Ελλάδα|21.10.2019 18:36

Συλλαλητήριο στη Σάμο: «Απαιτούμε τις ζωές μας πίσω» (pics)

Newsroom

Η Σάμος βιώνει κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης μεγάλης κλίμακας και απαιτεί την επιστροφή στην κανονικότητα. Αυτό επεσήμανε ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, στη διάρκεια συλλαλητηρίου για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην πλατεία δημαρχείου της πόλης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των παραγωγικών φορέων και συλλόγων του νησιού, αλλά και πλήθους κόσμου. «Δεν θα τους αφήσουμε να μας ξεχάσουν. Δεν θα επιτρέψουμε να μας αποκαλούν την χειρότερη εκδοχή της Μόριας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος Αν.Σάμου, Γ.Στάντζος

Στην πρόσοψη του δημαρχείου κρεμάστηκαν μαύρα πανιά, για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το νησί, λόγω του υπερπληθυσμού των προσφύγων – μεταναστών, εκατοντάδες εκ των οποίων έχουν βρει καταφύγιο μέσα στην πόλη και στο παραλιακό μέτωπο τις τελευταίες μέρες, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε μέρος του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης. «Μέλημά μας, είναι αυτά τα μαύρα πανιά να αντικατασταθούν από τη σημαία της Ε.Ε., την οποία υπερασπιζόμαστε ως ακρίτες», είπε ο δήμαρχος..

«Απαιτούμε το αυτονόητο, την επιστροφή στην κανονικότητα. Απαιτούμε τις ζωές μας πίσω», τόνισε, σημειώνοντας πως καθημερινά καλείται να διαχειριστεί ζητήματα διασφάλισης της υγείας των πολιτών, των επισκεπτών, αλλά και των προσφύγων και μεταναστών. «Αγαθά τα οποία σε μια πολιτισμένη και εύρωστη κοινωνία είναι αυτονόητα. Όταν φτάνουμε στο σημείο να κλείνουμε τα σχολεία για την ασφάλεια των παιδιών μας υπάρχει αποσταθεροποίηση, αγανάκτηση και αγωνία», τόνισε και πρόσθεσε: «Οι πλάτες μας, οι πλάτες της κοινωνίας της Σάμου, της κοινωνίας της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού, δεν αντέχουν άλλο φορτίο».

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, στον χαιρετισμό του χαρακτήρισε την κατάσταση επιεικώς απαράδεκτη. «Απαιτούμε λύσεις άμεσες και αποτελεσματικές. Χορτάσαμε υποσχέσεις αρμόδιων για επικείμενες λύσεις», τόνισε.

Οι φορείς της Σάμου ζητούν

  • Καθολική αποσυμφόρηση του νησιού
  • Ενίσχυση της ασφάλειας με αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων
  • Οριστικό κλείσιμο του ΚΥΤ της πόλης
  • Επίσπευση των διαδικασιών απόδοσης ασύλου σε αυτούς που το δικαιούνται
  • Εξειδικευμένο σχέδιο δράσης για την διαχείριση του μεταναστευτικού
  • Ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας
  • Αναλογική κατανομή του βάρους του προσφυγικού – μεταναστευτικού σε όλη τη χώρα, ως εθνικό ζήτημα.

Στο πλαίσιο του σχεδίου αποσυμφόρησης των νησιών που βρίσκεται σε εξέλιξη, μεταφέρονται από τη Σάμο στον Πειραιά 740 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι θα φιλοξενηθούν σε δομές της ηπειρωτικής χώρας.

μεταναστευτικόσυλλαλητήριοΣάμοςπροσφυγικό