Δήμος Παύλου Μελά: Μαθητές 50 σχολείων ανακυκλώνουν και μαζεύουν χρήματα
Ρωμανός ΚοντογιαννίδηςΜε σακουλάκι, το οποίο είναι γεμάτο με ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί, πλαστικό και αλουμίνιο), φεύγουν κάθε πρωί από το σπίτι τους χιλιάδες μαθητές στον Δήμο Παύλου Μελά για να πάνε στο σχολείο τους. Έχουν ζητήσει από τους γονείς τους να μην πετάξουν τα συγκεκριμένα υλικά, αφού τα συγκεντρώνουν για καλό σκοπό. Τα πηγαίνουν στο σχολείο τους και τα ρίχνουν στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης, που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά έχουν τοποθετηθεί σε 50 σχολεία.
Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά αποκτούν περιβαλλοντική συνείδηση, συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, ευαισθητοποιούν για το συγκεκριμένο θέμα τους γονείς τους και το φιλικό τους περιβάλλον, και μαζεύουν χρήματα από την ανακύκλωση για λειτουργικές ανάγκες του σχολείου τους, αλλά και για να αγοράσουν αναπηρικό αμαξίδιο σε συνομήλικό τους που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα.
«Πρόκειται για μια προσπάθεια που έχει αρχίσει εδώ και τρία χρόνια το Τοπικό Θεματικό Περιβαλλοντικό Δίκτυο Δήμου Παύλου Μελά. Συμμετέχουν σε αυτήν τα Γραφεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, περιβαλλοντικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι και ο Δήμος Παύλου Μελά. Στο πλαίσιό της, σχολεία υιοθετούν κοινόχρηστους χώρους και τους φροντίζουν, κάνουν δενδροφυτεύσεις, διατηρούν στις σχολικές αυλές λαχανόκηπους και μοιράζουν τη σοδειά τους σε πολίτες, μαζεύουν καπάκια μπουκαλιών για αγορά αναπηρικού αμαξιδίου για κάποιον μαθητή με κινητικά προβλήματα και ανακυκλώνουν σε 50 σχολεία της περιοχής μας χαρτί, πλαστικό και αλουμίνιο. Τα παιδιά ευαισθητοποιούνται για την προστασία του περιβάλλοντος και μαθαίνουν να συνεργάζονται» λέει στο ethnos.gr ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Παύλου Μελά, Σάκης Λαζαρίδης.
Συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 10.000 ευρώ
Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο τη σχολική χρονιά 2018-2019 μαζεύτηκαν 10.661,30 ευρώ από την ανακύκλωση σε 50 σχολεία του Δήμου Παύλου Μελά, αλλά και από τα χρήματα που θα έδινε ο δήμος για να παραδώσει τα συγκεκριμένα υλικά ως σκουπίδια στο ΧΥΤΑ. Συνολικά, οι μαθητές συγκέντρωσαν 4,86 τόνους πλαστικό, 25,58 τόνους χαρτί, 140 κιλά αλουμίνιο και 15 τόνους από καπάκια μπουκαλιών.
«Τα έσοδα από τα καπάκια, που ανήλθαν σε 1.650 ευρώ, θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά του αναπηρικού αμαξιδίου. Θα είναι το τρίτο αμαξίδιο που θα δώσουμε σε μαθητή με κινητικά προβλήματα με αυτόν τον τρόπο. Τα καθαρά χρήματα που συγκεντρώνονται από τα ανακυκλώσιμα υλικά, αφού τα υπόλοιπα εξοικονομούνται από αυτά που θα δίναμε για τα σκουπίδια στο ΧΥΤΑ, φτάνουν τα 2.647,50 ευρώ. Αυτά θα δοθούν αναλογικά σε σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, για να καλύψουν ανάγκες τους. Σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, τα έσοδα από την ανακύκλωση είναι αυξημένα κατά περίπου 15%-20%» λέει ο κ. Λαζαρίδης.
Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι ο επόμενος στόχος είναι μέσα από τα σχολεία να ευαισθητοποιηθούν οι οικογένειες των μαθητών, ώστε να μην καταναλώνουν διάφορα πράγματα χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος και έτσι να μειωθούν τα σκουπίδια.
Ενεργή η συμμετοχή εκπαιδευτικών και γονιών
Ενεργά στο πρόγραμμα συμμετέχουν εκπαιδευτικοί και γονείς, οι οποίοι είναι απόλυτα ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι οι μαθητές αποκτούν περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και συνείδηση.
«Στα σχολεία η συμμετοχή είναι μαζική. Συμμετέχουμε όλοι οι μαθητές, το διδακτικό προσωπικό και οι διευθυντές. Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι με το πρόγραμμα και μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι μαθητές μετατρέπονται σε αναμεταδότες στις οικογένειές τους και τους φίλους τους των όσων μαθαίνουν για την προστασία του περιβάλλοντος» αναφέρει στο ethnos.gr ο Στράτος Μαυρίδης, διευθυντής του 3ου Δημοτικού Σχολείου Σταυρούπολης.
«Η ένωσή μας και όλοι οι γονείς στηρίζουμε απόλυτα και συμμετέχουμε σε αυτήν τη σημαντική περιβαλλοντική προσπάθεια, όπως και στις άλλες που γίνονται στο πλαίσιο του δικτύου. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που μεταφέρουν τα παιδιά στο σπίτι αυτά που μαθαίνουν για την προστασία του περιβάλλοντος. Πολλά παιδιά φεύγουν κάθε πρωί από το σπίτι για το σχολείο με σακουλάκια γεμάτα ανακυκλώσιμα υλικά. Μέσα από τα παιδιά μας μαθαίνουμε και εμείς για την ανακύκλωση. Προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε περισσότερο τα παιδιά προς αυτήν την κατεύθυνση. Προσωπικά, ως πρόεδρος του συλλόγου γονέων των 1ου Γυμνασίου και 1ου Λυκείου Σταυρούπολης, λέω στα παιδιά ότι όποιο τμήμα μαζέψει τα περισσότερα καπάκια, θα κερδίσει στο τέλος της χρονιάς ένα τραπέζι» λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Δήμου Παύλου Μελά, Γιώργος Παπαγεωργίου.
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό