Ελλάδα|08.09.2019 14:19

Vouli Watch: Παρατηρώντας τους βουλευτές και στη ΔΕΘ

Βασίλης Ιγνατιάδης

Κόσμος πάει κι έρχεται από το Σάββατο στο Περίπτερο 12 της 84ης ΔΕΘ, όπου φιλοξενούνται για δεύτερη χρονιά οι νεοφυείς επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής να αναδείξει την «Ψηφιακή Ελλάδα». Περισσότερες από 100 stratups εκθέτουν τις καινοτόμες ιδέες και υπηρεσίες τους σε καλαίσθητα σταντς, τα οποία περιβάλλουν την κεντρική σκηνή εκδηλώσεων του Digital Greece. Εδώ πραγματοποιούνται οι ανοιχτές παρουσιάσεις, με την παρουσία πολιτών, αλλά και βουλευτών και υπουργών, ενώ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν παρέλειψε να περάσει κατά την περιοδεία του στα περίπτερα το μεσημέρι του Σαββάτου.

Σε κεντρικό σημείο μπροστά από τη σκηνή βρίσκεται το Vouli Watch, το ηλεκτρονικο παρατηρητήριο της δραστηριότητας των βουλευτών, που ίδρυσε το 2014 μια ομάδα ανήσυχων και δραστήριων νέων πολιτικών επιστημόνων. Κάθε καλεσμένος που κατευθύνεται προς το πάνελ των εκδηλώσεων περνάει μπροστά από το συγκεκριμένο σταντ, εκτός αν έχει κάποιους λόγους να το …αποφύγει. Μπορεί η διάταξη των εκθετών να έγινε τυχαία, αλλά οι συνειρμοί είναι αναπόφευκτοι, όπως και οι συμβολισμοί.

Διανύοντας τον πέμπτο χρόνο από την ίδρυσή της η νεοφυής ηλεκτρονική πλατφόρμα καθιερώνεται ως το μάτι και το αφτί του ψηφοφόρου για όσα γίνονται στο ελληνικό κοινοβούλιο, το εργαλείο ελέγχου της δραστηριότητας των 300 βουλευτών και το μέσο λογοδοσίας τους απέναντι σ’αυτούς που τους έστειλαν στα έδρανα με την ψήφο τους. Σε ορισμένους αυτό δεν αρέσει.

Στο Vouli Watch ο πολίτης βλέπει το προφίλ του κάθε βουλευτή χωριστά και το σύνολο της δραστηριότητάς του: την παρουσία του στην Ολομέλεια και στις Επιτροπές, τις τοποθετήσεις και τις ερωτήσεις που κατέθεσε, πώς ψήφισε σε κάθε νομοσχέδιο, σε ποιες ψηφοφορίες απουσίαζε και άλλα πολλά. Επίσης, βλέπει αναλυτικά την περιουσιακή του κατάσταση, βάσει των δηλώσεων πόθεν έσχες, οι οποίες επίσης περνούν από «κόσκινο» για το αν έχουν συμπληρωθεί σωστά. Ο χρήστης μπορεί επιπλέον να υποβάλλει ερωτήσεις σε όποιον βουλευτή επιθυμεί για το θέμα που τον απασχολεί στην ανοικτή πλατφόρμα και να λάβει τις απαντήσεις, οι οποίες είναι δημόσιες και ορατές από όλους τους χρήστες.

«Είναι ένα μέσο διαφάνειας, λογοδοσίας και αμεσοδημοκρατίας. Αποκαθιστά την αμφίδρομη σχέση πολιτικού – ψηφοφόρου, η οποία δεν μπορεί να αφορά μόνο την ψήφο του, μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια. Μέσα από το παρατηρητήριο ο βουλευτής μπορεί να προβάλλει το έργο και τις πρωτοβουλίες του, αλλά και να λογοδοτήσει γι΄ αυτό, όπως οφείλει», λέει στο ethnos.gr ο Κωνσταντίνος Μεντζέλος, διαχειριστής περιεχομένου του Vouli Watch.

Η πλατφόρμα, που έχει ως κεντρικό σύνθημα «Δυναμώνουμε τη Δημοκρατία», αποτελεί μια μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία. Στην αρχή αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία και επιφυλακτικότητα, όπως κάθε τι καινούργιο. Στη συνέχεια οι χρήστες άρχισαν να αυξάνονται προοδευτικά και μαζί με αυτούς αυξήθηκε και ο αριθμός των βουλευτών που συνεργάζονται, απαντώντας στα ερωτήματα των ψηφοφόρων. Σήμερα, όπως λέει ο κ.Μεντζέλος, δίνονται απαντήσεις στο 70% των ερωτημάτων. Οι διαχειριστές της πλατφόρμας –νεαροί πολιτικοί επιστήμονες, δικηγόροι και ένας δημοσιογράφος- έχουν βραβευτεί διεθνώς ως παράδειγμα καλής πρακτικής.

Από τους πιο δραστήριους ο πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι από τους πρώτους που αναγνώρισαν την αξία της πρωτοβουλίας. Μάλιστα, με δική του πρόσκληση είχε συναντηθεί με τα μέλη της ιδρυτικής ομάδας κατά τα πρώτα της βήματα, όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και συζήτησε μαζί τους. Τα επόμενα χρόνια ήταν ένας από τους βουλευτές με την μεγαλύτερη ανταπόκριση στα ερωτήματα των ψηφοφόρων και μετά την ανάδειξή του στο αξίωμα του πρωθυπουργού φιγουράρει στην πρώτη θέση της λίστας με τα περισσότερα ερωτήματα. Δεύτερη στην ίδια λίστα είναι η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και τρίτος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός δεν έτυχε να περάσει από το συγκεκριμένο σταντ το Σάββατο, όταν επισκέφθηκε το Digital Greece. Το έκαναν, όμως, πολλοί βουλευτές και υπουργοί, οι οποίοι συνομίλησαν με τους «παρατηρητές» τους. Μεταξύ αυτών ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος είχε τον εξής διάλογο με τα μέλη του Vouli Watch:

- «Μου βάζετε δύσκολες ερωτήσεις, και δεν απαντάω συχνά»

- «Να το εντάξετε στην ατζέντα σας»

- «Τι να πρωτοκάνω;»

Προσφεύγουν στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια

Στα πέντε χρόνια δραστηριότητάς του, το «μικροσκόπιο» του Vouli Watch έχει εντοπίσει μικρές και μεγάλες παρατυπίες και «ανορθογραφίες» σε ό,τι αφορά τα οικονομικά των κομμάτων και κάποιων βουλευτών. Τα αιτήματά του για απαντήσεις δεν έχουν βρει ανταπόκριση, γεγονός που ανάγκασε τα μέλη του να προσφύγουν στα ελληνικά και διεθνή δικαστήρια.

Όπως ανέφερε ο κ.Μεντζέλος, σε τρεις διαδοχικές επίσημες εκθέσεις της, η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής για τα οικονομικά των κομμάτων έχει διαπιστώσει παραβάσεις αναφορικά με την διαχείριση των κονδυλίων από την επιχορήγηση που λαμβάνουν τα πολιτικά κόμματα. Αναφέρει πως κάποια από αυτά –χωρίς να τα κατονομάζει- δεν έχουν διαθέσει μέρος της επιχορήγησης για επιμορφωτικούς σκοπούς, όπως οφείλουν, αλλά χρησιμοποίησαν τα κονδύλια αυτά για λειτουργικά τους έξοδα.

«Γιατί δεν λένε ποια είναι αυτά τα κόμματα; Γιατί δεν επιβάλλουν κυρώσεις; Έχουμε ζητήσει επανειλημμένως απαντήσεις από την πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής και δεν βρήκαμε ανταπόκριση. Έχουμε ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και σκοπεύουμε να κάνουμε προσφυγή και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων».

Επίσης, έχουν εντοπιστεί παρατυπίες ορισμένων αιρετών στις δηλώσεις πόθεν έσχες (π.χ. κάποιος δήλωσε πως έχει εισόδημα από επιχειρηματικές δραστηριότητες αλλά παρέλειψε να δηλώσει το όνομα της επιχείρησης) κ.ά.

ευρωβουλευτέςπρωθυπουργόςβουλευτέςΒουλήstartupΔΕΘ