Ταχιάος για μετονομασία μετρό: Με την οικογένεια Μπακογιάννη υπήρξε διαρκής συνεννόηση
NewsroomΔύο διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη μετονομασία του σταθμού του μετρό «Ευαγγελισμός» σε «Παύλος Μπακογιάννης» έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες, με την οικογένεια Μπακογιάννη να αρνείται την πρόταση της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. και τον πρόεδρο της εταιρείας, Νίκο Ταχιάο να υποστηρίζει πως η οικογένεια όχι μόνο ήταν ενήμερη εξαρχής για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, αλλά επρόκειτο και να χρηματοδοτήσει την τιμητική εκδήλωση της μετονομασίας.
Νίκος Ταχιάος: Υπήρξε διαρκής συνεννόηση με την οικογένεια
Σε ανάρτησή του στο Facebook για το θέμα, ο πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. απαντά στην ανακοίνωση της οικογένειας Μπακογιάννη, που είχε προηγηθεί το μεσημέρι της Κυριακής, λέγοντας πριν από τη δημοσιοποίηση της απόφασης υπήρξε διαρκής συνεννόηση με την οικογένεια του Παύλου Μπακογιάννη, η οποία, κατά τον ίδιο, επρόκειτο να χρηματοδοτήσει και την τιμητική εκδήλωση στην οποία θα γινόταν κι επίσημα η μετονομασία του σταθμού «Ευαγγελισμός» σε «Παύλος Μπακογιάννης».
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Νίκου Ταχιάου στο Facebook:
«Έχω αποφύγει να σχολιάσω το θέμα της μετονομασίας των σταθμών του μετρό της Αθήνας, πριν να έχω εικόνα της κατάληξής του. Τώρα, μετά την ανακοίνωση της οικογένειας Μπακογιάννη, οφείλω να το κάνω:
- Δεν μου ήρθε ξαφνικά θεία επιφοίτηση και με το "καλημέρα" ένας Θεσσαλονικιός πρόεδρος της Αττικό Μετρό αποφάσισε να βαφτίσει ξανά τους σταθμούς της Αθήνας. Το θέμα έφτασε σ’ εμένα απολύτως ώριμο και σε πλήρη γνώση όσων η ανάμειξη είναι προφανής και άγγιζαν οι συνέπειες της απόφασης. Άλλωστε, για κανέναν στη σημερινή διοίκηση της Αττικό Μετρό, ο Παύλος Μπακογιάννης δεν θα μπορούσε να είναι ένα όνομα σε μία ταμπέλα, όπως το ίδιο ισχύει αυτονόητα και για την οικογένειά του με την οποία υπήρξε διαρκής συνεννόηση στις λίγες αυτές ημέρες που έπρεπε να προλάβουμε την 30η επέτειο της δολοφονίας, αφού πέραν της πατρότητας της ιδέας, αυτή είχε αναλάβει και την δαπάνη της τιμητικής εκδήλωσης.
- Ξέρω καλά τις περιπλοκές μιας μετονομασίας, αφού έχω 20 χρόνια προϊστορίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μπορούσα να γνωρίζω και τις πολιτικές και τις τεχνικές παραμέτρους του εγχειρήματος. Δεν συμφώνησα να εισηγηθώ κάτι που δεν μπορούσα να υποστηρίξω σε πολλαπλά επίπεδα. Όσοι με γνωρίζουν, αντιλαμβάνονται ότι δεν θα το έκανα ποτέ.
- Στο πολιτικό επίπεδο πιστεύω ότι ο Μπακογιάννης έχει καταγραφεί ως συνώνυμος της εθνικής συμφιλίωσης, όπως και ο Παναγούλης ως σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα. Σε μία εποχή που όλα αυτά μοιάζουν σε πολλούς "ψιλά γράμματα" και στους δρόμους έφτασαν να αλωνίζουν ελεύθερα οι νοσταλγοί των ναζί, ενώ και ο δολοφόνος Κουφοντίνας έκανε αυτοψία στα ματωμένα ίχνη που ο ίδιος έσπειρε στους αθηναϊκούς δρόμους, η εμφατική ανάδειξη θετικών συμβόλων της πολύ σύγχρονης ιστορίας είναι επιτακτική.
- Γιατί στο μετρό, λοιπόν; Πιστεύω ότι σε μία σύγχρονη πόλη και μάλιστα με τις ευκολίες που παρέχουν σήμερα τα smartphones, οι ονομασίες των σταθμών μπορούν κάλλιστα να ιντριγκάρουν τον πολίτη και ιδανικά κάθε χρήστη που έχει κάτι να αποκομίσει από αυτές, χωρίς δογματική προσκόλληση στην αναφορά στον χώρο. Προφανώς, κανείς δεν μπορεί να αγγίξει το «Σύνταγμα» ή το «Πανεπιστήμιο», όσο κι εάν για τον δεύτερο θα έβρισκα πιο ευρηματικό το "Αθηναϊκή Τριλογία". Όμως "Ευαγγελισμός"; Εάν η χωρική ονομασία είναι η σημαντικότερη, γιατί όχι "Εθνική Πινακοθήκη" που αφορά και τους επισκέπτες της πόλης; Ας μην υπερβάλλουμε! "Botzaris" λέγεται η παρισινή στάση που αποτίει φόρο τιμής στον Μάρκο Μπότσαρη κι εκεί πέφτει το μάτι κάθε Έλληνα που χτενίζει τον χάρτη του μετρό. Γιατί όχι, "Παύλος Μπακογιάννης" ως ένα νέο τοπωνύμιο; Άλλωστε, κανείς δεν ξεκινά για ένα νοσοκομείο, χωρίς να ξέρει την στάση που θα κατεβεί. Σε κάθε περίπτωση, λυπούμαι που έγινα και ο ίδιος, άθελά μου, μέρος μιας συζήτησης που έβαλε στο "κάδρο" έναν σπουδαίο απόντα που θα πρέπει να συζητιέται μόνο ως σύμβολο της Ελλάδας που χρειαζόμαστε. Και λυπούμαι που αυτό συμβαίνει λίγες ημέρες πριν την 30η επέτειο της δολοφονίας του.
Υ.Γ.: Με αυτήν μου την ανάρτηση εξαντλώ το θέμα. Δεν πρόκειται να απαντήσω σε τίποτε και κανέναν για το γεγονός, ούτε να μπω σε θεωρητική συζήτηση για τις ονοματοδοσίες».
Κώστας Μπακογιάννης: Θέλαμε τον Παύλο στο σπίτι και όχι σε ταμπέλα
Με ανάρτησή του στο Facebook το μεσημέρι της Κυριακής, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, δημοσίευσε τη θέση της οικογένειάς του αναφορικά με την ονοματοδοσία του σταθμού του μετρό «Ευαγγελισμός» σε «Παύλος Μπακογιάννης», τονίζοντας πως «η σύζυγος, τα αδέλφια, τα παιδιά και τα εγγόνια του, τον θέλαμε στο σπίτι κι όχι σε μια ταμπέλα».
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Κώστα Μπακογιάννη:
«Ευχαριστούμε θερμά την "ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ", για την τιμητική πρόταση μετονομασίας του σταθμού "Ευαγγελισμός" σε "Παύλος Μπακογιάννης", την οποία όμως δεν μπορούμε να αποδεχθούμε.
Η απόφαση έχει προκαλέσει συζητήσεις. Για ευνόητους λόγους, δεν θέλουμε το όνομα του Παύλου Μπακογιάννη να μπει σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση.
Άλλωστε, κάτι τέτοιο, θα προσέβαλε τη μνήμη ενός ανθρώπου που αγωνίστηκε για τη συμφιλίωση και την ενότητα.
Η σύζυγος, τα αδέλφια, τα παιδιά και τα εγγόνια του, τον θέλαμε στο σπίτι κι όχι σε μια ταμπέλα.
Το ότι η μνήμη του είναι ζωντανή και οι ιδέες του εξακολουθούν να εμπνέουν 30 χρόνια μετά, μας αρκεί.
Και πάλι ευχαριστούμε πάρα πολύ».
Η ανακοίνωση της εταιρείας για τη μετονομασία
Η απόφαση της εταιρείας ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. να μετονομάσει τους σταθμούς του Αγίου Δημητρίου και του Ευαγγελισμού έγινε γνωστή πριν από λίγες ημέρες, με την εταιρεία να αναφέρει πως η νέα ονομασία των σταθμών μπορεί να συμβάλει στο εκπαιδευτικό ταξίδι του επιβάτη στο χρόνο και την ιστορία, ενώ όπως επισημαίνει η επιλογή έγινε ώστε να υπάρξει μια πιο σύγχρονη προσέγγιση της οργάνωσης της πόλης.
Το σκεπτικό της απόφασης ήταν πως σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 30 χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη και έτσι η Αττικό Μετρό Α.Ε θέλησε να αποτίσει φόρο τιμής, μέσω της απόδοσης του ονόματος του εκλιπόντος στο σταθμό «Ευαγγελισμός».
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της εταιρείας:
«Η σύγχρονη προσέγγιση της οργάνωσης της πόλης, επιβάλλει το Μετρό της Αθήνας να αποτελεί μέρος της ιστορίας και της ζωής της. Ήδη, η ενσωμάτωση των αρχαιολογικών ευρημάτων στην αρχιτεκτονική των σταθμών συνιστά ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Η ονομασία των σταθμών μπορεί επίσης να συμβάλει στο εκπαιδευτικό ταξίδι του επιβάτη στο χρόνο και την ιστορία.
Στην κατεύθυνση αυτή και με δεδομένο το γεγονός ότι σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 30 χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, η Αττικό Μετρό Α.Ε .αποφάσισε να αποτίσει φόρο τιμής, μέσω της απόδοσης του ονόματος του εκλιπόντος στο σταθμό «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ».
Η απόφαση αυτή συμπληρώνει την προηγούμενη επιλογή της εταιρείας να αποδώσει το όνομα του ήρωα του αντιδικτατορικού αγώνα Αλέκου Παναγούλη στο σταθμό «ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ», η οποία αποφασίστηκε να επικαιροποιηθεί και αυτή.
Ειδικότερα, ο σταθμός «Ευαγγελισμός» της Γραμμής 3 μετονομάζεται σε «Παύλος Μπακογιάννης» και ο σταθμός «Άγιος Δημήτριος-Αλέκος Παναγούλης» της Γραμμής 2 σε «Αλέκος Παναγούλης».
Η καταργούμενη ονομασία τους θα διατηρηθεί στη σήμανση των σταθμών μέσα σε παρένθεση, δηλαδή «Παύλος Μπακογιάννης (Ευαγγελισμός)» και «Αλέκος Παναγούλης (Άγιος Δημήτριος)», έως την 30η Απριλίου 2020. Στη συνέχεια, θα εφαρμοστεί η αποκλειστική χρήση της νέας ονομασίας.
Για το σκοπό αυτό προγραμματίζεται η διοργάνωση εκδήλωσης στο σταθμό «Ευαγγελισμός» την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019, παρουσία του Εξοχότατου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος θα εκφωνήσει την κεντρική ομιλία για το πρόσωπο του Παύλου Μπακογιάννη, του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα αποκαλύψει το νέο όνομα του σταθμού, του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, της οικογένειας του τιμώμενου προσώπου και εκπροσώπων των αρχών της πόλης των Αθηνών.
Παρόμοια εκδήλωση θα οργανωθεί την Πρωτομαγιά του 2020 στο σταθμό «Αλέκος Παναγούλης (Άγιος Δημήτριος)», οπότε και θα αποκαλυφθεί η οριστική ονομασία του.
Επιπλέον, το αρχιτεκτονικό τμήμα της Αττικό Μετρό Α.Ε. θα επιμεληθεί τον σχεδιασμό δύο μονίμων εγκαταστάσεων στους ανωτέρω σταθμούς με ιστορικά στοιχεία που σχετίζονται με τα τιμώμενα πρόσωπα.
Στόχος και κύρια επιδίωξη της Αττικό Μετρό Α.Ε., είναι η μετονομασία των σταθμών να λειτουργήσει ως μια διαρκής υπενθύμιση των αξιών της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Εθνικής Συμφιλίωσης».
- ΕΟΠΥΥ: Πώς θα προμηθευόμαστε τα φάρμακα το 2025 - Οι συνταγές που «κουρεύονται» και οι αλλαγές
- Μυστήριο με το μοιραίο αεροσκάφος στο Καζακστάν - Τα σενάρια της συντριβής και τα ύποπτα σημάδια
- Το μέλλον του ΝΑΤΟ περνά από τον Λευκό Οίκο: Οι βλέψεις Τραμπ και η ανησυχία της Ευρώπης
- «Λευκά» Χριστούγεννα: Έφεραν απότομη κοσμοσυρροή στα χιονοδρομικά κέντρα