Ελλάδα|14.10.2019 16:06

Μαυροπηγή Κοζάνης: Και τους ξεσπίτωσαν και τους ζητούν πίσω τη μισή αποζημίωση

Βασίλης Ιγνατιάδης

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων προσφεύγουν τις επόμενες μέρες οι πρώην κάτοικοι του χωριού – φαντάσματος Μαυροπηγή Κοζάνης, οι οποίοι πέντε χρόνια μετά το ξεσπίτωμά τους καλούνται να επιστρέψουν στη ΔΕΗ σχεδόν τα μισά χρήματα που είχαν εισπράξει για την απαλλοτρίωση των περιουσιών τους.

Το χωριό σβήστηκε από τον χάρτη το 2014, προκειμένου να γίνει εκμετάλλευση του λιγνιτικού κοιτάσματος στο υπέδαφός του. Οι 700 κάτοικοι εγκατέλειψαν αναγκαστικά τα σπίτια τους με διαδικασίες εξπρές και για τον επιπλέον λόγο ενός πιθανού δυστυχήματος, από τη δραστηριότητα ενός γεωλογικού ρήγματος, που κινούνταν απειλητικά προς το χωριό.

Αποζημιώθηκαν με βάση τις υψηλές τιμές μονάδας που όρισε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης, το οποίο υπολόγισε την αξία των υπό απαλλοτρίωση ακινήτων με κριτήριο το κατασκευαστικό κόστος ανέγερσής τους, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη μεγάλη πτώση των αξιών λόγω κρίσης. Εισέπραξαν τα ποσά της απαλλοτρίωσης και με αυτά αγόρασαν καινούριες κατοικίες, οι περισσότεροι εξ αυτών μέσα στην πόλη της Πτολεμαΐδας.

Δύο χρόνια μετά, ωστόσο, το Εφετείο «κούρεψε» εκ των υστέρων τα ποσά αυτά σε ποσοστό 45% κατά μέσο όρο, καθώς όρισε τιμές με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τη στιγμή της απαλλοτρίωσης. Οι ιδιοκτήτες έπρεπε να επιστρέψουν στη ΔΕΗ σχεδόν τα μισά χρήματα που είχαν εισπράξει, αλλά δεν κατείχαν πλέον Προσέφυγαν στον Άρειο Πάγο με αίτηση αναίρεσης, η οποία όμως απορρίφθηκε από το ανώτατο δικαστήριο, και έτσι η υπόθεση κατέστη αμετάκλητη και η απαίτηση άμεσα εκτελεστή.

«Ένας ιδιοκτήτης κατοικίας 100 τ.μ. σε οικόπεδο 500 τ.μ. στην α΄ κατηγορία εισέπραξε 160.000 ευρώ και πρέπει να επιστρέψει 56.000 γιατί η νέα τιμή ορίστηκε στις 104.000, δηλαδή κούρεμα 34,40%. Ένας άλλος που είχε αντίστοιχο σπίτι στην ε' κατηγορία έχει κούρεμα 62%, καθώς εισέπραξε 123.000 και η νέα τιμή ορίστηκε στις 46.000 ευρώ», είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μαυροπηγής Βαγγέλης Καραγεωργίου και πρόσθεσε: «Μας πήραν τα σπίτια στο όνομα της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και του εθνικού συμφέροντος και τώρα κοιμόμαστε και ξυπνάμε με τον φόβο πως θα μας χτυπήσει την πόρτα ένας κλητήρας και θα μας επιδώσει εξώδικο».

Σε λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στην Πτολεμαΐδα οι πρώην κάτοικοι ενημερώθηκαν για τη διαδικασία προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, η οποία πρέπει να προχωρήσει άμεσα, καθώς η σχετική προθεσμία εκπνέει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Τις επόμενες μέρες θα συγκεντρωθούν οι εξουσιοδοτήσεις και θα παραδοθούν στον δικηγόρο που θα καταθέσει την προσφυγή.

Όπως διευκρινίστηκε, θα είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, από την οποία θα προκύψει αν οι αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης είναι εναρμονισμένες με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Στο μεταξύ, η ΔΕΗ έχει τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να προχωρήσει σε διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης των οφειλόμενων. Διευκρινίζεται, πάντως, πως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία κίνηση, ούτε έχουν κοινοποιηθεί κάποια ειδοποιητήρια στους οφειλέτες.

Την ίδια ώρα, πολλοί από τους ξεσπιτωμένους κατοίκους επισκέπτονται συχνά τον τόπο όπου βρισκόταν η κοινότητα Μαυροπηγής και σήμερα έχουν μείνει μόνο μπάζα και ορισμένα ερείπια από εναπομείναντα κτίρια. «Γκρέμισαν με μπουλντόζες ακόμη και την εκκλησία, χωρίς σεβασμό στους δύο ιερείς που ήταν θαμμένοι από κάτω. Εκ των υστέρων, όταν απομακρύνθηκαν τα μπάζα, βρήκαν τα οστά και τα παρέδωσαν στους συγγενείς», είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Πληττόμενων Μαυροπηγής, Αναστάσιος Εμμανουήλ.

ΜαυροπηγήΔΕΗΠτολεμαΐδαορυχείοΚοζάνη