Ελλάδα|24.10.2018 10:47

Ανοχύρωτη στις µετεωρολογικές βόµβες η Αττική

Άρης Χατζηγεωργίου

Πυρκαγιές, πληµµύρες και πάλι πυρκαγιές. Η αντιπυρική περίοδος που γνωρίζαµε εδώ και χρόνια ακολουθείται πλέον από την  αντιπληµµυρική, τα φαινόµενα γίνονται όλο και πιο επικίνδυνα και οι επιστήµονες προτείνουν αλλαγή ρότας από τα φαραωνικά τεχνικά αντιπληµµυρικά και την καταστολή, στην πρόληψη και στα επιχειρησιακά σχέδια σωτηρίας της ανθρώπινης ζωής.

«Κανένα ποτάµι στην Αττική δεν θα άντεχε µια µετεωρολογική βόµβα σαν εκείνη που χτύπησε τη Μάνδρα» προειδοποίησε χθες ο καθηγητής Ευθύµιος Λέκκας, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία που έφερε στο φως η περσινή τραγωδία καθιστούν αναποτελεσµατικό κάθε κλασικό αντιπληµµυρικό έργο, όσα χρήµατα και αν δίνονταν γι’ αυτόν τον σκοπό.

Ο καθηγητής ∆υναµικής Τεκτονικής, Εφαρµοσµένης Γεωλογίας & ∆ιαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ, Ευθ. Λέκκας, παρουσίασε χθες τα βασικά ευρήµατα της έρευνας που του ανέθεσε η Περιφερειακή Ενωση ∆ήµων Αττικής (ΠΕ∆Α) σε ηµερίδα µε θέµα «Επιχειρησιακός σχεδιασµός για τη µείωση των επιπτώσεων από πληµµυρικά φαινόµενα». Ενώπιον του προέδρου της ΠΕ∆Α, δηµάρχου Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη Γιώργου Ιωακειµίδη, αλλά και πολλών δηµάρχων από όλη την Αττική, ο κ. Λέκκας και ο διδάκτωρ Γεωλογίας Μιχάλης ∆ιακάκης ανέλυσαν τα ευρήµατα ξεκινώντας από τη Μάνδρα, η οποία, όπως χαρακτηριστικά είπαν, «µας άνοιξε τα µάτια».

«Στη Μάνδρα έπεσαν 300 χιλιοστά βροχής σε 13 ώρες, ενώ η Αττική δέχεται 390 χιλιοστά σε έναν χρόνο» τόνισε ο κ. ∆ιακάκης. «Μια τέτοια µετεωρολογική βόµβα θα είχε τα ίδια αποτελέσµατα σε 160 περιοχές ανά την Ελλάδα» πρόσθεσε ο κ. Λέκκας: «Σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν µπορούµε να κάνουµε απολύτως τίποτα στην Αττική. Πρέπει να διατεθούν πάρα πολλά χρήµατα και να γίνουν πολύ µεγάλα έργα, τα οποία είναι αµφίβολο αν θα λειτουργήσουν. Πρέπει να γίνει µεγάλη κοινωνική αναστάτωση από εκεί που θα περάσουν και δεν ξέρουµε τι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα έχουν και αν θα επαρκούν µετά από 10 χρόνια» τόνισε ο καθηγητής. Αρα είµαστε στο έλεος των καιρικών φαινοµένων;

«Εκείνο που πρέπει να κάνουµε είναι να αναπτύξουµε συστήµατα έγκαιρης προειδοποίησης, αποδεχόµενοι τους κινδύνους µέσα στον αστικό ιστό της Αττικής, έτσι ώστε µε ένα καλά δοµηµένο επιχειρησιακό σχέδιο να µπορούµε να ειδοποιήσουµε τον πληθυσµό και να µειώσουµε τις επιπτώσεις τουλάχιστον σε ανθρώπους».

Ο ρόλος των δήµων

Με άλλα λόγια, από τη στιγµή που τα καιρικά φαινόµενα γίνονται πιο επικίνδυνα και οι επιπτώσεις τους βαρύτερες λόγω του τρόπου που χτίζονται οι πόλεις, πρέπει κάθε δήµος να οργανώσει επιχειρησιακό σχέδιο και να ενηµερώσει τους δηµότες για τους χώρους καταφυγής και παροχής των πρώτων βοηθειών, αλλά και όλη την οργάνωση που θα αποτρέψει τουλάχιστον τα ανθρώπινα θύµατα.

Οσο για το ατελέσφορο των «φαραωνικών τεχνικών έργων» ήταν χαρακτηριστική η αναφορά του καθηγητή Λέκκα ότι στη Μάνδρα σχεδιάστηκαν έργα για παροχέτευση 300 κυβικών µέτρων το δευτερόλεπτο, αλλά στις 15/11/2017 η µέγιστη παροχή έφθασε τα 1.200 κυβικά, σε ένα φαινόµενο που µπορεί να συµβεί κάθε 500 χρόνια!

Ο Μ. ∆ιακάκης αναφέρθηκε στις άλλες περιοχές της Αττικής που είναι περισσότερο ευάλωτες, σηµειώνοντας πως οι πληµµύρες «µετακόµισαν» από τις παλιές γειτονιές (κέντρο Αθήνας, Πειραιάς, Μοσχάτο) στα δυτικά και τα νότια προάστια και τώρα στα βόρεια-βορειοδυτικά (Μενίδι - Α. Λιόσια), ακολουθώντας τον τρόπο µε τον οποίο επεκτείνεται ο αστικός ιστός και το πόσο πλησιάζει σε λεκάνες απορροής (Κηφισός) ή στην παραλία. Τόνισε µάλιστα πως εάν τελειώσουν τα έργα για να µην πληµµυρίζουν τα βορειοδυτικά προάστια, θα φθάνουν γρηγορότερα τα νερά στον Κηφισό µεταφέροντας εκεί τον κίνδυνο.

πυρκαγιάπλημμύρα