ΧΥΤΑ Φυλής: Μέχρι το 2023 θα μείνει ανοιχτή η «ωρολογιακή βόμβα» της Αττικής
Μαρία ΛιλιοπούλουΑκόμα μία παράταση, αυτή τη φορά έως το 2023 παίρνει η λειτουργία του ΧΥΤΑ στη Φυλή. Παρά το γεγονός ότι η αντοχή του έχει φτάσει σε οριακό σημείο, «η Αττική δεν είναι ακόμα έτοιμη να τον κλείσει διότι διαφορετικά θα πνιγούμε στα σκουπίδια» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης μιλώντας σημερα στο συνεδριο «WASTE 2019: Στερεά και Υγρά Απόβλητα» που διοργανώνει η τεχνοοικονομική ιστοσελίδα economix.gr, υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, η Φυλή, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο ΧΥΤΑ της Ευρώπης καθως δέχεται 1,7 εκατομμύρια τόνους σκουπιδιών, θα έχει κλείσει μέχρι το τέλος του 2023 και η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική θα γίνεται κατά κύριο λόγο με ρεύματα ανακύκλωσης και διαλογή στην πηγή. Ωστόσο μέχρι τότε η Αττική θα συνεχίσει να θάβει τα σκουπίδια της, παρά το γεγονός ότι αυτά αποτελούν, κατά τον κ. Πατούλη, «ωρολογιακή βόμβα».
«Αν μπορούσαμε να κλείσουμε τη Φυλή, θα έπρεπε να το είχαμε κάνει. Η Αττική δεν είναι ακόμη έτοιμη να κλείσει τη Φυλή γιατί θα πνιγούμε από σκουπίδια. Χάθηκε ζωτικός χρόνος και δεν προχώρησε τα προηγούμενα χρόνια ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης. Χρειαζόμαστε ένα εύλογο διάστημα για να στήσουμε ένα μοντέλο που θα ανακυκλώνουμε σκουπίδια” σημείωσε.
Ο ίδιος επέρριψε τις ευθύνη για τις καθυστερήσεις στην προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας σημειώνοντας πως «ακόμη και σήμερα που η Αττική βρίσκεται αντιμέτωπη με την πραγματικότητα, υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που εξακολουθούν να φέρονται ανεύθυνα. Δεν επιδιώκουν καμία λύση».
Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στον οδικό χάρτη της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση του ζητήματος των αστικών αποβλήτων της πρωτεύουσας παρουσιάζοντας τους βασικούς του άξονες, οι οποίοι είναι:
- Εφαρμογή του Περιφερειακού σχδίου διαχείρισης αποβλήτων με αναθεωρήσεις όπου είναι απαραίτητο, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και αφού προηγηθεί το σχετικό εθνικό σχέδιο.
- Θέσπιση μετρήσιμων στόχων για κάθε δήμο στην ανακύκλωση και συλλογή βιοαποβλήτων.
- Ενίσχυση των δήμων με νέους κάδους και απορριμματοφόρα. Θα δοθούν 8.000 – 10.000 καφέ κάδοι και 66 απορριμματοφόρα στους δήμους.
- Ίδρυση παρατηρητηρίου ανακύκλωσης το α’ εξάμηνο του 2020 ώστε να βλέπουν οι πολίτες τους στόχους και τα αποτελέσματα της ανακύκλωσης.
- Εφαρμογή του προγράμματος για οικιακή κομποστοποίηση και υποστήριξη των δήμων μέσω του ΠΕΠ.
- Δημιουργία 1.000 γωνιών ανακύκλωσης, εντός του 2020 – 2021, σε σημεία όπως σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες.
- Ανακατασκευή του ΕΜΑΚ ώστε να γίνει εργοστάσιο επεξεργασίας ρευμάτων.
- Καμπάνιες ενημέρωσης για τους πολίτες της Αττικής.
- Κατασκευή μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων σύμφωνα με τον ισχύοντα και μελλοντικό ΠΕΔΣΑ.
Ουραγός η Ελλάδα
Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργος Στασινός ανακοίνωσε την ανάληψη κεντρικής πρωτοβουλίας από το Επιμελητήριο, την οποία θα παρουσιάσει στην προγραμματισμένη συνάντηση τους απόψε και θα ζητήσει την προσωπική στήριξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων στη διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων, καθώς και την κινητοποίηση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων στα έργα περιβάλλοντος.
Εμφαση στην κυκλική οικονομία με παράλληλη θέσπιση κινητρων για τις ελληνικές επιχειρήσεις, προκειμένου να προσαρμοστούν στις νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις και να καταστούν βιώσιμες και ανταγωνιστικές θα περιλαμβάνει μεταξύ σειρά άλλων μέτρων το νέο τετραετές σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από τα μέσα του 2020, όπως ανακοίνωσε ο γ.γ Περιβάλλοντος του υπουργείου και καθηγητής του ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Αραβώσης.
Σε μία προσπάθεια να καταδείξει το μέγεθος του προβλήματος των αποβλήτων, ο κ. Αραβώσης τόνισε πως «στη Γερμανία κλείνει φέτος και ο τελευταίος ΧΥΤΥ ενώ εδώ είμαστε στο 80% στην ταφή. Η ανακύκλωση στην Ελλάδα βρίσκεται στο 18% όταν ο στόχος για το 2020 είναι 50%. Πρέπει να μιλήσουμε για βιώσιμη παραγωγή. Να μετεξελιχθεί όλο το μοντέλο της χώρας μας προς την κυκλική οικονομία» υπογράμμισε.
Για την ανάγκη εξεύρεσης κεφαλαίων και τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για την υλοποίηση των νέων έργων, μίλησε ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ και αντιπρόεδρος της Attica Bank, Κωνσταντίνος Μακέδος. «Η χώρα μας με ισχυρή βούληση και συντονισμένη δουλειά μπορεί να τεθεί σύντομα επικεφαλής στην κυκλική οικονομία στη Νότια Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ειδικότερα όσον αφορά στην Αttica Bank, όπως ανέφερε ο κ. Μακέδος, «προκειμένου, να δοθεί περαιτέρω ώθηση στην εθνική προσπάθεια, συστήνεται ομάδα εργασίας έργων ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεων, με στόχο την δημιουργία ενός ελκυστικού χρηματοδοτικού εργαλείου για τα περιβαλλοντικά έργα ΣΔΙΤ, το οποίο και θα ανακοινώσουμε σύντομα».
Ψήφο εμπιστοσύνης στα ΣΔΙΤ και στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων, δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως επανέλαβε ο γ.γ. συντονισμού διαχείρισης αποβλήτων του υπουργείου, Μανώλης Γραφάκος. Τόνισε ότι σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλα και μεσαία έργα διαχείρισης απορριμμάτων τονίζοντας ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι στην Αττική, η οποία στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων παραμένει «ουραγός Περιφέρεια». Στα επόμενα 6-7 χρόνια μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα στη διαχείριση αποβλήτων, δήλωσε ο κ. Γραφάκος: «Υπάρχουν περιφέρειες της χώρας που έχουν λύσει ήδη το πρόβλημα, όπως η Δ. Μακεδονία και η Ήπειρος, ενώ δημιουργούνται οκτώ νέες μονάδες, σε δημοπράτηση βρίσκονται άλλες 12, και σε μελέτη άλλες 40».
Επίσης τόνισε ότι «η χώρα οφείλει στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης να αυξήσει το ποσοστό ανάκτησης απορριμμάτων στην πηγή», κάνοντας γνωστό ότι το υπουργείο ετοιμάζει συνολική πρόταση ώστε από 20% να φθάσουμε στο 30% σε μία τετραετία με απώτερο στόχο το 50%.
- Αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης - Το ανακοίνωσε και επίσημα στους συνεργάτες του
- Η κρίση στη Μέση Ανατολή μεταφέρθηκε στην Ευρώπη – Φόβος στην Ε.Ε. ότι ξαναζωντανεύει το φάντασμα του αντισημιτισμού
- Eurostat: Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό μακροχρόνια ανέργων στην ΕΕ
- Euroleague: Μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ σε ένα ντέρμπι επικών διαστάσεων