνη, ενώ ο υπερσύχρονος εξοπλισμός και οι καινοτόμες σε διεθνές επίπεδο πρακτικές διάγνωσης και θεραπείας που εφαρμόζονται αποτελούν εγγύηση ποιότητας και αξιοπιστίας.

Το Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης δεν μοιάζει με ελληνικό δημόσιο νοσοκομείο. Είκοσι χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του και τριάντα μετά τη σύλληψη της ιδέας για τη δωρεά - μαμούθ που οδήγησε στην ανέγερσή του, δικαιώνει το όραμα των ευεργετών αδελφών Παπαγεωργίου για ένα νοσοκομείο – πρότυπο διοίκησης και λειτουργίας, που θα δείχνει το δρόμο στον χώρο της δημόσιας περίθαλψης. Μιλώντας στο «Έθνος της Κυριακής» ο δωρητής και πρόεδρος του Ιδρύματος, Νικόλαος Παπαγεωργίου, δηλώνει ενθουσιασμένος από τη σημερινή εικόνα του νοσοκομείου, επισημαίνοντας πως ο στόχος της οικογένειας όχι μόνο επιτεύχθηκε, αλλά ξεπεράστηκε.

Αν και πλήρως ενταγμένο λειτουργικά στο ΕΣΥ, το νοσοκομείο αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, και διοικείται από το Ίδρυμα Παπαγεωργίου, που ορίζει τα 3 από τα 7 μέλη του Δ.Σ., μεταξύ αυτών και τον πρόεδρο. Η διοίκηση είναι σταθερή και δεν αντικαθίσταται με κάθε αλλαγή κυβέρνησης. Η διαχείριση των προμηθειών γίνεται με ευελιξία, έξυπνες λύσεις εξοικονομούν πόρους και εξασφαλίζουν δωρεές, νέες μονάδες και εργαστήρια δίνουν προστιθέμενη αξία, ενώ το προσωπικό συμμετέχει ενεργά, με τις δικές του προτάσεις για τη βελτίωση υπηρεσιών, εξοπλισμού και υποδομών.

Η εικόνα θα ήταν ακόμη καλύτερη, αν πληρωνόταν έστω ένα μέρος των οφειλόμενων νοσηλίων που ΕΟΠΥΥ, που προσεγγίζουν σήμερα τα 350 εκατομμύρια ευρώ, και απειλούν κατά καιρούς να «στραγγαλίσουν» οικονομικά ένα νοσηλευτικό ίδρυμα – στολίδι για την δημόσια υγεία στην Ελλάδα, το οποίο εξυπηρετεί κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς.

Η ιδέα, η δημιουργία και τα εμπόδια

Η ιδέα γεννήθηκε ακριβώς τριάντα χρόνια πριν, το καλοκαίρι του 1989, από τους Σιατιστινούς έμπορους γούνας Νικόλαο και Λεωνίδα Παπαγεωργίου. Ένα χρόνο μετά ανακοίνωσαν στον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, την απόφασή τους να δωρίσουν 30 εκατομμύρια δολάρια για την ανέγερση νοσοκομείου δυτικών συνοικιών. Εκείνος, γνωρίζοντας τις παθογένειες της δημόσιας διοίκησης, τους είπε επί λέξει «αν θέλετε να το δείτε να τελειώνει, κτίστε το και εξοπλίστε το μόνοι σας!».

Παράλληλα, τους εξασφάλισε κατ΄ εξαίρεση διαδικασίες πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα για τη γρήγορη υλοποίηση. «Έβαλε στη σύμβαση δωρεάς μια σαφή διάταξη που προέβλεπε πως αν το δημόσιο δεν απαντάει σε κάποιο αίτημα σε διάστημα ενός μήνα, θεωρείται αυτοδικαίως ότι έχει εγκριθεί! Σε χρόνο ρεκόρ τελειώσαμε με όλες τις εγκρίσεις», θυμάται ο τότε στενός συνεργάτης των δωρητών και από το 2009 πρόεδρος του νοσοκομείου, Βασίλειος Παπάς.
Εξπρές ήταν και οι διαδικασίες ανέγερσης και εξοπλισμού του έργου, αλλά τα εμπόδια ορθώθηκαν μετά, με το νοσοκομείο τελειωμένο, να μπαίνει επί τρία χρόνια στην «εντατική». Σύμφωνα με τον κ.Παπά, τα  όρθωσαν από τη μια ήταν τα ισχυρά συμφέροντα της ιδιωτικής υγείας και από την άλλη αυτοί που θεωρούσαν το Παπαγεωργίου ως την «κερκόπορτα» για την άλωση της δημόσιας υγείας. Οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν σκληρές και πολυετείς, ενώ στο ίδιο διάστημα εξαπολύθηκε πόλεμος λάσπης κατά των δωρητών.

Στο μεσοδιάστημα, το 1997, οι πόρτες του νοσοκομείου άνοιξαν με έναν απροσδόκητο τρόπο και για έναν τραγικό λόγο: μετατράπηκε σε κέντρο υποδοχής, αναγνώρισης και ιατροδικαστικής εξέτασης των 74 σορών των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας με το Γιάκοβλεφ που συνετρίβη στα Πιέρια Ορη. Μεταξύ των θυμάτων ήταν -σε ένα τραγικό παιχνίδι της μοίρας- και 23 τεχνικοί διάφορων ειδικοτήτων της εταιρείας Μηχανική που τα προηγούμενα χρόνια εργάζονταν για το κτίσιμο του νοσοκομείου.

Οι πόρτες έκλεισαν και πάλι μετά την ολοκλήρωση του μακάβριου έργου, για να ανοίξουν οριστικά στις 16 Αυγούστου του 1999.

Το Παπαγεωργίου σήμερα

  • Πρωτοποριακή σε παγκόσμιο επίπεδο τεχνική αποκατάστασης, στην Α Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική, δίνει τη δυνατότητα σε κορίτσια που γεννήθηκαν χωρίς κόλπο και μήτρα να έχουν φυσιολογική σεξουαλική ζωή, αλλά και να γίνουν μητέρες.
  • Ομάδα της Γ Παθολογικής Κλινικής δημιούργησε τον πρώτο σε παγκόσμιο επίπεδο δείκτη υπολογισμού της αγγειακής γήρανσης.
  • Τρισδιάστατες εκτυπώσεις ανθρώπινων οργάνων χρησιμοποιούνται σε επεμβάσεις εμφύτευσης αορτικών βαλβίδων στην Β Καρδιολογική Κλινική.
  • Στα σκαριά βρίσκεται η δημιουργία εργαστηρίου -του τρίτου στην Ευρώπη-, όπου θα γίνονται κλινικές δοκιμές νέων σκευασμάτων σε ανθρώπους
  • Στο Τμήμα Επειγόντων γίνεται εκπαίδευση νοσηλευτών από άλλα νοσοκομεία της Ελλάδας και του εξωτερικού
  • Είναι μερικά μόνο από τα δεκάδες επιτεύγματα του νοσοκομείου, που φροντίζει να βρίσκεται πάντα στην πρωτοπορία.

Το Παπαγεωργίου είναι το μοναδικό (λογιστικά) πλεονασματικό δημόσιο νοσοκομείο της χώρας. Η βιοκλιματική αρχιτεκτονική του εξασφαλίσει 30% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας, ενώ έχει ενεργειακή αυτονομία σε ποσοστό άνω του 65%, μέσω της μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας.

Με δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το νοσοκομείο θα μπορεί σύντομα να παράγει μόνο του το ραδιοφάρμακο που είναι απαραίτητο για τις εξετάσεις PET/CT. Η προμήθεια του φαρμάκου κόστιζε ετησίως 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Απογευματινά ιατρεία επ' αμοιβή

Ο πρόεδρος του νοσοκομείου θεωρεί πως το επόμενο βήμα πρέπει να είναι τα απογευματινά χειρουργεία. Όπως λέει, το μέτρο θα μειώσει κάθετα τις λίστες αναμονής, θα αποφέρει επιπλέον εισόδημα στο προσωπικό, έσοδα στον ΕΟΠΥΥ και στο νοσοκομείο, θα βάλει φρένο στη διαρροή προς τον ιδιωτικό τομέα, ενώ θα εξαλείψει το «μαύρο» χρήμα και τα «φακελάκια».

Σχετική νομοθετική πρωτοβουλία είχε αναληφθεί το 2014, αλλά πάγωσε. «Δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις της νέας ηγεσίας. Θα ξαναθέσουμε το θέμα σε συνάντηση που θα έχουμε σύντομα. Πάντως υπάρχει σθεναρή αντίδραση από τους ιδιώτες», λέει ο κ.Παπάς.

Ο ίδιος αντικρούει το επιχείρημα όσων θεωρούν πως κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας, υποστηρίζοντας πως αντιθέτως θα κρατήσει στα δημόσια νοσοκομεία όσους απευθύνονται στα ιδιωτικά λόγω μακράς λίστας αναμονής.

Νικόλαος Παπαγεωργίου: Ο στόχος ξεπεράστηκε

Με δήλωσή του στο «ΈτΚ», ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Νικόλαος Παπαγεωργίου, τονίζει ότι ο στόχος των δωρητών ξεπεράστηκε και ζητά τη στήριξη του υπουργείου Υγείας για τη συνέχεια.

«Πριν από 25 χρόνια αποφασίσαμε ο αδερφός μου Λεωνίδας και εγώ για την ίδρυση ενός Νοσοκομείου στη Δυτική Θεσσαλονίκη, καθώς όλα τα Νοσοκομεία της πόλης ήταν από την αντίθετη πλευρά. Σκοπός μας ήταν να ανακουφίσουμε τις Δυτικές συνοικίες με την κατασκευή ενός σύγχρονου Νοσοκομείου. Η επιθυμία μας ήταν το Νοσοκομείο να είναι ένα έργο που θα συναγωνίζεται τα Ευρωπαϊκά. Ήταν ένα χρέος απέναντι στον Έλληνα πολίτη», ανέφερε και πρόσθεσε: «Σήμερα μετά από 20 χρόνια νιώθουμε περηφάνεια για την επιτυχημένη πορεία του και την ποιοτική παραγωγή του. Το αποτέλεσμα της καθημερινής προσπάθειας της Διοίκησης και των εργαζόμενων είναι νομίζω πλέον αναγνωρισμένο και το αποδεικνύουν οι συνεχείς βραβεύσεις και τα αποτελέσματα των ερευνών . Είμαστε ενθουσιασμένοι με το αποτέλεσμα, φτάσαμε τον στόχο και τον ξεπεράσαμε. Ελπίζω να συνεχίσουμε την τόσο καλή πορεία και γι ΄αυτό χρειαζόμαστε και την στήριξη του Υπουργείου Υγείας, για ένα Νοσοκομείο που θα μας κάνει περήφανους όλους . Για ένα Νοσοκομείο αληθινά δίπλα στον άνθρωπο».

«Θύμα της επιτυχίας του»

Το νοσοκομείο έχει δυναμικότητα 752 κλινών, με 1.679 εργαζόμενους και σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων, Παναγιώτη Τουχτίδη, είναι «θύμα» της επιτυχίας του, καθώς η αυξημένη ζήτηση έχει

ως επίπτωση την εντατικοποίηση της δουλειάς του προσωπικού. «Με πληρότητα πάνω από 86%, το Παπαγεωργίου εξυπηρετεί το 40% της περίθαλψης στο σύνολο των 13 νοσοκομείων της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας, με αποτέλεσμα οι λίστες αναμονής στα χειρουργεία να μεγαλώνουν», επεσήμανε. Είναι χαρακτηριστικό ότι για γυναικολογικά περιστατικά η αναμονή φτάνει τα 2 χρόνια, ενώ στον Άγιο Δημήτριο μόλις τους 2 μήνες.

Κίνητρα και bonus

Η διοίκηση του νοσοκομείου έχει καθιερώσει δικούς της ευέλικτους τρόπους να δίνει τα κατάλληλα κίνητρα αποδοτικότητας του προσωπικού, επιβραβεύοντας άξιους υπαλλήλους με χρηματικά έπαθλα του Ιδρύματος Παπαγεωργίου.

Η Μαρία Μπιγάκη είναι η φετινή βραβευμένη ως «υπάλληλος της χρονιάς», λόγω του Project Management Office, του γραφείου που ιδρύθηκε μετά από πρόταση της ίδιας, για την διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Στο portfolio του γραφείου περιλαμβάνονται σήμερα 13 ευρωπαϊκά έργα, τα οποία βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης, με συνολικό προϋπολογισμό για το νοσοκομείο 1,4 εκατομμύρια ευρώ.

«Έπειτα από 19 χρόνια εργασίας, βλέπω το Γ.Ν.Παπαγεωργίου σαν σπίτι μου. Είναι ένας σύγχρονος οργανισμός τριτοβάθμιας περίθαλψης που αναπτύσσεται συνεχώς, υποστηρίζει την καινοτομία και την έρευνα, επενδύει στο ανθρώπινο κεφάλαιο και ανανεώνει τις υποδομές του», ανέφερε η κ.Μπιγάκη.

Κωνσταντίνος ΜητσοτάκηςΝοσοκομείο Παπαγεωργίουδημόσια υγεία