ΑΠΘ, ΟΠΑ, Ρουβίκωνας: Οι εστίες ανομίας στα Πανεπιστήμια
NewsroomΜε αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για την ανομία στους χώρους των πανεπιστημίων, έπειτα από επίκαιρη ερώτηση της Νέας Δημοκρατίας, μετά και τα όσα συνέβησαν σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας στην ολοκλήρωση των εορτασμών της 45ης επετείου του Πολυτεχνείου, εξετάζουμε τις τρεις βασικές εστίες ανομίας στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Φιλοσοφική Αθηνών, με την παρουσία του Ρουβίκωνα), που πυροδότησαν πολλές αντιπαραθέσεις μέχρι σήμερα στο κοινοβούλιο.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Εδώ και καιρό, φοιτητές και καθηγητές του Αριστοτελείου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για περιστατικά που αφορούν σε χρήση και διακίνηση ναρκωτικών εντός του πανεπιστημιακού ιδρύματος αλλά και καταγγελίες για βιασμούς και κλοπές.
Πριν από ένα μήνα, οι καθηγητές του ΑΠΘ είχαν εκδώσει κείμενο - διαμαρτυρία, στο οποίο καλούσαν την πολιτεία να παρέμβει «πριν θρηνήσουμε θύματα».
«Οι καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ζούμε τη θλιβερή καθημερινότητα της πανεπιστημιούπολης που λυμαίνονται οι οργανωμένοι διακινητές ναρκωτικών» ανέφεραν χαρακτηριστικά στο κείμενο τους, συμπληρώνοντας: «Έχουμε εξαντλήσει κάθε διοικητική, οικονομική και νομική δυνατότητα, και δεν σταματούμε να καλούμε την πολιτεία να αναλάβει επιτέλους την κύρια ευθύνη που της αναλογεί, αμέσως, προτού θρηνήσουμε θύματα».
Δύο ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση του κειμένου αυτού, η αστυνομία πραγματοποίησε επιχείρηση - σκούπα για ναρκωτικά σε ΑΠΘ και Ροτόντα, προχωρώντας σε 4 συλλήψεις. Ωστόσο, κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν ότι τα ίδια άτομα που συλλαμβάνονται, μετά από λίγες μέρες εμφανίζονται και πάλι στα ίδια σημεία και ακόμα και μεσημεριανές ώρες, δίπλα σε διερχόμενα μικρά παιδιά και ανοιχτά καταστήματα, πουλάνε ναρκωτικές ουσίες.
Κι όμως, μόλις λίγες ημέρες μετά την επιχείρηση - σκούπα της ΕΛΑΣ, ήρθε στο φως της δημοσιότητας βίντεο - ντοκουμέντο με ναρκέμπορους εντός του χώρου του ΑΠΘ, οι οποίοι πλησιάζουν απροκάλυπτα τους σπουδαστές και διαφηµίζουν την «πραμάτεια» τους. «Οι διακινητές µπαίνουν µέσα στο πανεπιστήµιο για άγρα πελατών. Πλησιάζουν τους φοιτητές, ειδικά τους νέους, για να αγοράσουν. Οι υπόλοιποι χρήστες εισέρχονται από µόνοι τους και το έχουν κάνει στέκι» τονίζουν χαρακτηριστικά καθηγητές.
Από το 2016, που άρχισε να παίρνει διαστάσεις επιδηµίας το πρόβληµα της διακίνησης ναρκωτικών στους χώρους του ΑΠΘ αλλά και στη γειτονική περιοχή της Ροτόντας, την οποία χρησιµοποιούν για τη διαφυγή τους οι έµποροι, έχουν συλληφθεί από την Αστυνοµία πάνω από 1.725 άτοµα, ενώ κατασχέθηκαν περίπου 60 κιλά χασίς και άλλες ναρκωτικές ουσίες.
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Σε αντίστοιχες καταγγελίες για χρήση και διακίνηση ναρκωτικών εντός και γύρω από τους χώρους του πανεπιστημιακού ιδρύματος έχουν προχωρήσει καθηγητές και φοιτητές και για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Μάλιστα, στις 24 Οκτωβρίου, η Σύγκλητος προχώρησε στο συμβολικό κλείσιμο της σχολής, ζητώντας την ενεργοποίηση των αρμόδιων φορέων της Πολιτείας για την άμεση και μόνιμη απομάκρυνση διακινητών και χρηστών ναρκωτικών ουσιών από τους χώρους και δρόμους με τους οποίους γειτνιάζει το ΟΠΑ.
Όπως ανέφερε το κείμενο της Συγκλήτου, αφού επανεξέτασε την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους γύρω από τις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΟΠΑ, εξαιτίας της παρουσίας εμπόρων, διακινητών και χρηστών ναρκωτικών ουσιών, διαπίστωσε ότι οι συνθήκες που επικρατούν εξακολουθούν να υφίστανται και βαίνουν επιδεινούμενες. Μάλιστα, εκτίμησε ότι δημιουργούν μεγάλους κινδύνους για την ασφάλεια και την υγιεινή των φοιτητών και εργαζομένων στο Ίδρυμα, και παράλληλα, προκαλούν φόβο και έντονη ανησυχία στους εργαζομένους, κυρίως στους φοιτητές, με αποτέλεσμα αυτοί να αποθαρρύνονται να προσέρχονται στα μαθήματα.
Έξι ημέρες αργότερα, η Σύγκλητος εξέδωσε εκ νέου ψήφισμα για το ζήτημα της διακίνησης ναρκωτικών στους χώρους γύρω από το πανεπιστημιακό ίδρυμα, καλώντας τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας «να δράσουν συντονισμένα και αποτελεσματικά».
Την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στο ΟΠΑ και γύρω από αυτό είχε εκφράσει με ανακοίνωσή του και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, τονίζοντας ότι «η επικράτηση της ανομίας στους χώρους αυτούς, οφειλόμενη κατά κύριο λόγο στην παντελή αδιαφορία του οργανωμένου κράτους, δεν εξευτελίζει μόνο και απαξιώνει τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας, αλλά αντιστρατεύεται τον ίδιο τον πυρήνα λειτουργίας μιας συντεταγμένης Πολιτείας. Οι διάφορες καινοφανείς θεωρίες που μεταθέτουν τις ευθύνες στην πανεπιστημιακή κοινότητα ή ακόμη και στους φοιτητές είναι απαράδεκτες, ξένες προς τον νομικό μας πολιτισμό και οδηγούν σε επικίνδυνες ατραπούς».
Ο Ρουβίκωνας στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών
Ένταση και αντιπαραθέσεις μεταξύ των πανεπιστημιακών κύκλων αλλά και των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή προκάλεσε τον περασμένο μήνα η κατάληψη χώρου στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών από μέλη του Ρουβίκωνα για τη δημιουργία του στεκιού της αναρχικής συλλογικότητας εντός του πανεπιστημιακού ιδρύματος.
Καθηγητές και φοιτητές παρατάχθηκαν στην κεντρική είσοδο της Σχολής ζητώντας την αποκατάσταση της ακαδημαϊκής τάξης, σε μια συμβολική κίνηση με σκοπό να διακηρυχθεί η βούληση να προασπιστούν τα ακαδημαϊκά ιδεώδη και να δηλώσουν την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε μορφή βίας μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους.
«Οι προσπάθειες της «Αναρχικής Συλλογικότητας Ρουβίκωνας, να εμφανιστεί με το προσωπείο φοιτητικής ομάδας ούτε νομιμοποιούν τις ενέργειές της ούτε πείθουν. Αντίθετα, όπως καταδεικνύεται από τα γεγονότα της προηγούμενης Παρασκευής, η προκλητική ενέργειά της δημιουργεί πρόσφορο έδαφος και για άλλες ακραίες αντιδημοκρατικές παρεμβάσεις, με ανεξέλεγκτες συνέπειες», ανέφερε το γραφείο Τύπου του ΕΚΠΑ. Στην ίδια ανακοίνωση τονιζόταν ότι είναι καταδικαστέα κάθε προσπάθεια κατάλυσης και υποκατάστασης των θεσμικών οργάνων του Πανεπιστημίου, καθώς και αυτών ολόκληρης της Πολιτείας.
Από την πλευρά του ο Ρουβίκωνας χαρακτήρισε την παρουσία των καθηγητών στην αίθουσα 516 ως «ανθρώπινη-αλυσίδα-τσίρκο».
Παράλληλα, την απαξίωση της αναρχικής συλλογικότητας «Ρουβίκωνας» και την μη προβολή οποιασδήποτε ενέργειας τους, ζήτησε η σχολή κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε μια προσπάθεια να βρει λύση για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την παρουσία του μέσα στο πανεπιστήμιο .
«Η ομάδα αυτή δεν μπορεί να μεταμορφωθεί μέσα μια μέρα σε φοιτητική ομάδα και σίγουρα δεν γίνεται αποδεκτή από το ίδρυμά μας», τόνισε η κοσμήτορας της Φιλοσοφικής κ. Ελένη Καραμαλέγκου. Η κοσμήτορας ζήτησε τη βοήθεια όλων προκειμένου να αντιμετωπισθεί αυτή η κατάσταση και υπογράμμισε ότι αυτή η ομάδα δεν έχει καμία σχέση με το πανεπιστήμιο . «Η πανεπιστημιακή κοινότητα πιστεύει ότι τέτοιες ενέργειες δεν αντιμετωπίζονται με μέσα τα οποία δεν θα έχουν άμεσα αποτελέσματα και για αυτό προσπαθούμε με γνώμονα την ασφάλεια της Σχολής και των φοιτητών να βρούμε μια οριστική λύση», τόνισε η κ. Καραμαλέγκου .
Στις 8 Νοεμβρίου η Φιλοσοφική παρέμεινε κλειστή σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την αναρχική συλλογικότητα να πραγματοποιήσει το προγραμματισμένο της ρεμπέτικο πάρτι, πράγμα που δεν κατέστη δυνατό καθώς το πάρτι έγινε κανονικά.
Βομβαρδισμένο τοπίο οι σχολές μετά τον εορτασμό του Πολυτεχνείου
Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, με βομβαρδισμένο τοπίο έμοιαζαν την επομένη του εορτασμού για την 45η επέτειο του Πολυτεχνείου τόσο το ομώνυμο ίδρυμα όσο και το ΑΠΘ, με τις πρυτανικές αρχές να καταγράφουν ζημιές πολλών χιλιάδων ευρώ.
- Η βία των γυναικών μια επιδημία που δεν τελειώνει: Πάνω από 16.000 έπεσαν θύματα το 2024 - Θύτες οι σύζυγοι
- Υπουργείο Δικαιοσύνης: Μπαίνει φρένο στις πρόωρες αποφυλακίσεις - Τα θύματα θα μπορούν να καταθέτουν ενστάσεις
- Νέα κρίση προ των πυλών στη Γαλλία: Η Λεπέν απειλεί να ρίξει τη κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό
- Βέφα Αλεξιάδου: Η «εθνική μαγείρισσα» που έβαλε την Ελλάδα στο παγκόσμιο τραπέζι, ένα φωτεινό παράδειγμα ζωής