Ελλάδα|30.09.2019 17:34

Μόρια: Προληπτικά στο νοσοκομείο βρέφος και κορίτσι με επιληπτική κρίση

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Για προληπτικούς λόγους μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο το βρέφος που αρχικά όλοι πίστευαν ότι είχε απανθρακωθεί στη φωτιά που ξέσπασε στη Μόρια, όπως διαβεβαιώνουν πηγές του υπουργείου Υγείας στο ethnos.gr. Το βρέφος όταν ξέσπασε η κρίση στον καταυλισμό, βρισκόταν κοντά στη φωτιά με τη μητέρα του, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του λόγω των καπνών που υπήρχαν. Να διευκρινιστεί πως η μητέρα του δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα υγείας.  

Τότε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μετέφερε το παιδάκι στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης ώστε να μην διατρέξει κίνδυνο, περιγράφουν οι ίδιες πηγές στο ethnos.gr. Για αντίστοιχα προληπτικούς λόγους μεταφέρθηκε και ένα κοριτσάκι στο νοσοκομείο, η ζωή του οποίου δεν διατρέχει κίνδυνο, αφού υπέστη επιληπτική κρίση που δεν σχετίζεται -άμεσα τουλάχιστον -με τα επεισόδια.

Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πάρουν εξιτήριο από το Νοσοκομείο οι εννέα άνδρες και οι έξι γυναίκες που επίσης είχαν μεταφερθεί με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο του νησιού, κυρίως με αναπνευστικά προβλήματα και ορθοπεδικά λόγω τραυματισμών στα επεισόδια.

«Πνιγμένες» οι Μονάδες Υγείας της Μυτιλήνης

Την ίδια ώρα, πάντως, τραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί υγειονομικά στη Μόρια, αφού οι υπάρχουσες Μονάδες Υγείας «πνίγονται» εδώ και χρόνια από εκατοντάδες μετανάστες που σπεύδουν καθημερινά είτε για να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα υγείας είτε ακόμη και για να πάρουν φάρμακα. Δεν είναι τυχαίο -όπως υπογραμμίζουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο ethnos.gr- ότι πλέον δεν είναι δυνατόν να καταγραφούν καν τα περιστατικά που μεταβαίνουν στο νοσοκομείο είτε στις άλλες Μονάδες Υγείας του νησιού για περίθαλψη ή συνταγογράφηση.

Το πρόβλημα εστιάζεται και στο γεγονός ότι πλέον δεν υπάρχει καμία δημόσια οργανωμένη Μονάδα Υγείας μέσα στον καταυλισμό στη Μόρια λόγω έλλειψης γιατρών και οι μετανάστες εξυπηρετούνται κυρίως από Οργανώσεις όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κ.λπ. Οι δημόσιες Μονάδες που είχαν στηθεί μέσα στον καταυλισμό είχαν σταματήσει ουσιαστικά τη λειτουργία τους λόγω καθυστερήσεων στον διορισμό των γιατρών από το ΚΕΕΛΠΝΟ στο πλαίσιο του προγράμματος Philos.

Κυβερνητικές πηγές του ethnos.gr περιγράφουν ότι ενώ ήταν να προσληφθούν δεκάδες γιατροί εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, τελικώς το ιατρικό προσωπικό στέλνονταν στη Μόρια με το... σταγονόμετρο, με αποτέλεσμα οι μετανάστες να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν και να πηγαίνουν έξω από τον καταυλισμό για υγειονομική φροντίδα.

«Δεν αντέχουμε άλλο χωρίς προσωπικό»

Τον υπερκορεσμό που επικρατεί στη Μονάδα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (πρώην ΠΕΔΥ) που βρίσκεται κοντά τόσο στον κεντρικό καταυλισμό της Μόριας όσο και στον δεύτερο καταυλισμό όπου φιλοξενούνται οι ευπαθείς ομάδες, περιγράφει ο Μιχάλης Χατζηγιάννης Πνευμονολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ στο ethnos.gr.

Οι γιατροί των τοπικών Μονάδων του νησιού εδώ και χρόνια φωνάζουν για υποστήριξη με προσωπικό, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν εισακουστεί: «Η πρώτη στάση όσων χρειάζονται ιατρική βοήθεια γίνεται στη δική μας Μονάδα. Εμείς στη συνέχεια τους παραπέμπουμε στο νοσοκομείο αν χρειαστεί. Για να καταλάβετε: Επτά στους δέκα ασθενείς -πιθανώς και παραπάνω- είναι μετανάστες που φθάνουν πλέον στη Μονάδα μας.
Όλα αυτά όμως χωρίς να διαθέτουμε ούτε έναν γενικό γιατρό δικό μας. Όλοι οι γιατροί, διαφόρων ειδικοτήτων, μας έρχονται "δανεικοί" από άλλα Κέντρα Υγείας του νησιού μία φορά την εβδομάδα.

Στο παρελθόν η Μονάδα διέθετε 43 γιατρούς και σήμερα μείναμε μόλις πέντε, εκ των οποίων κλινικοί είμαστε μόνο δύο. Εγώ που είμαι πνευμονολόγος και ένας γυναικολόγος. Οι υπόλοιποι τρεις είναι εργαστηριακοί γιατροί, συνεπώς δεν μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των περιστατικών».

Ο κ. Χατζηγιάννης σημειώνει στο ethnos.gr ότι η κατάσταση δεν είναι απλά ασφυκτική αλλά πλέον έχει ξεφύγει από κάθε όριο, ακριβώς εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού προσωπικού και της ταυτόχρονης αύξησης των περιστατικών από τους καταυλισμούς των μεταναστών. 

μετανάστεςΜόριαπρόσφυγεςπροσφυγικό