Όσοι πρόσφυγες μεταφέρονται χάνουν το δικαίωμα επιστροφής στην Τουρκία
Μαρία ΨαράΜε ανησυχία παρακολουθεί η Κομισιόν τον μεγάλο αριθμό αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο και καλεί σε τήρηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Αυτό παραδέχτηκε σήμερα Δευτέρα στις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό.
Την ίδια στιγμή που χαιρετίζει τη μεταφορά στην ενδοχώρα 1.500 μεταναστών και προσφύγων, η Κομισιόν επιβεβαιώνει ότι οι συγκεκριμένοι πλέον δεν είναι διαθέσιμοι για επιστροφή στην Τουρκία, αφού σύμφωνα με την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας αυτό είναι εφικτό μόνο για όσους παραμένουν στα νησιά.
«Παρακολουθούμε με ανησυχία τον μεγάλο αριθμό αφίξεων που αναφέρθηκαν στη Λέσβο την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που εξυπηρετεί μόνο στην άσκηση πρόσθετης πίεσης σε ένα σύστημα που ήδη υφίσταται μεγάλη πίεση», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Σε ερώτηση για τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος προειδοποίησε πως στρατιωτικές επιχειρήσεις του καθεστώτος Άσαντ στο συριακό έδαφος θα οδηγήσουν σε νέες μεταναστευτικές πιέσεις, η εκπρόσωπος της Κομισιόν παρέπεμψε στην πρόσφατη συνάντηση του Επιτρόπου Αβραμόπουλου με τον Τούρκο υπουργό και ξεκαθάρισε ότι ο Επίτροπος βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τις ελληνικές και τις τουρκικές αρχές για το θέμα.
«Ο Επίτροπος Αβραμόπουλος και οι υπηρεσίες της ΕΕ βρίσκονται σε άμεση και τακτική επαφή με τις ελληνικές και τουρκικές Αρχές, τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις ελληνικές Αρχές για να βελτιώσουμε την κατάσταση στα νησιά και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και να υποστηρίξουμε τα πρόσθετα επείγοντα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τις ελληνικές αρχές κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου», τόνισε η εκπρόσωπος. Η ίδια υπενθύμισε ότι «κατά το παρελθόν έτος, η Επιτροπή διέθεσε όλα τα αναγκαία κονδύλια για την αναβάθμιση των υποδομών και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, ιδίως για τις γυναίκες και τους ασυνόδευτους ανηλίκους σε όλα τα hotspot».
Η ίδια πρόσθεσε ότι «η Κομισιόν υποστηρίζει επίσης τις ελληνικές Αρχές και την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για τη μεταφορά ευάλωτων αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική χώρα - μια διαδικασία που πρέπει τώρα να συνεχιστεί. Σημειώνουμε την απόφαση μεταβίβασης 1.500 ατόμων από τη Μόρια στην ηπειρωτική χώρα και είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τις ελληνικές αρχές», πρόσθεσε.
Σε διευκρινιστική ερώτηση του «Έθνους» πάντως, η Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι οι 1.500 χάνουν την πιθανότητα επιστροφής τους στην Τουρκία, αφού η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας προβλέπει επιστροφές μόνο όσων προσφύγων και μεταναστών βρίσκονται στα νησιά. Έτσι εξηγούν άλλωστε οι Βρυξέλλες το γεγονός ότι μέχρι τώρα οι ελληνικές Αρχές επέμεναν να κρατούν τους πρόσφυγες στα νησιά, παρά τον υπερπληθυσμό και τις κακές συνθήκες.
- ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
- ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
- Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
- Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά