Ελλάδα|05.09.2019 22:08

Προσφυγικό: Masterplan για όλα τα ανοιχτά ζητήματα εξήγγειλε ο Γ. Κουμουτσάκος

Άρης Χατζηγεωργίου

Κεντρικό σχέδιο «masterplan» που θα καλύπτει όλα τα ζητήματα του προσφυγικού εξήγγειλε χθες μετά από διυπουργική σύσκεψη ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος αλλά, προς το παρόν, η κυβέρνηση υπογράφει αποφάσεις επείγουσας μίσθωσης θέσεων φιλοξενίας πατώντας πάνω σε νόμους που καταψήφιζε η Νέα Δημοκρατία όταν τους κατέθετε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως αναφέρεται σε απόφαση που αναρτήθηκε την Πέμπτη 5/9/19 στην Διαύγεια και υπογραφεται από τον Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής & Ασύλου Πάτροκλο Γεωργιάδη, δεσμεύεται πίστωση 340.000 ευρώ «με σκοπό τη σύναψη συμβάσεων μισθώσεως 400 θέσεων φιλοξενίας σε κτήρια, για τις επείγουσες ανάγκες φιλοξενίας αιτούντων διεθνή προστασία». 

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην απόφαση που έχει υπογραφεί από τις 23 Αυγούστου 2019, το ποσόν θα εκταμιευθεί από λογαριασμό εξόδων του οικονομικού έτους 2019 στον οποίο το υπόλοιπο ποσό προς ανάληψη είναι μόλις 5.179 ευρώ.

Οπως επίσης αναφέρεται, η σχετική πράξη θα γίνει κατ΄εξουσιοδότηση του νόμου 4587 του 2018. Ο συγκεκριμένος νόμος που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και καταψηφίστηκε τότε από την Νέα Δημοκρατία, έδινε τη δυνατότητα να συνάπτονται τέτοιες συμβάσεις κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα των προβλημάτων που δημιουργούσαν οι προσφυγικές ροές.

Σημειωτέον ότι πριν την ψήφιση του νόμου αυτού, ασκήθηκε κριτική από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση ακολούθησε από την αρχή της προσφυγικής κρίσης το 2015 την τακτική των απευθείας συμβάσεων. Για να νομιμοποιεί τις συμβάσεις, μάλιστα, όριζε ότι ο κατεπείγον χαρακτήρας ισχύει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια ερχόταν και με νεώτερους νόμους έδινε αλλεπάλληλες παρατάσεις.

Όπως ανέφερε τότε η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, «η παράταση για ένα ακόμα έτος, μέχρι 31.12.2019, του χρονικού διαστήματος ισχύος του τεκμηρίου κατεπείγουσας ανάγκης οφειλόμενης σε γεγονότα απρόβλεπτα, αποτελεί ένα ακόμη βήμα σε σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων που διαχρονικά θεσπίζουν ένα ιδιαίτερο, “εξαιρετικό”, καθεστώς για τις συμβάσεις που αφορούν σε θέματα στέγασης, λειτουργίας των σχετικών εγκαταστάσεων, μεταφοράς, σίτισης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, υγιεινής, κλπ., υπηκόων τρίτων χωρών που εισέρχονται στην Ελληνική επικράτεια, συχνά χωρίς τις νόμιμες διαδικασίες».

Τόνιζε όμως ότι παρότι γίνεται «επίκληση της όξυνσης της προσφυγικής κρίσης που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των μεταναστευτικών - προσφυγικών ροών», «ωστόσο είναι φανερό ότι πρόκειται για διαρκείς ανάγκες, την κάλυψη των οποίων η δημόσια διοίκηση οφείλει να σχεδιάζει και να προγραμματίζει εγκαίρως, μέσω ανοικτής διαγωνιστικής διαδικασίας, σε υλοποίηση των διεθνών και ενωσιακών δεσμεύσεων της χώρας και όχι με τρόπο αποσπασματικό».

Πάντως, μετά την σημερινή διυπουργική επιτροπή, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για το Μεταναστευτικό, τόνισε πως όλα τα συναρμόδια υπουργεία που συμμετείχαν στη συζήτηση διαπιστώνουν την «χαοτική κατάσταση που παρέλαβαν στο θέμα». «Αυτήν τη χαοτική κατάσταση, την οποία διαμόρφωσε και μας κληροδότησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η σημερινή κυβέρνηση θα την αλλάξει», ανέφερε ο κ.Κουμουτσάκος.

Σύνδεση με το ΚΥΣΕΑ

Ο αναπληρωτής υπουργός θέλησε να συνδέσει την σημερινή σύσκεψη με το ΚΥΣΕΑ του περασμένου Σαββάτου: «Κατόπιν οδηγιών του κ. Πρωθυπουργού, στο ΚΥΣΕΑ της περασμένης εβδομάδας, πραγματοποιήθηκε σήμερα, εδώ στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, συντονιστική διυπουργική συνεδρίαση για την αντιμετώπιση της πρόκλησης του μεταναστευτικού ζητήματος, που αντιμετωπίζει η χώρα. Δεν είναι συνάντηση μίας φοράς. Εγκαινιάστηκε μια συνεχής διαδικασία διαρκούς συντονισμού. Γι’ αυτό κι αποφασίστηκε να οριστούν πρόσωπα-σύνδεσμοι, που θα είναι σε καθημερινή επαφή, προκειμένου να διαχειρίζονται όλες τις περιπτώσεις που θα απαιτείται κυβερνητική παρέμβαση. Επιβεβαιώθηκε ο πολυδιάστατος χαρακτήρας του θέματος και προχωράμε στη διαμόρφωση ενός κεντρικού σχεδίου “ masterplan”, που θα καλύπτει όλα τα ζητήματα, με συγκεκριμένες πολιτικές και συγκεκριμένα μέτρα», δήλωσε ο Γ. Κουμουτσάκος, προσθέτοντας: «Το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί. Και στην εξωτερική του διάσταση και στην εσωτερική του, με πολλή δουλειά και με γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων των τοπικών κοινωνιών, την ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βεβαίως την προάσπιση του πολύτιμου αγαθού της ασφάλειας, του αισθήματος ασφάλειας των Ελλήνων και της ασφάλειας της χώρας. Ο συνδυασμός όλων αυτών είναι η πυξίδα της πολιτικής μας, με συγκεκριμένα μέτρα, με συγκεκριμένες αποφάσεις».

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, Αθανάσιος Κοντογεώργης και εκπρόσωποι των Υπουργείων Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας, Υγείας, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

υπουργείο Μεταναστευτικής ΠολιτικήςπροσφυγικόΓιώργος Κουμουτσάκος