Ελλάδα | 21.11.2018 15:04

Κλοπές και απόπειρες βιασμών μέσα και γύρω από το ΑΧΕΠΑ

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Απόπειρες βιασμού εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ, ακόμα και έξω από τα κάγκελα του νοσοκομείου και επανειλημμένες κλοπές εντός του χώρου του νοσηλευτικού ιδρύματος, στο παγκάρι της μικρής εκκλησίας, στο ταμείο του νοσοκομείου, σε εργαζομένους που μόλις έχουν βγάλει χρήματα από ΑΤΜ, ακόμα και από κομοδίνα ασθενών που μεταφέρονται για εξετάσεις ή για χειρουργεία, καταγγέλλει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ, Χαράλαμπος Κοροξενός.

Ο ίδιος κάνει λόγο για έντονο καθεστώς ανασφάλειας μεταξύ των εργαζομένων και των ασθενών, αφού οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και της νύχτας εγκληματικά στοιχεία περιφέρονται μέσα στο χώρο του νοσοκομείου. Όπως υποστηρίζει, αυτό συμβαίνει, διότι φυλάσσεται μόνο η μία από τις πέντε πύλες εισόδου, λόγω έλλειψης προσωπικού φύλαξης.

«Το προσωπικό φύλαξης αποτελείται μόνο από 7-8 άτομα, αν και οι ανάγκες μας είναι για 40. Οποιαδήποτε ώρα μέσα στο ΑΧΕΠΑ μπαίνει ο οποιοσδήποτε, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ασφάλεια των εργαζομένων και των ασθενών. Κατά κόρον παραβατικά στοιχεία προχωρούν σε κλοπές και επιθέσεις. Όλοι οι κακοποιοί που κινούνται στο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, βλέπουν το ΑΧΕΠΑ ως χώρο ανάληψης χρημάτων. Όταν δεν έχουν χρήματα, έρχονται στο ΑΧΕΠΑ, για να βρουν», είπε στο ethnos.gr ο κ. Κοροξενός.

Το πρωί της Τετάρτης εργαζόμενοι στο νοσοκομείο προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη σε μία από τις μη φυλασσόμενες πύλες του νοσοκομείου, με στόχο να γίνουν δέκτες του προβλήματος οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας.

Κόντρα με τη διοίκηση

Ο κ. Κοροξενός ανέφερε ακόμα ότι ο σύλλογος εργαζομένων του νοσοκομείου έχει θέσει επανειλημμένα το θέμα της πλημμελούς φύλαξης στη διοίκηση του ΑΧΕΠΑ.
«Ο διοικητής μας είπε ότι η μόνη λύση είναι να ανατεθεί η φύλαξη σε ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι ή να γίνουν προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Εμείς λέμε ότι το κόστος για τις εταιρείες θα είναι το ίδιο με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού», είπε ο κ. Κοροξενός.

«Οι ισχυρισμοί για ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης είναι ψευδείς. Από τον περασμένο Μάιο ξεκινήσαμε τη διαδικασία πρόσληψης 25 φυλάκων με σύμβαση ένα συν ένα χρόνο. Έγινε η μοριοδότηση και δόθηκε η έγκριση από το ΑΣΕΠ. Επρόκειτο να προσληφθούν στις αρχές Οκτωβρίου, ωστόσο, το θέμα σταμάτησε προσωρινά, επειδή μας οδήγησαν στα δικαστήρια δύο εργολαβικές εταιρίες που έκαναν αγωγή και κέρδισαν τα ασφαλιστικά μέτρα. Αυτές οι εταιρείες είχαν πάρει μέρος σε διαγωνισμό του 2011 για τη φύλαξη του νοσοκομείου. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός ματαιώθηκε, επειδή με τη νέα πτέρυγα οι ανάγκες για τη φύλαξη του νοσοκομείου αποδείχθηκε ότι είναι μεγαλύτερες», είπε στο ethnos.gr ο διοικητής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Αναστάσιος Σπανός.

Ο ίδιος σημείωσε ακόμα ότι, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα με τη Δικαιοσύνη, στους υπάρχοντες εννέα φύλακες θα προστεθούν άλλοι τρεις. Οι προσλήψεις θα γίνουν μέχρι το τέλος του χρόνου.  

ΑΧΕΠΑ