Ελλάδα|24.11.2018 14:22

Έγιναν «καπνός» τα συνεργεία ελέγχου για το κάπνισμα

Newsroom

*Των Μαρίας Ριτζαλέου, Άρη Χατζηγεωργίου

Σιγοσβήνει ο νόµος για το κάπνισµα, καθώς από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι έλεγχοι είναι λιγοστοί και ακόµα λιγότερα τα πρόστιµα. Στον ∆ήµο Αθηναίων και σύµφωνα µε τα στοιχεία της ∆ηµοτικής Αστυνοµίας, στο εννεάµηνο Ιανουαρίου-Σεπτεµβρίου διενεργήθηκαν 1.133 έλεγχοι για κάπνισµα σε δηµόσιους χώρους και κόπηκαν 192 πρόστιµα.

Ο αριθµός µοιάζει ελάχιστος σε σχέση µε τους χιλιάδες χώρους συνάθροισης κοινού, αλλά από την αναλογία των δύο αριθµών προκύπτει µια καλύτερη «στόχευση», καθώς αντιστοιχεί µία παράβαση ανά 5,9 ελέγχους, ενώ η αντίστοιχη αναλογία είναι 17,5 για τα Τρίκαλα και 56,3 για την Κοζάνη.

Η ∆ηµοτική Αστυνοµία της Αθήνας το δίµηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2018, κατά το οποίο λογικά το πρόβληµα είναι εντονότερο καθώς όλοι χρησιµοποιούν κλειστούς χώρους, έκανε µόλις 5 ελέγχους και δεν κόπηκε κανένα πρόστιµο. Τον Μάρτιο σε 522 ελέγχους επιβλήθηκαν 123 πρόστιµα. Τον Απρίλιο έγιναν 80 έλεγχοι και 71 τον Μάιο (συνολικά 15 πρόστιµα), τον Ιούνιο 240 έλεγχοι (30 πρόστιµα), τον Ιούλιο 81 έλεγχοι (11 πρόστιµα), κανείς έλεγχος τον Αύγουστο και 134 έλεγχοι τον Σεπτέµβριο (µε 13 διαπιστωµένες παραβάσεις).

Πρόστιµο µέσω Facebook

Βαρύ τσιγάρο κάπνισε, βαρύ πρόστιµο πλήρωσε ο αντιδήµαρχος Οικονοµικών του ∆ήµου Τρικάλων, Χριστόφορος Ρόµπος, που «συνελήφθη» να καπνίζει σε ταβέρνα στα Μεγάλα Καλύβια.

Μια φωτογραφία που τράβηξε φίλος της παρέας και ανέβασε στο προφίλ του αντιδηµάρχου στο Facebook έγινε παραπολιτικό σχόλιο σε τοπική εφηµερίδα, στο οποίο ο δηµοσιογράφος θύµισε τη δέσµευση του δηµάρχου ∆ηµήτρη Παπαστεργίου πως «αν βρεθεί δικός µου αντιδήµαρχος να καπνίζει στο δηµαρχείο θα τον παραιτήσω». «Ηταν προχωρηµένη η ώρα, δεν υπήρχε κόσµος στην ταβέρνα, είχαµε µείνει µόνο µια παρέα φίλων και άναψα τσιγάρο.

Κάποιος µε φωτογράφισε και η φωτογραφία αυτή χρησιµοποιήθηκε για µικροπολικούς λόγους από κάποιους. ∆έχτηκα το πρόστιµο και για λόγους ευθιξίας πλήρωσα τα 50€ που αναλογούσαν σε µένα, αλλά και τα 600€ του καταστηµατάρχη» τονίζει στο «Έθνος» ο κ. Ρόµπος. Η εικόνα που προκύπτει από τους ελέγχους της ∆ηµοτικής Αστυνοµίας δείχνει ότι οι έλεγχοι είναι ελάχιστοι και τα πρόστιµα ακόµη λιγότερα.

Ο ∆ήµος Τρικάλων θεωρείται από τους πρωτοπόρους στην εφαρµογή του αντικαπνιστικού νόµου και µέσα σε έναν χρόνο (από τον Νοέµβριο του 2017) έχουν γίνει 593 έλεγχοι σε καταστήµατα υγειονοµικού ενδιαφέροντος και σε 34 περιπτώσεις έχουν επιβληθεί πρόστιµα. Στη Θεσσαλονίκη το πρώτο δεκάµηνο του 2018 έγιναν µόλις 121 έλεγχοι για την εφαρµογή του αντικαπνιστικού νόµου και επιβλήθηκε πολύ µικρός αριθµός προστίµων.

«Η δουλειά µας είναι συνυφασµένη µε τις οδηγίες που παίρνουµε από τη δηµοτική Αρχή. Όταν έχουµε 200.00 παράνοµες σταθµεύσεις την ηµέρα στην πόλη, αφήνουµε σε δεύτερη µοίρα τον αντικαπνιστικό νόµο» δηλώνουν στελέχη της ∆ηµοτικής Αστυνοµίας.

Η ∆ηµοτική Αστυνοµία Κοζάνης έχει κάνει από τις αρχές του χρόνου 619 ελέγχους και έχει επιβεβαιώσει 11 παραβάσεις, σε καθεµία από τις οποίες επιβλήθηκε πρόστιµο 600€ – σε µία µάλιστα περίπτωση το πρόστιµο ήταν 1.200€, επειδή ο παραβάτης ήταν υπότροπος. Τις αντιδράσεις καταστηµαταρχών ξεσήκωσαν τα κλιµάκια εποπτών υγείας και αστυνοµικών στον Βόλο για την εφαρµογή του αντικαπνιστικού νόµου, ενώ η πόλη έχει µια... παγκόσµια πρωτιά σχετική µε το θέµα.

αντικαπνιστικός νόμοςέλεγχοικάπνισμαπρόστιμα