Επιχείρηση «Καθαρός Κορυδαλλός» από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Σοφία ΦασουλάκηΕπιχείρηση «εκκένωσης» των φυλακών Κορυδαλλού υλοποιεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έχοντας ήδη μετακινήσει περί τους 300 κρατούμενους τον τελευταίο μήνα. Στόχος είναι η φυλακή να κρατήσει τόσους κρατούμενους όσους «αντέχει» η χωρητικότητά της, που δεν είναι μεγαλύτερη από 900 θέσεις. Η λήξη της ισχύος των ευεργετικών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου έχει θορυβήσει φυλακές και υπουργείο, ενώ η έναρξη του νέου δικαστικού έτους σηματοδοτεί νέες δίκες και νέες καταδίκες – πιθανότατα και φυλακίσεις.
Ολα δείχνουν ότι οι φυλακές θα γεμίσουν εκ νέου, συνεπώς πρέπει να βρεθούν διέξοδοι. Οι μεταγωγές έχουν ξεκινήσει για άλλες φυλακές -όχι χωρίς αντιδράσεις-, με τους «φιλοξενούμενους» να παίρνουν τον δρόμο για τα σωφρονιστικά καταστήματα της Λάρισας, του Δομοκού, των Τρικάλων και του Μαλανδρίνου. Απώτερος σκοπός είναι η φυλακή του Κορυδαλλού να δέχεται μόνο υπόδικους και όχι κατάδικους, ώστε να μην παρουσιάζονται φαινόμενα σύστασης εγκληματικών οργανώσεων, όπως της αποκαλούμενης «αλβανικής μαφίας», η οποία φέρεται να είχε τον έλεγχο του σωφρονιστικού καταστήματος
Σωφρονιστικοί υπάλληλοι, όμως, που γνωρίζουν πολύ καλά τη γεωγραφία των φυλακών σημειώνουν ότι ήδη τα καταστήματα είναι πλήρη και πως το πρόβλημα δεν λύνεται μόνο με τη μεταφορά κρατουμένων από τη μία φυλακή στην άλλη, τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα. Πάντως, εάν παραδοθούν και οι νέες πτέρυγες στη Νιγρίτα και τη Δράμα, τότε η αποσυμφόρηση θα είναι μεγαλύτερη, όπως λένε στο «Εθνος της Κυριακής» αρμόδιες πηγές της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής.
Και στο βάθος Jummers
Στα άμεσα σχέδια του υπουργείου είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν τοποθετηθεί και «κόφτες» (jammers) κινητών τηλεφώνων στον Κορυδαλλό, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα και των σωφρονιστικών υπαλλήλων. Ευχής έργον θα ήταν η τοποθέτηση αυτών των μηχανημάτων και σε άλλες φυλακές, ωστόσο το κόστος είναι αρκετά μεγάλο, ανάλογα βέβαια με την ποιότητα των jammers. Κατά συνέπεια, φαίνεται ότι προκρίνεται η λύση της τοποθέτησής τους σε εκείνα τα καταστήματα που παρατηρούνται τα περισσότερα κρούσματα με την κατοχή κινητών, με τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ να υποστηρίζουν σκωπτικά ότι δεν πουλιέται πλέον ούτε ένα κινητό στον Κορυδαλλό, αφού η προσφορά είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση. Αντίθετα, στη Λάρισα ένα κινητό μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 2.000 ευρώ!
Σώμα επιθεωρητών
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες αναμένεται νομοθετική ρύθμιση η οποία θα επανασυστήνει ένα όργανο που προϋπήρχε, αλλά δεν είχε «δυναμικές» αρμοδιότητες. Πρόκειται για το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου Καταστημάτων Κράτησης, το οποίο θα αποτελείται από 12 έως 24 άτομα και θα διενεργεί τακτικούς και έκτακτους ελέγχους μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα, έχοντας μάλιστα την αρμοδιότητα ακόμη και να σχηματίζει δικογραφίες. Πρόκειται για μία υπηρεσία «εσωτερικών υποθέσεων» των φυλακών, με τους επιθεωρητές να έχουν αυξημένα καθήκοντα και ρόλο.
Οι ίδιες πηγές λένε στο «Εθνος της Κυριακής» ότι το σώμα θα κάνει και τον οικονομικό έλεγχο των καταστημάτων, όπως και των γραμματειών, αφού από αυτές περνούν τα μεροκάματα των κρατουμένων (γεγονός που τους οδηγεί στην ελευθερία), τα αποφυλακιστήρια κ.λπ. Με την ίδια νομοθετική ρύθμιση θα συσταθεί και το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο των φυλακών, το οποίο θα εισηγείται και θα καθορίζει τις δράσεις μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα, από την εκπαίδευση μέχρι και την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών.
Χωρίς προσωπικό
Βασική προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία της φυλακής είναι και ο επαρκής αριθμός σωφρονιστικών υπαλλήλων και εξωτερικών φρουρών. Οι συνεχείς επιθέσεις -ακόμη και δολοφονίες- εναντίον των σωφρονιστικών υπαλλήλων ίσως να είχαν αποφευχθεί εάν οι υπάλληλοι δεν ήταν μόνοι απέναντι σε πολλούς και σκληρούς ποινικούς, οι οποίοι δεν διστάζουν να αφαιρέσουν ανθρώπινες ζωές.
Ωστόσο, λίγο πριν από τις εκλογές του Ιουλίου περίπου 500 δημοτικοί αστυνομικοί, οι οποίοι είχαν αλλάξει πόστο μετακινούμενοι στις φυλακές -κυρίως ως σωφρονιστικοί υπάλληλοι και λιγότερο ως εξωτερικοί φρουροί-, γύρισαν πίσω στην υπηρεσία τους, με αποτέλεσμα οι φυλακές, όπως λένε οι ίδιοι οι εναπομείναντες υπάλληλοι, να αδειάσουν. Ψυχιατρείο, Κορυδαλλός, Λάρισα, Τρίκαλα και Αυλώνας υπολειτουργούν από άποψη προσωπικού, με τους υπαλλήλους να μην μπορούν να τα βγάλουν πέρα αλλά και να φοβούνται για τη ζωή τους.
Μάλιστα, κατά πληροφορίες, από το σωφρονιστικό κατάστημα του Κορυδαλλού έφυγαν όλοι οι δημοτικοί αστυνομικοί που είχαν μετακινηθεί εκεί, με αποτέλεσμα η φυλακή να είναι «γυμνή». Καλά πληροφορημένες πηγές λένε, επίσης, στο «Εθνος της Κυριακής» ότι εν όψει του νέου δικαστικού έτους εξετάζονται χώροι στους οποίους μπορούν να κρατηθούν όσοι μετάγονται για τις δίκες τους στην Αθήνα.
Ολα δείχνουν ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν θέλει να τους κρατά στον Κορυδαλλό -όπου μπορεί να έρχονται σε επαφή με άλλους ομοεθνείς τους, δημιουργώντας «συμμορίες»- αλλά στο Μεταγωγών ή σε άλλους χώρους που ήδη υπάρχουν και οι οποίοι αναμένεται να διαμορφωθούν σε μία «προσωρινή» φυλακή, μέχρι την ολοκλήρωση της ποινικής δίκης.
- Στη φυλακή για 20 χρόνια ο βιαστής της Ζιζέλ Πελικό - Ένοχοι και οι άλλοι 50 κατηγορούμενοι
- «Ανίκητα τα όπλα μας - Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά»: Ευθείες απειλές Πούτιν
- Αποτρόπαιο περιστατικό σε σχολική εκδρομή - Έδωσαν σε μαθητή ποτό με ούρα και τον χτύπησαν
- «Αρνείται να δεχτεί ότι μεγαλώνει»: Συνεργάτης της Κέιτι Πέρι της ασκεί σφοδρή κριτική