Ελλάδα|21.10.2019 19:50

Αυθαίρετα: Τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για παράταση σε 700.000 ακίνητα

Μαρία Λιλιοπούλου

Στον «αέρα» βρίσκονται περίπου 350.000 δηλώσεις υπαγωγής αυθαιρέτων στον προηγούμενο νόμο περί τακτοποίησης, τον 4178/2013, οι οποίες δεν έχουν μεταφερθεί στον ισχύοντα νόμο 4495/2017. Συνολικά οι υπαγωγές στον νομο 4178, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είχαν μεταφερθεί από την προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση αγγίζουν τις 670.000. Από αυτές εκτιμάται ότι τουλάχιστον οι μισές δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία της αποστολής των απαραίτητων δικαιολογητικών, η οποία βάσει της ισχύουσας προθεσμίας λήγει στις 3 Νοεμβρίου. 

Στο διάστημα που απομένει έως την εκπνοή της προθεσμίας, κρίνεται απίθανο να υπάρξει χρόνος για την διεκπεραίωση όλων των αιτήσεων. Λύση στο ζήτημα αυτό επιχειρεί να δώσει η τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον τομεάρχη Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλο.

Με την τροπολογία προτείνεται τρίμηνη παράταση, έως τις Φεβρουαρίου 2020, στην προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών για τις περιπτώσεις αυθαιρέτων, οι οποίες δεν είχαν μεταφερθεί στον ισχύοντα νόμο. Στόχος της τροπολογίας – εφόσον γίνει δεκτή – είναι η «διευκόλυνση των επαγγελματικών φορέων του τεχνικού κόσμου αλλά και των πολιτών για τις περιπτώσεις υπαγωγής στο ν.4178/2013, οι οποίες δεν μεταφέρονται στο ν.4495/2017».

Να σημειωθεί ότι ο μεγάλος αριθμός των δηλώσεων αυθαιρέτων που δε μεταφέρθηκαν στον ισχύοντα νόμο, εξηγείται από το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις είχαν πληρωθεί παράβολα και μεγάλο μέρος ή και το σύνολο των προστίμων και επί της ουσίας εκκρεμεί μόνο η κατάθεση όλων των σχεδίων, των μελετών και των δικαιολογητικών που απαιτούνται για να θεωρείται νομικά και τυπικά περαιωμένη η διαδικασία.

Εάν αυτά δεν κατατεθούν στο πληροφοριακό σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), οι αιτήσεις υπαγωγής που έχουν γίνει θα μπορούσαν να ακυρωθούν και οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να εκκινήσουν διαδικασίες επιστροφής των προστίμων που έχουν πληρώσει.

Την τροπολογία κατέθεσαν στο Σχεδίου Νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις» οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, Πέτυ Πέρκα, Νεκτάριος Σαντορινιός, Χάρης Μαμουλάκης, Αλέκος Φλαμπουράρης, Γιάννης Μπαλάφας, Γιώτα Πούλου και Χαρά Καφαντάρη.

Παράταση και στον 4495/2017 που λήγει στις 8 Νοεμβρίου

Την ίδια στιγμή σε παράταση τεσσάρων έως έξι μηνών για την υπαγωγή αυθαιρέτων κτισμάτων και κατασκευών στον ισχύοντα νόμο «τακτοποίησης» προσανατολίζεται και το υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να προλάβουν και οι περισσότερο αμελείς να ενταχθούν στις διατάξεις του.

Με τα σημερινά δεδομένα δήλωση και υπαγωγή αυθαιρέτων μπορεί να γίνει έως τις 8 Νοεμβρίου, ενώ από τις 9 Νοεμβρίου οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα κινδυνεύουν να βρεθούν ανά πάσα στιγμή αντιμέτωποι με τις μπουλντόζες, οι οποίες θα μπορούν να κινηθούν με συνοπτικές διαδικασίες.

Οπως έχει ήδη γράψει το «ethnos.gr», οι εισηγήσεις που δέχεται η ηγεσία του υπουργείου αφορούν παράταση της ισχύος του νόμου για έξι μήνες με στόχο αυτή να επιμηκυνθεί έως τον ερχόμενο Μάιο. Στη συνέχεια αναμένεται να εφαρμοστεί η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες κατασκευών με αυθαιρεσίες να μπορούν να τις «τακτοποιήσουν» για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Οι προτάσεις είναι το διάστημα αυτό να οριστεί σε ένα έτος, αν και στην πράξη αυτό μπορεί να διαρκέσει αρκετά περισσότερο.

Η παράταση που τελικώς θα δοθεί μπορεί να είναι και μικρότερη αλλά όπως φαίνεται θα είναι τουλάχιστον τετράμηνη σημειώνουν πηγές του τεχνικού κλάδου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν να μείνουν στον αέρα πολλές περιπτώσεις μεταβιβάσεων που θα προκύψουν.

τακτοποίηση αυθαίρεταΣωκράτης Φάμελλοςυπουργείο Περιβάλλοντος