Σαμοθράκη: Δεκάδες χιλιάδες κατσίκες καταστρέφουν το νησί
Ρωμανός ΚοντογιαννίδηςΜεγάλα προβλήματα στη χλωρίδα της Σαμοθράκης έχει προκαλέσει η ανεξέλεγκτη βοσκή από δεκάδες χιλιάδες αιγοπρόβατα. Ένα ζήτημα που δεν είναι καινούργιο, ωστόσο, πλέον έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις και αποτελεί τροχοπέδη και στην προσπάθεια που γίνεται για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη του νησιού.
Η ενασχόληση με την κτηνοτροφία αποτελεί παράδοση για τους κατοίκους της Σαμοθράκης, αφού πολλοί, ακόμα κι αν εργάζονται σε κάποιον άλλο επαγγελματικό τομέα, ασχολούνται και με την εκτροφή ζώων. Σήμερα, εκτιμάται ότι σχεδόν έξι στους δέκα κατοίκους του νησιού ασχολούνται και με την κτηνοτροφία, ενώ σε τουλάχιστον 40.000 ανέρχεται ο αριθμός των προβάτων και των κατσικών που εκτρέφονται στο νησί. Μάλιστα, κάποιοι ανεβάζουν τον αριθμό τους σε 50.000 με 60.000.
Το αποτέλεσμα είναι διάφορα σημεία του νησιού να έχουν αποψιλωθεί από την ανεξέλεγκτη βοσκή και μεγάλες εκτάσεις να χαρακτηρίζονται πλέον ως «κρανίου τόπος». Οι αρνητικές συνέπειες στο πράσινο είναι ιδιαίτερα οφθαλμοφανείς στη νότια πλευρά του νησιού, η οποία είναι ελάχιστα κατοικημένη. Επίσης, ιδιαίτερα χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί τμήμα κοντά στον οικισμό των Θερμών. όπως αναγνωρίζουν και κτηνοτρόφοι, στο κάτω από το δρόμο τμήμα, το οποίο οδηγεί στη θάλασσα και έχει περιφραχθεί, ώστε να μην εισέρχονται αιγοπρόβατα, η βλάστηση οργιάζει. Στον αντίποδα, στο πάνω από το δρόμο τμήμα, όπου βόσκουν αιγοπρόβατα, το πράσινο είναι λιγοστό και μεγάλα κομμάτια έχουν μετατραπεί σε νεκρά φύση.
Το θέμα απασχολεί και την τοπική αυτοδιοίκηση, με αποτέλεσμα ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Νίκος Γαλατούμος, να επιδιώκει την εφαρμογή προγράμματος επιδοτούμενης απόσυρσης ζώων, ώστε να μειωθεί το ζωικό κεφάλαιο και μαζί του τα προβλήματα υπερβόσκησης. «Έχω για το θέμα επαφές με όλους τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας και μέσα στο Νοέμβριο κατά πάσα πιθανότητα θα συναντηθώ και με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη. Υπάρχει πρόβλημα με την υπερβόσκηση, όμως, για το θέμα λέγονται διάφορες υπερβολές, με αποτέλεσμα να δυσφημείται το νησί μας. Τουρισμός και κτηνοτροφία στο νησί μας είναι αλληλένδετα, αφού η Σαμοθράκη είναι γνωστή και για τη γαστρονομία της. Δε θα εξαφανίσουμε τους κτηνοτρόφους από το νησί. Θα συνεχίσουμε να ζούμε όλοι μαζί. Οι άνθρωποι έχουν διάθεση να βοηθήσουν, όμως, πρέπει να εφαρμοστεί επιδοτούμενο πρόγραμμα απόσυρσης ζώων για τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Γαλατούμος.
«Το πρόβλημα είναι οφθαλμοφανές»
Το μέγεθος του προβλήματος αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι αναγνωρίζουν ότι θα πρέπει να μείνουν τα μισά από το μεγάλο αριθμό αιγοπροβάτων που εκτρέφονται σήμερα στο νησί. Υποστηρίζουν ακόμα ότι οι κακοί χειρισμοί της Πολιτείας στο παρελθόν γιγάντωσαν τον αριθμό αιγοπροβάτων στη Σαμοθράκη.
«Το πρόβλημα υπάρχει και είναι οφθαλμοφανές. Σε μεγάλο βαθμό δημιουργήθηκε από πολύ κακούς χειρισμούς της Πολιτείας. Δίνονταν σωρηδόν επιχορηγήσεις για το ζωικό κεφάλαιο, χωρίς να υπολογιζόταν η βοσκοϊκανότητα του νησιού. Μπορεί να σηκώσει 20.000 αιγοπρόβατα και φτάσαμε να έχουμε 60.000. Πλέον ο αριθμός τους έχει μειωθεί στα 40.000, αλλά και αυτά είναι πολλά και κάνουν ζημιά. Πολλοί κτηνοτρόφοι θέλουν να αποσύρουν τα ζώα τους, αλλά χρειάζονται γι’ αυτό οικονομικό κίνητρο. Αν μειωθούν τα ζώα στα μισά με επιδοτούμενο πρόγραμμα, θα υπάρξει όφελος για όλους. Το περιβάλλον θα προστατευθεί και όσοι μείνουν στο επάγγελμα, θα δουλεύουν καλύτερα», τονίζει ο Σαράντος Φωτεινός, η οικογένεια του οποίου ασχολείται πολλά χρόνια με την κτηνοτροφία.
«Πρέπει να ληφθούν μέτρα»
Για υπεράριθμα αιγοπρόβατα και για άμεση λήψη μέτρων κάνει λόγο και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Συλλόγου Σαμοθράκης, Γιάννης Γλήνιας. Ο ίδιος δεν αποκλείει οι αρνητικές συνέπειες από την υπερβόσκηση να πλήξουν και τον τομέα του τουρισμού, σημειώνει, ωστόσο, ότι μεγάλος είναι ο αριθμός των τουριστών που επιλέγουν τη Σαμοθράκη και για να απολαύσουν το ονομαστό κατσικάκι της.
«Η βοσκοϊκανότητα του νησιού είναι περιορισμένη και σήμερα εκτρέφονται περίπου 50.000 – 60.000 αιγοπρόβατα. Οι κτηνοτρόφοι δεν αρνούνται να αποσύρουν κάποια ζώα, ωστόσο, πρέπει να στηρίξει σε αυτό η Πολιτεία και να δώσει οικονομικά κίνητρα. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα. Δεν μπορούμε να λέμε από τη μία πλευρά ότι η Σαμοθράκη είναι Natura και από την άλλη να παρατηρείται έντονη αποψίλωση από την υπερβόσκηση κυρίως στο νότιο τμήμα της», σημειώνει ο κ. Γλήνιας.
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό