«Αποθήκη» προσφύγων ο Δήμος Βόλβης - Τι θα πει ο δήμαρχος στον Τ.Θεοδωρικάκο
Βασίλης ΙγνατιάδηςΈνας περιφερειακός δήμος στην ύπαιθρο της Θεσσαλονίκης, με πληθυσμό 23.000 κατοίκων, καλείται να φιλοξενήσει αριθμό αιτούντων άσυλο κατά 50% μεγαλύτερο από αυτόν που επωμίζεται ολόκληρη η Πελοπόννησος. Στις δυο οργανωμένες δομές που φιλοξενούν ήδη 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες, προστίθεται μια τρίτη, με άλλα 1.000 άτομα, σε τουριστική περιοχή, όπου παραμένουν ήδη 300 «ξεχασμένοι» από πέρυσι αιτούντες άσυλο, οι οποίοι έπρεπε να είχαν αποχωρήσει από τον περασμένο Απρίλιο.
Το σκηνικό που έχει στηθεί στον Δήμο Βόλβης δημιουργεί εύλογες ανησυχίες των κατοίκων για το δυσανάλογο βάρος που καλείται να επωμιστεί η περιοχή στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού, αλλά και προετοιμάζει το έδαφος για την ανάδυση ξενοφοβικών φωνών και συμπεριφορών σε μια περιοχή που έχει δείξει την αλληλεγγύη της, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος εκτροπής.
Με αυτή την «γραμμή» κατεβαίνει στην Αθήνα ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας για να συναντήσει αργά το μεσημέρι της Τετάρτης τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο. Με νωπές τις θλιβερές σκηνές που εκτυλίχθηκαν την περασμένη νύχτα στην περιοχή των Βρασνών, θα του ζητήσει την ακύρωση του σχεδίου για την εγκατάσταση επιπλέον προσφύγων στην συγκεκριμένη περιοχή, και τη λήψη μέτρων για την αναλογικότερη κατανομή των προσφύγων ανά την επικράτεια.
«Εδώ και καιρό δίνουμε μάχες για να κατευνάσουμε τις αντιδράσεις και να κρατήσουμε τον κόσμο να μη βγει στους δρόμους. Συνέστησα επιτροπή για το μεταναστευτικό, με επικεφαλής αντιδήμαρχο, προκειμένου να υπάρχει συνεννόηση και να αποφύγουμε ακραίες αντιδράσεις. Οι κινήσεις που γίνονται όμως ερήμην μας δεν βοηθούν. Κάποιοι θέλουν να επωφεληθούν και ήδη έχουν δείξει τις προθέσεις τους», είπε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Δ.Λιάμας, ο οποίος καταγγέλλει πως έχει δεχτεί επιθέσεις από ακροδεξιά στοιχεία ακόμη και μέσα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.
«Έχουμε 1.200 ανθρώπους στα Λουτρά Απολλωνίας κι άλλα 800 στη νέα δομή στο Βαγιοχώρι, ενώ 300 άτομα έχουν παραμείνει από πέρυσι τον χειμώνα στα Βρασνά. Δεν μπορούν να αντέξουν οι υποδομές περαιτέρω αύξηση, και μάλιστα σε μια τουριστική περιοχή», υποστήριξε.
Στην περιοχή των Βρασνών, που έχει μόλις 150 μόνιμους κατοίκους τον χειμώνα και ζει από τον τουρισμό, φιλοξενήθηκαν πέρυσι τον χειμώνα περισσότεροι από 1.000 αιτούντες άσυλο σε δεκάδες μικρές ξενοδοχειακές μονάδες. Τον Απρίλιο και το Μάιο μεταφέρθηκαν σε άλλες δομές, εκτός από 300 που έμειναν και το καλοκαίρι.
«Αυτό ήταν και το μεγάλο σφάλμα. Είχαμε ακυρώσεις κρατήσεων, μειώσεις τιμών και απώλεια εισοδήματος για τους επιχειρηματίες της περιοχής, λόγω της παρουσίας των προσφύγων, καθώς και αρκετά κρούσματα παραβατικότητας», σημείωσε ο κ.Λιάμας και πρόσθεσε: «ενώ έχουν συμβεί όλα αυτά, μαθαίνουμε από τα ΜΜΕ ότι έρχονται στα Βρασνά άλλοι 402 από τα νησιά. Οι αντιδράσεις ήταν εύλογες και δεν μπορούσα να τις συγκρατήσω».
Κάτοικοι της περιοχής έστησαν μπλόκα στις εισόδους του παραθεριστικού οικισμού και έδωσαν «μάχες» όλη τη νύχτα με σκοπό να αποτρέψουν την είσοδο των λεωφορείων και την εγκατάσταση των προσφύγων στα ξενοδοχεία. Ορισμένοι επιτέθηκαν και με πέτρες στα λεωφορεία με τους μετανάστες, ενώ ακούστηκαν φωνές από τους διοργανωτές της διαμαρτυρίας που ζητούσαν την εκδίωξη των «λάθρο» από τη χώρα.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο και επικεφαλής της επιτροπής για το μεταναστευτικό, Θεόδωρο Ιορδανίδη, οι πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν συναφθεί και φέτος συμβόλαια με 28 επιχειρήσεις ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων για την φιλοξενία συνολικά 1.000 ατόμων, για χρονικό διάστημα 8 μηνών. «Αυτό θα ανεβάσει τον συνολικό αριθμό στον δήμο μας σε πάνω από 3.000 και είναι αδύνατο να το δεχτούμε», είπε στο ethnos.gr.
- Μπλόκαραν πολλά νοσοκομεία της Αθήνας από τις νέες εφημερίες - Οι αλλαγές
- Προειδοποίηση Μαρουσάκη: Επικίνδυνα φαινόμενα τις επόμενες ώρες στην Αττική - Πού υπάρχει κίνδυνος για πλημμύρες
- Τι βλέπουν στην κυβέρνηση μετά την εκλογή Τραμπ: Ποιες εξελίξεις αναμένονται στο Ουκρανικό αλλά και στη «γειτονιά»
- Μαθητές στην Ικαρία κάνουν κατάληψη γιατί δεν έχουν καθηγητές - Τι λένε οι εκπαιδευτικοί