Ελλάδα|23.10.2019 17:28

«Καθάρισε» από ναρκέμπορους το ΑΠΘ - Τι δηλώνει ο πρύτανης στο ethnos.gr

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Σε ένα… άλλο πανεπιστήμιο αισθάνονται ότι σπουδάζουν οι φοιτητές και εργάζονται οι καθηγητές και το διοικητικό προσωπικό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τον τελευταίο περίπου 1,5 μήνα, αφού οι θύλακες ναρκεμπόρων έχουν διαλυθεί, οι επιθέσεις για κλοπές έχουν σχεδόν εξαλειφθεί και το αίσθημα ασφάλειας έχει αποκατασταθεί.

Μια βόλτα να κάνει κανείς σήμερα στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου θα δει μετά από χρόνια φοιτητές να κάθονται και να συνομιλούν ή να διαβάζουν αμέριμνοι στα γρασίδια και τα παγκάκια του campus, ενώ τα Σαββατοκύριακα απολαμβάνουν τον περίπατό τους και το παιχνίδι οικογένειες με μικρά παιδιά. 

Αν και το πρόβλημα σε ό,τι αφορά τη διακίνηση ναρκωτικών δεν έχει εξαλειφθεί, η πλατεία μπροστά από το Χημείο, η περιοχή της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής και οι χώροι κοντά στο Πολυτεχνείο, που είχαν μετατραπεί σε θύλακες ναρκεμπόρων και σημειώνονταν συχνά συμπλοκές -ακόμα και με πυροβολισμούς- μεταξύ των κακοποιών στοιχείων, παρουσιάζουν αισθητά βελτιωμένη εικόνα. Πλέον μπορεί να συναντήσει κάποιος μόνο μεμονωμένους διακινητές, ενώ αποτελούν σπάνιο φαινόμενο οι επιθέσεις για ληστείες σε διερχόμενους. 

«Πάντοτε πίστευα και πιστεύω ότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Η κατάσταση από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά έχει βελτιωθεί αισθητά, ωστόσο θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί. Πλέον μόνο κάποιοι μεμονωμένα μπαίνουν στο campus τις νύχτες από την πλευρά του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, ωστόσο και αυτοί θα φύγουν. Οι ίδιοι οι φοιτητές λένε ότι σπουδάζουν σε άλλο πανεπιστήμιο. Αυτό επετεύχθη με σκέψη, βούληση και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων καθώς και όσων κινούνται στο πανεπιστήμιο, καθηγητές, εργαζόμενοι και φοιτητές» τονίζει στο ethnos.gr ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου

Ο νόμος για το άσυλο και το κλείδωμα των εισόδων

Όπως αναφέρει ο ίδιος, η βελτίωση της κατάστασης οφείλεται στο νομοθέτημα για το πανεπιστημιακό άσυλο, το οποίο «είχε ως αποτέλεσμα τον εξορθολογισμό της ανομίας και της παρανομίας» και στην απόφαση της πρυτανείας να κλειδώνουν τα βράδια οι 65 από τις 67 πόρτες του ΑΠΘ, οι οποίες ανοίγουν πάλι στις 6:30 το πρωί. Ωστόσο, μήνυμα για την πάταξη της ανομίας έστειλαν και φοιτητές, όταν ομάδα στις 6 Σεπτεμβρίου πήρε με τις… πέτρες διακινητές ναρκωτικών. 

«Η πλειονότητα των φοιτητών στηρίζει το μέτρο με το κλείδωμα των εισόδων τις νύχτες. Οι διαφορετικές απόψεις είναι απολύτως σεβαστές, ωστόσο και αυτοί που διαφωνούν, αναγνωρίζουν ότι το μέτρο βοηθάει. Όταν θέλουμε να περιφρουρήσουμε το σπίτι μας, κλειδώνουμε τις πόρτες του. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να παραμένουν ανοιχτές τόσες πολλές πόρτες τις νύχτες, όταν σταματάει η όποια δραστηριότητα στο πανεπιστήμιο», σημειώνει ο κ. Παπαϊωάννου. 

Κατά τον ίδιο, δεν πρέπει να υπάρξει σύγχυση του νομοθετήματος για το άσυλο με άλλες εποχές, αφού οι όποιες επιχειρήσεις της Αστυνομίας είναι πολύ διακριτικές. «Δεν χρειάστηκε και δεν χρειάζεται η αστυνομία να έχει παρουσία στο campus. Επιχειρεί μόνο όταν σημειώνεται κάποιο περιστατικό. Την κατάσταση βελτίωσε η φύλαξη του πανεπιστημίου με τις εποχούμενες και πεζές περιπολίες της. Καταφέρνουν και προλαβαίνουν πολλές άσχημες καταστάσεις. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε προς αυτήν την προσπάθεια» τονίζει ο πρύτανης του ΑΠΘ. 

ΑΠΘφοιτητές ΑΠΘ