Ελλάδα|26.09.2019 14:12

Ελένη Αντωνιάδου: Η Mattel δεν θα βγάλει στην παραγωγή την κούκλα Barbie (vid)

Newsroom

Σάλος έχει προκληθεί τις τελευταίες μέρες με την Ελένη Αντωνιάδου, η οποία παρουσίασε τον εαυτό της ως ερευνήτρια, συνεργάτιδα της NASA, αλλά και διδάκτορα, χωρίς όμως να είναι στην πραγματικότητα.

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 60 χρόνια της Barbie και την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, η Mattel σκόπευε να τιμήσει περισσότερα ιστορικά και σύγχρονα γυναικεία πρότυπα από κάθε άλλη φορά, σε μια προσπάθεια να εμπνεύσει ακόμα περισσότερα κορίτσια. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η Amelia Earhart, η πρώτη γυναίκα αεροπόρος που πέταξε πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Η γνωστή σε όλους Frida Kahlo, η διάσημη Μεξικανή καλλιτέχνις, η οποία ήταν επίσης γνωστή και για τον φεμινιστικό ακτιβισμό της.

Η Katherine Johnson, μια πρωτοπόρος στην επιστήμη των μαθηματικών, η οποία υπολόγισε δεκάδες τροχιές για τη NASA, συμπεριλαμβανομένης της πτήσης Apollo 11 του 1969 στο φεγγάρι. 

Και, τέλος, η Ελένη Αντωνιάδου, η «ερευνήτρια της NASA» που ήταν να γίνει η πρώτη Ελληνίδα Barbie Role Model για την «προσφορά της στον τομέα τεχνητών οργάνων γεγονός που αναμένεται να σώσει εκατομμύρια ζωές σε όλο τον πλανήτη».

Ωστόσο, όπως εξήγησε εκπρόσωπος του γραφείου Τύπου της Mattel στην Ελλάδα στο protothema.gr, η συγκεκριμένη κούκλα Barbie με τη μορφή της Ελένης Αντωνιάδου δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα δείγμα που τελικά δεν θα βγει σε παραγωγή. 

«Ομορφιά για μένα δεν είναι μόνο το φαίνεσθαι, αντιπροσωπεύεται κυρίως. Έχει να κάνει με το χαρακτήρα και με την αξιακή μας πυξίδα. Σίγουρα η Barbie έχει κάνει άλματα. Είναι και ένας από τους λόγους που όταν μου έκαναν την πρόταση σκεφτόμουν ότι ίσως ακουστεί κάπως οξύμωρο για κάποιες γυναίκες μέσα στην επιστήμη να υποστηρίξουν αυτό το brand. Αλλά νομίζω ότι η Barbie έχει κάνει τόσο μεγάλη προσπάθεια στο να αγκαλιάσει τη διαφορετικότητα: έχουμε δει Barbie σε όλα τα μεγέθη, σε όλα τα χρώματα, με όλες τις κουλτούρες, με όλα τα επαγγέλματα και μάλιστα σε χρoνικές στιγμές στις οποίες αποτέλεσαν καινοτομία» είχε αναφέρει η Ελένη Αντωνιάδου στο ethnos.gr. 

«Οι γυναίκες καλούνται να αποδείξουν κάθε μέρα τι αξίζουν σε πολύ περισσότερες περιπτώσεις από ότι οι άνδρες. Νομίζω ότι δεν υπάρχουν ακόμη ίσες ευκαιρίες ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες. Υπάρχει μία ανισότητα στο πώς η γυναίκα πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική της ζωή, όπου τα κοινωνικά αλλά και τα νομοθετικά πλαίσια ακόμη δεν διασφαλίζουν ότι αυτή η μετάβαση και αυτή η ισορροπία μπορεί να επιτευχθεί με έναν εύκολο τρόπο. Αυτό το βλέπουμε στις άδειες μητρότητας, στο μισθολογικό χάσμα, στο ότι πολλές γυναίκες δεν προάγονται εύκολα σε υψηλόβαθμες θέσεις, είτε αυτό είναι ακαδημαϊκά είτε ως στελέχη επιχειρήσεων», απαντώντας στην ερώτηση αν πιστεύει ότι είναι πιο δύσκολο για μια γυναίκα στον χώρο της επιστήμης να αποδείξει την αξία της σε σχέση με έναν άντρα.  

BarbieκούκλαΕλένη Αντωνιάδου