Δύο χωριά εξαπολύουν «κεραυνούς» κατά της ΔΕΗ
Εύρης ΤσουμήςΞεσηκωμός κατά της ΔΕΗ σε δύο χωριά της Κοζάνης. Στην Ακρινή, όπου τα σπίτια βρίσκονται μόλις 500 μέτρα από τις αποθέσεις τέφρας και χωμάτων από τα ορυχεία της ΔΕΗ, η επιχείρηση εδώ δεν προχωράει τη μετεγκατάσταση του χωριού παρά τα όσα συμφωνήθηκαν από... το 2011! Στους Αναργύρους, όπου έγινε η μεγάλη καθίζηση στα ορυχεία της ΔΕΗ τον Ιούνιο του 2017, οι αποφάσεις για τη μεταφορά του οικισμού έχουν καθυστερήσει κι ας έχει εγκριθεί το ποσό των 42 εκατ. ευρώ που θα κοστίσει.
Σε λαϊκή συνέλευση που πραγματοποίησαν το βράδυ της Κυριακής οι κάτοικοι της Ακρινής, οργισμένοι από την αδιαφορία της επιχείρησης, ζήτησαν να εφαρμοστεί η νομοθεσία και να προχωρήσει η μετεγκατάσταση που θα κοστίσει 120 εκατ. ευρώ, σε διαφορετική περίπτωση δήλωσαν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στη ΔΕΗ να μπει στον κάμπο του χωριού έκτασης 5.000 στρεμμάτων για να προχωρήσει τις δραστηριότητές της.
Η Ακρινή, σε αντίθεση με αλλά χωριά για τα οποία προχώρησαν ομαλά οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης και οι αποζημιώσεις των περιουσιών των κατοίκων από τη ΔΕΗ, δεν διαθέτει λιγνίτη στο υπέδαφός της και επομένως οι διαδικασίες δεν ήταν αυτοματοποιημένες. Η πολιτεία, για να καλύψει αυτό το κενό, τόσο το 2011 όσο και το 2017 προχώρησε σε δύο νομοθετικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει και ΦΕΚ στα οποία αναφέρεται ότι «οι δαπάνες απαλλοτρίωσης των περιουσιών των κατοίκων και της μετεγκατάστασης της Ακρινής θα επιβαρύνουν το κράτος και τη ΔΕΗ αντίστοιχα σε ποσοστό 50%».
Αιτία της κρατικής παρέμβασης αποτέλεσε το γεγονός πως η Ακρινή αν και δεν έχει λιγνίτη στο υπέδαφός της επιβαρύνεται με όλες τις περιβαλλοντικές συνέπειες από την εξόρυξή του σε όμορες περιοχές. Με το πρώτο αεράκι σύννεφα σκόνης και τέφρας σηκώνονται από τις αποθέσεις της ΔΕΗ που βρίσκονται σε απόσταση μόλις 500 μέτρων από το χωριό «πνίγοντας» τους κατοίκους του, ενώ τα τεράστια βουνά που είχαν δημιουργηθεί από τις αποθέσεις της εξορυκτικής δραστηριότητας της ΔΕΗ εγκυμονούσαν κινδύνους για τους κατοίκους. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2011 από μια τέτοια κατολίσθηση προκλήθηκαν σοβαρά προβλήματα.
Υστερα από έναν εξαετή αγώνα των κατοίκων της περιοχής η ΔΕΗ υποχρεώθηκε τον περασμένο Αύγουστο να απομακρύνει τον «αποθέτη Α5», όπως τον ονόμαζε, που λειτουργούσε για περίπου δύο δεκαετίες στα όρια του οικισμού της Ακρινής. Αφησε όμως πίσω του ο «αποθέτης Α5» ένα τεράστιο βουνό με υλικά και τέφρα, το οποίο εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια κατοίκων και διερχομένων, αφού οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να συμβεί μια κατολίσθηση.
Η ΔΕΗ αρνείται εδώ και χρόνια να χρηματοδοτήσει με το 50% που της αναλογεί τη μετεγκατάσταση του οικισμού. Στη λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε προχθές αποφασίστηκε να υποβληθεί ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, με την οποία θα ζητείται να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις της κυβέρνησης αλλά πολύ περισσότερο της ΔΕΗ. Οι κάτοικοι τόνισαν πως δεν θα επιτρέψουν σε καμία περί-πτωση στη ΔΕΗ να εισέλθει στην έκταση των 5.000 στρεμμάτων του κάμπου της Ακρινής, που έχει απαλλοτριώσει για την επέκταση του ορυχείου της, εάν δεν έχει υπογραφεί το προεδρικό διάταγμα που θα προβλέπει το σχέδιο και τις διαδικασίες μετεγκατάστασης του οικισμού. Η απόφαση έγινε δεκτή από το σύνολο των παρευρισκομένων και ειδικότερα από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, τον περιφερειάρχη, Θόδωρο Καρυπίδη, και τον δήμαρχο Κοζάνης, Λευτέρη Ιωαννίδη. Συμφωνήθηκε επίσης τις επόμενες ημέρες αντιπροσωπεία με εκπροσώπους των κατοίκων και της αυτοδιοίκησης να συναντηθούν με τον υπουργό Περιβάλλοντος και εάν σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν προχωρήσουν οι διαδικασίες, να κάνουν δυναμικές κινητοποιήσεις τόσο απέναντι στην κυβέρνηση όσο και στην ίδια τη ΔΕΗ, παραλύοντας τομείς που σχετίζονται με την εξορυκτική της δραστηριότητα.
Απειλούν με προσφυγή «Εάν δεν πάρουμε το προεδρικό διάταγμα πριν από τις εκλογές, θα ξέρουμε ότι είμαστε μόνοι μας, και τότε θα ακολουθήσουν πολύ δυναμικές κινητοποιήσεις» είπε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, Παύλος Πουτογλίδης.
Ο πρόεδρος της περιβαλλοντικής οργάνωσης του χωριού, Κώστας Πουτακίδης, προειδοποίησε ότι ο σύλλογος θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον των στελεχών της ΔΕΗ για την αδιαφορία που επιδεικνύουν στο θέμα της μετεγκατάστασης.
Ο δήμαρχος Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης, ανάφερε ότι από το 2015 έχουν γίνει τρεις συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία στο υπουργείο Περιβάλλοντος και κάθε φορά «διαπιστώναμε ότι τα χρονοδιαγράμματα πήγαιναν προς τα πίσω, ενώ από τις συζητήσεις καταλαβαίναμε ότι δεν υπάρχει διάθεση από την πλευρά της ΔΕΗ να χρηματοδοτήσει τη μετεγκατάσταση». Ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης εξήγησε ότι η πιο ρεαλιστική επιλογή είναι «να πιεστεί η ΔΕΗ να βάλει τα χρήματα της μετεγκατάστασης, αλλιώς τα χρήματα να τα βάλει η κυβέρνηση».
Στο χωριό Ανάργυροι, που το καλοκαίρι του 2017 οι κάτοικοι συγκλονίστηκαν από τη μεγάλη κατάρρευση στα ορυχεία της ΔΕΗ η οποία είχε ως αποτέλεσμα το χωριό να κοπεί στη μέση, όλοι περιμένουν με αγωνία την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος και του ρυμοτομικού σχεδίου για να προχωρήσει η μετεγκατάσταση, η οποία πάντως θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και μήνες... Σε σχέση με την Ακρινή, η υπόθεση του χωριού Ανάργυροι είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο, αφού το κονδύλι έχει ήδη εγκριθεί. Παρ’ όλα αυτά, οι καθυστερήσεις μέχρι τώρα στην ολοκλήρωση των διαδικασιών είναι μεγάλες. «Ελπίζουμε μέχρι τις 10 Νοεμβρίου να έχουμε τελειώσει» είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, Γιώργος Τσισμαλίδης. Το ερχόμενο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί στο χωριό λαϊκή συνέλευση, στην οποία ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρος Καρυπίδης, θα εξηγήσει στους κατοίκους τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν
- Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
- Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
- Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
- «Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή