Ξανά στο εδώλιο ο Σώρρας - Τα φέσια, οι ταρίφες και ο προσηλυτισμός νέων μελών
Σοφία ΣπίγγουΌρκοι, παγανιστικές τελετές, εξώδικα, µετοχές της «Τράπεζας της Ανατολής», «µποναµάδες 20.000 ευρώ» για κάθε ψήφο οδηγούν τον άλλοτε κραταιό πολέµαρχο και άρχοντα του φωτός… Αρτέµη Σώρρα στο εδώλιο του Τριµελούς Εφετείου Κακουργηµάτων στις 6 Νοεµβρίου.
Μόλις πριν από λίγους µήνες εκδόθηκε σε βάρος του αλλά και ακόµη 22 συνεργατών του παραπεµπτικό βούλευµα που τους φέρνει αντιµέτωπους κατά περίπτωση µε τις κακουργηµατικές πράξεις της απάτης, της εγκληµατικής οργάνωσης, του ξεπλύµατος µαύρου χρήµατος, αλλά και µε πληµµεληµατικές πράξεις, όπως η διασπορά ψευδών ειδήσεων και η πρόκληση ή διέγερση σε διάπραξη κακουργηµάτων ή πληµµεληµάτων.
Μεθοδεύσεις και τεχνάσματα
«Κατά το έτος 2011 ο Αρτέµιος Σώρρας µετέβη στις Ηνωµένες Πολιτείες Αµερικής, όπου σε συγκεντρώσεις που διοργανώθηκαν µε τη βοήθεια του συγκατηγορουµένου του Ε.Λ. Πραγµατοποίησε οµιλίες κατά τις οποίες ανέφερε ψευδώς ότι διέθετε αµύθητη περιουσία, µέρος της οποίας σκόπευε να παραχωρήσει για την εξάλειψη του δηµοσίου χρέους της Ελλάδας και της Κύπρου. Στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου µε διάφορες µεθοδεύσεις και τεχνάσµατα επιχείρησε να πείσει ότι είναι δήθεν κάτοχος µετοχών ανυπολόγιστης αξίας και ότι το γεγονός αυτό πιστοποιείται από δηµόσια έγγραφα» αναφέρει το βούλευµα, συµπληρώνοντας ότι βασικό του «χαρτί» ήταν οι περίφηµες 28 µετοχές της «Τράπεζας της Ανατολής», η αξία των οποίων είναι µηδενική, αν και εκείνος διατεινόταν ότι αντιστοιχούσαν σε τρισεκατοµµύρια.
Μάλιστα, τέσσερις από αυτές είχε δωρίσει στις ΜΚΟ «End National Dept – END» και «Η Ελλάς ποτέ δεν πεθαίνει». Ο απένταρος κροίσος «έβλεπε» παντού χρήµατα, µετοχές, οµόλογα και φέρεται να πωλούσε ελπίδα για αποπληρωµή χρεών στους οπαδούς του. «Στις οµιλίες του ισχυριζόταν ότι το ελληνικό κράτος ήταν δικαιούχος κληρονοµικών κεφαλαίων ύψους 115 τρισ. δολαρίων ΗΠΑ, τα οποία ήταν κατατεθειµένα στην Τράπεζα της Ελλάδος και στην Παγκόσµια Τράπεζα και µπορούσαν να χρησιµοποιηθούν για αποπληρωµή πάσης φύσεως χρεών» εξηγεί το παραπεµπτικό βούλευµα.
Ωστόσο, ο «ευεργέτης των Ελλήνων» δεν έµεινε εκεί, αλλά το 2012 ισχυρίστηκε ότι είχε πουλήσει στον Μπαράκ Οµπάµα αρχαία διαστηµική τεχνολογία, η οποία του εισέφερε ως αντάλλαγµα χρεωστικά οµόλογα του αµερικανικού ∆ηµοσίου ύψους τρισεκατοµµυρίων ευρώ, ενώ κάποια εξ αυτών είχε καταθέσει υπέρ της Ελληνικής ∆ηµοκρατίας σε ιδιωτικό καταθετήριο στον Καναδά. «Τα χρεωστικά οµόλογα που κατείχε ο Αρτέµης Σώρρας ήταν προϊόν απάτης, όπως διαπιστώθηκε από τον έλεγχο της Τραπέζης της Ελλάδος, ενώ γινόταν επίκληση σε αυτά από τον Σώρρα και τους συνεργάτες του µε σκοπό την παραπλάνηση πολιτών» εξηγεί στο βούλευµα.
Ο ίδιος τον Ιούνιο του 2014, µε εξώδικα προς τον Αντώνη Σαµαρά, τον Αλέξη Τσίπρα, τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος και το Ταµείο Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας, ανέφερε ότι έχει καταθέσει τα χρεόγραφα αυτά σε λογαριασµό υπέρ της Ελληνικής ∆ηµοκρατίας, ζητώντας ως αντάλλαγµα την… παραχώρηση ποσοστού 34% τεσσάρων µεγάλων ελληνικών τραπεζών! Βέβαια, µπορεί ο Αρτέµης Σώρρας να εµφανιζόταν ως κροίσος, αλλά η «συµµετοχή» στην περιουσία του για τον απλό πολίτη είχε ένα κόστος.
Οι «ταρίφες»
Το κόστος εγγραφής στην «Ελλήνων Συνέλευσις» ήταν 10 ευρώ, η µηνιαία συνδροµή 5 ευρώ και από 5 έως 200 ευρώ (ανάλογα µε την οικονοµική κατάσταση του καθενός) για την παραλαβή εξώδικης δήλωσης απευθυνόµενης προς τους δανειστές τους, στην οποία αναφερόταν ότι θα έπαυαν να καταβάλλουν τις ληξιπρόθεσµες οφειλές τους, που θα εξοφλούνταν… συµψηφιστικά από τα τρισεκατοµµύρια του Σώρρα.
Σηµειώνεται ότι στο εισαγγελικό πόρισµα για την υπόθεση Σώρρα αναφερόταν πως «εκµεταλλευόµενος την ευπιστία, αφέλεια, απελπισία και δεινή οικονοµική θέση χιλιάδων Ελλήνων πολιτών, τους έπεισε ότι θα πληρώσει τα χρέη τους, εξασφαλίζοντας την ίδια ώρα έσοδα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ». Στις εφορίες της χώρας είχαν φτάσει περί τα 12.000 εξώδικα και εάν υπολογιστεί ότι αυτός ήταν ο αριθµός των οπαδών του, σηµαίνει πως η οργάνωση µόνο από τις εγγραφές αποκόµισε 120.000 ευρώ, από τις µηνιαίες συνδροµές ενός έτους συγκέντρωσε 720.000 ευρώ, ενώ µε έναν µέσο όρο 50 ευρώ για κάθε εξώδικο στα ταµεία της οργάνωσης µπήκαν 600.000 ευρώ.
Ο προσηλυτισµός νέων µελών µε «τυράκι» τα 600 δισ. δολάρια
Από το παραπεµπτικό βούλευµα αποκαλύπτεται ότι ο Αρτέµης Σώρρας εµφανίζεται ως αρχηγός µιας εγκληµατικής οργάνωσης, τα µέλη της οποίας «προσηλύτιζαν» φορολογουµένους, ασφαλισµένους και δανειολήπτες σε όλη τη χώρα, ενώ µε τους ψευδείς ισχυρισµούς για κατοχή µιας αστρονοµικής περιουσίας 600 δισ. δολαρίων τούς εξαπάτησαν υποσχόµενοι ότι θα τους διαγράψουν τα χρέη.
Η ζηµιά για το ελληνικό ∆ηµόσιο και τις τράπεζες, βέβαια, ήταν τεράστια, αφού, όπως εξηγείται στο βούλευµα, «ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι ανεξόφλητες ληξιπρόθεσµες οφειλές 10 πολιτών προς το ∆ηµόσιο, τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταµεία ανέρχονταν στο ποσό των 348.596 ευρώ και οι µέχρι την 9-9- 2013 ανεξόφλητες ληξιπρόθεσµες οφειλές 115 πολιτών στο ΙΚΑ ανέρχονταν στο ποσό των 4.709.481 ευρώ».
Στο µεταξύ, την περίοδο 2012- 2016 η οργάνωση του Αρτέµη Σώρρα φέρεται να χρησιµοποίησε τον χρηµατοπιστωτικό τοµέα «µε την τοποθέτηση σε αυτόν και τη διακίνηση µέσω αυτού εσόδων που προέρχονταν από εγκληµατικές δραστηριότητες, µε σκοπό να προσδοθεί νοµιµοφάνεια στα εν λόγω έσοδα (…), ενώ παραπλανηθέντα από αυτούς πρόσωπα κατέθεσαν διάφορα χρηµατικά ποσά σε λογαριασµό της Eurobank µε δικαιούχο την αστική εταιρεία «Ελεύθεροι Ενεργοί Ενωµένοι Πολίτες», τα οποία οι κατηγορούµενοι διέθεσαν για την ικανοποίηση αναγκών λειτουργίας της εγκληµατικής οργάνωσης (µίσθωση, εξοπλισµός γραφείων, εκτύπωση φυλλαδίων, κάλυψη δαπανών ηλεκτροδότησης)».
Ο εµπνευστής του κινήµατος µε στοιχεία νεοπαγανισµού και αρχαιολατρίας καλείται πλέον να αφήσει στην άκρη την εκστρατεία για τη διάσωση της Ελλάδας και τις επικλήσεις στους αρχαίους θεούς, και να καθίσει στο εδώλιο για να αντιµετωπίσει τις κατηγορίες που τον βαρύ νουν.
- Κακοκαιρία Alexandros: 112 σε Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Σποράδες - «Αποφύγετε τις μετακινήσεις»
- Αποκάλυψη «βόμβα» από Axios: Το Ισραήλ βομβάρδισε ενεργή μυστική πυρηνική εγκατάσταση στο Ιράν
- Πούτιν σε Σολτς για Ουκρανία: Οποιαδήποτε συμφωνία να λαμβάνει υπόψη τη νέα εδαφική πραγματικότητα
- Eurovision 2025: Κατατέθηκαν 187 υποψηφιότητες - Πότε θα γίνει ο ελληνικός τελικός