Ελλάδα|03.10.2019 16:53

Αμφίπολη: Το «Κίνημα των φτυαριών» οργανώνουν οι κάτοικοι

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Τα φτυάρια θα πάρουν χιλιάδες κάτοικοι του Δήμου Αμφίπολης, συνεπικουρούμενοι από φορείς της περιοχής, και θα συγκεντρωθούν στον λόφο Καστά, προκειμένου να στείλουν το μήνυμα ότι είναι μεν καλοδεχούμενες οι εργασίες αναστήλωσης και ανάδειξης του ταφικού μνημείου, ωστόσο πρέπει να συνεχιστούν και οι εργασίες ανασκαφής στην ευρύτερη περιοχή, διότι εκτιμούν ότι στο υπέδαφος κρύβεται ένας τεράστιος αρχαιολογικός θησαυρός ο οποίος δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί.

Τα μέλη του «Κινήματος των φτυαριών», όπως έχει ονομαστεί η πρωτοβουλία των κατοίκων του Δήμου Αμφίπολης, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Στέργιο Φραστανλή, φέρεται αποφασισμένο να πιέσει προς κάθε κατεύθυνση ώστε να συνεχιστούν οι εργασίες ανασκαφής.

Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο κ. Φραστανλής, ένα πρώτο μήνυμα θα σταλεί σε όλους τους αρμόδιους με τη συγκέντρωση των κατοίκων με τα φτυάρια στον λόφο Καστά τις επόμενες ημέρες. Αν δεν εισακουστεί, οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικότερες κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.

«Κάθε ανασκαφή εδώ και χρόνια έχει σταματήσει για διάφορους λόγους, οικονομικούς και μη. Έρχονται επίσημοι, φωτογραφίζονται στο ταφικό μνημείο και μετά φεύγουν, χωρίς να γίνεται το παραμικρό. Έδωσαν στο μουσείο της Αμφίπολης το κεφάλι της Σφίγγας, όμως το μνημείο και ολόκληρη η περιοχή διαθέτουν ακόμα πολλά πράγματα. Θεωρούμε απαραίτητο να συνεχιστούν οι ανασκαφές, και όχι να γίνουν μόνο τα έργα αναστήλωσης. Δεν μπορεί να γίνει η αναστήλωση χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα ανασκαφής. Μία περαιτέρω ανασκαφή θα στείλει και ένα πολιτικό μήνυμα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας» σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Φραστανλής.

«Έχουν ολοκληρωθεί οι ανασκαφές»

Από την πλευρά της η τομεάρχης Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κατερίνα Περιστέρη, η οποία ανακάλυψε και ανέδειξε το ταφικό μνημείο στον λόφο Καστά, αναφέρει ότι στην περιοχή οι όποιες ανασκαφικές εργασίες έχουν ολοκληρωθεί, κάτι που προφανώς δεν το γνωρίζουν οι κάτοικοι.

Η ίδια υποστηρίζει ότι πλέον ο στόχος θα πρέπει να είναι η προβολή και ανάδειξη του μνημείου ώστε να γίνει επισκέψιμο. «Από τη δεκαετία του ’60 ακόμα, με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Δημήτρη Λαζαρίδη, και για 20 χρόνια γίνονταν ανασκαφικές εργασίες στην περιοχή. Έχει σκαφτεί όλο αυτό το τμήμα που θεωρούν οι κάτοικοι άσκαφτο και έχουν ανακαλυφθεί περισσότεροι από 100 τάφοι. Οι κάτοικοι δεν μπορούν να καταλάβουν ότι έχει σκαφτεί όλο το εσωτερικό τμήμα.

Ο κ. Λαζαρίδης δεν είχε ανακαλύψει το ταφικό μνημείο, διότι στο σημείο που βρίσκεται άφηναν τα μπάζα των ανασκαφών. Αυτήν τη στιγμή υπάρχει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 1,5 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για έργα συντήρησης, στερέωσης, αναστήλωσης και προβολής του μνημείου, ώστε να γίνει επισκέψιμο. Οι κάτοικοι έχουν λανθασμένο στόχο. Να γίνει το μνημείο επισκέψιμο θα πρέπει να είναι ο βασικός στόχος τους» λέει στο ethnos.gr η Κατερίνα Περιστέρη.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας φροντίζει ώστε να υπάρχουν τα χρήματα για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες στο μνημείο, τις οποίες θα υποδείξουν οι ειδικοί. Καταλαβαίνω την αγωνία των κατοίκων για αξιοποίηση του μνημείου και είναι ευχάριστο ότι υπάρχουν τα χρήματα για τον λόφο Καστά. Πρόκειται για παγκόσμιο μακεδονικό μνημείο και έτσι θα το αντιμετωπίσουμε» τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Παναγιώτης Σπυρόπουλος. 

Κατά τον ίδιο, άμεσα ξεκινούν οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις 400 στρεμμάτων γύρω από το ταφικό μνημείο στον λόφο Καστά, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να γίνει στη συγκεκριμένη έκταση το οποιοδήποτε ιδιωτικό έργο.

ΑμφίποληΜακεδονίαλόφος Καστά