Θεσσαλονίκη: Στο πόδι δύο χωριά για την εγκατάσταση Ρομά
Ρωμανός ΚοντογιαννίδηςΣτο πόδι βρίσκονται οι τοπικές κοινωνίες δύο χωριών στον Δήμο Λαγκαδά, εξαιτίας της εγκατάστασης οικογενειών Ρομά σε αγροτεμάχια λίγο έξω από τους οικισμούς τους. Κυρίως στο Ηράκλειο, αλλά και στη Χρυσαυγή Λαγκαδά, μεταξύ των κατοίκων, όπως αναφέρουν στο ethnos.gr εκπρόσωποί τους, υπάρχει φόβος και διάχυτη ανησυχία.
Υποστηρίζουν ότι οι δρόμοι ερημώνουν τα βράδια και τα παιδιά δεν βγαίνουν από τα σπίτια τους. Παράλληλα, τονίζουν ότι στο Ηράκλειο από τότε που εγκαταστάθηκαν οι Ρομά έχουν σημειωθεί κρούσματα διαρρήξεων σε σπίτια και κλοπές αυτοκινήτων. Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι των Ρομά ανέφεραν στο ethnos.gr ότι εγκαταστάθηκαν νόμιμα στην περιοχή, σε χωράφια που οι ίδιοι έχουν αγοράσει. Υποστηρίζουν ότι θέλουν να ζήσουν σε καθεστώς απόλυτης νομιμότητας και σε αρμονία με τους κατοίκους, ωστόσο από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν αντιμέτωποι με έναν αδικαιολόγητο ρατσισμό. Τονίζουν ότι συνάντησαν τεράστια εμπόδια ακόμα και από δημόσιες υπηρεσίες, προκειμένου να βγάλουν τις απαραίτητες άδειες, για να χτίσουν και να φέρουν ρεύμα και νερό στην περιοχή τους.
Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι, αν συνεχιστεί η ίδια ρατσιστική αντιμετώπιση από την τοπική κοινωνία, θα προχωρήσουν σε μηνύσεις τόσο σε βάρος της δημοτικής Αρχής Λαγκαδά όσο και σε βάρος οποιουδήποτε δείξει ρατσιστική συμπεριφορά εναντίον τους.
Από την Περαία στο Ηράκλειο
Στο Ηράκλειο Λαγκαδά πριν από λίγες μέρες εγκαταστάθηκαν 16 οικογένειες Ρομά. Ο φόβος και οι αντιδράσεις των κατοίκων οφείλονται στο γεγονός ότι μετακινήθηκαν στην περιοχή τους από τον καταυλισμό της Περαίας, ο οποίος σχεδόν διαλύθηκε πρόσφατα, αλλά για μεγάλο χρονικό διάστημα είχε μετατραπεί σε άντρο εγκληματικότητας. Εκεί συγκεντρώνονταν κλοπιμαία από διαρρήξεις και κλεμμένα αυτοκίνητα, στα οποία Ρομά έβαζαν φωτιά, για να σβήσουν τα ίχνη τους. Μάλιστα, στο Ηράκλειο για αρκετές ημέρες γονείς δεν έστελναν τα παιδιά τους στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό, επειδή γράφτηκαν σε αυτά 17 τσιγγανόπουλα.
«Οι συγκεκριμένοι Ρομά ήρθαν στην περιοχή μας από την Περαία και έχουν… παρελθόν. Από τότε που ήρθαν το χωριό μας ερήμωσε. Τα παιδιά δεν κυκλοφορούν στους δρόμους από φόβο. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουμε κρούσματα διαρρήξεων και τα έχουμε καταγγείλει στην Αστυνομία. Δεν ξέρουμε, βέβαια, αν οι υπεύθυνοι είναι αυτοί ή κάποιος άλλος. Δεν ζητάμε να μην πάνε σχολείο τα παιδιά τους, αλλά ανησυχούμε, διότι μεγαλώνουν διαφορετικά από τα δικά μας. Δεν έχουν νερό να πιουν, δεν έχουν τουαλέτες και ζουν σε βούρκο. Τουλάχιστον, ας φροντίσει η Πολιτεία ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές στον καταυλισμό τους» αναφέρει στο ethnos.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, Άννα Γραμμένου.
«Έχουμε αγοράσει την έκταση και προσπαθούμε να βγάλουμε άδειες για να χτίσουμε, αλλά δεν μας θέλουν εδώ από ρατσισμό επειδή είμαστε Ρομά. Τα παιδιά μας είναι εμβολιασμένα και έχουμε καταθέσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Δεν έχουμε κάνει κάτι κακό και δεν έχουμε σκοπό να δημιουργήσουμε το οποιοδήποτε πρόβλημα. Έχουμε κατασκευάσει τουαλέτες και καταθέσαμε αίτηση για ρεύμα και νερό, αλλά ακόμα και από την πολεοδομία αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Οι περισσότεροι εργαζόμαστε ως έμποροι, πλανόδιοι πωλητές και σε λαϊκές αγορές. Φύγαμε από την Περαία από φόβο, αφού μας έκαψαν και τα σπίτια μας. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα προχωρήσουμε σε μηνύσεις σε βάρος του δημάρχου, αλλά απέναντι και σε οποιονδήποτε δείξει ρατσιστική συμπεριφορά» τονίζει ο εκπρόσωπος των Ρομά, Παναγιώτης Καραγκούνης.
Ανησυχία και στη Χρυσαυγή
Στην περιοχή της Χρυσαυγής δεν έχουν εγκατασταθεί ακόμα οικογένειες Ρομά, ωστόσο έχουν ξεκινήσει προπαρασκευαστικές εργασίες για την κατασκευή σπιτιών. Και στο συγκεκριμένο οικισμό υπάρχει διάχυτη ανησυχία και φόβος μήπως σημειωθούν κρούσματα εγκληματικότητας.
«Οι Ρομά θα εγκατασταθούν σε απόσταση 500 μέτρων από το χωριό μας. Οι κάτοικοι φοβούνται μήπως ξεκινήσουν κλοπές και διαρρήξεις. Η τοπική κοινωνία βρίσκεται στο πόδι και περισσότερο ανησυχούν οι γονείς. Δεν είμαστε ρατσιστές και αντιλαμβανόμαστε ότι όλοι δεν είναι ίδιοι. Δεν φαίνονται να έχουν κακές προθέσεις και δεν είναι ίδιοι με αυτούς που πήγαν στο Ηράκλειο, ωστόσο τα δύο χωριά απέχουν μόλις τέσσερα χιλιόμετρα και μέσα από τα χωράφια η απόσταση μειώνεται στα δύο χιλιόμετρα. Επίσης, φοβόμαστε μήπως έχουν σχέση οι δύο ομάδες των Ρομά. Αν η συμπεριφορά τους είναι νόμιμη, δεν θα έχουμε πρόβλημα με την εγκατάστασή τους» αναφέρει ο πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Χρυσαυγής, Χρήστος Καλαϊτζής.
«Δεν είναι αδικαιολόγητος ο φόβος των κατοίκων και των δύο οικισμών. Υπάρχει η ανησυχία ότι οι Ρομά που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μας έχουν σχέση με επικίνδυνες οικογένειες τσιγγάνων στη Λάρισα. Πήγα στο Ηράκλειο και τους είπα ότι δεν μπορούν να εγκατασταθούν εκεί υπό τέτοιες συνθήκες, αλλά δεν εισακούσθηκα. Τίθενται θέματα υγιεινής, τάξης και ασφάλειας. Η κοινωνία μας δεν είναι ρατσιστική. Έγιναν πολύ εύκολα αποδεκτοί και συγχωνεύθηκαν με τις τοπικές κοινωνίες οι Ελληνοπόντιοι που ήρθαν πριν χρόνια» τονίζει στο ethnos.gr ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Ταχματζίδης.
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ