Ελλάδα|04.11.2019 18:41

Novartis: Εξώδικο της Ελένης Τουλουπάκη για τη δημοσίευση απόρρητου εγγράφου

Σοφία Φασουλάκη

Με εξώδικη δήλωση απάντησε η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, στη δημοσίευση του εμπιστευτικού εγγράφου που παρουσίασε η Καθημερινή, σύμφωνα με το οποίο η εισαγγελική λειτουργός παραδέχεται ότι οι δύο από τους προστατευόμενους μάρτυρες που εξετάστηκαν στην Ελλάδα είναι οι ίδιοι με εκείνους που κατέθεσαν στην Αμερική.

Στη δήλωσή της η κυρία Τουλουπάκη χαρακτηρίζει το περιεχόμενο του δημοσιεύματος ανακριβές και παραπλανητικό, θέτοντας το ερώτημα πώς βρέθηκε στα χέρια της εφημερίδας ενώ πρόκειται για ένα άκρως εμπιστευτικό έγγραφο.

Σύμφωνα με την κυρία Τουλουπάκη, «οι έρευνες που διενεργούνται από τις αμερικανικές αρχές σχετικά με τη Novartis και τις πρακτικές της, είναι ανεξάρτητες από αυτές των ελληνικών Αρχών. «Η υπηρεσία μας» λέει η εισαγγελέας, «δεν γνωρίζει με βεβαιότητα την ταυτότητα των μαρτύρων που εξετάζονται στις ΗΠΑ -διότι ουδέποτε μέχρι σήμερα μας έχει επιβεβαιωθεί με επίσημο ή ανεπίσημο τρόπο από τις αμερικανικές αρχές ή από τους ίδιους μάρτυρες, η ταυτότητά τους και το καθεστώς υπό το οποίο αυτοί καταθέτουν- πολλώ δε μάλλον, δεν γνωρίζει, εάν οι προστατευόμενοι μάρτυρες στις ΗΠΑ προσδοκούν χρηματικό ή άλλο όφελος, καθώς ακόμη και εάν ταυτίζεται κάποιος μάρτυρας, δεν μπορεί να διαπιστωθεί εάν ταυτίζεται με το αντικείμενο της έρευνας».

Επιπλέον, όπως λέει η κυρία Τουλουπάκη, οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς επιχείρησαν να αναζητήσουν από τις ΗΠΑ τις καταθέσεις των μαρτύρων εκεί και τα στοιχεία τους, ωστόσο ουδέποτε έλαβαν απάντηση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Οσον αφορά το καθεστώς των μαρτύρων, η εισαγγελέας σημειώνει ότι έλαβαν την ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος με την έγκριση δύο αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου και τονίζει ότι ο νόμος θέτει ως προϋπόθεση για να μπει κάποιος σε καθεστώς προστασίας την μη επιδίωξη οφέλους στην ελληνική έννομη τάξη, γεγονός που δεν προέκυψε. Για την κυρία Τουλουπάκη, το έγγραφο αυτό καταδεικνύει τους χρηστούς δικονομικούς χειρισμούς των εισαγγελέων, σε αντίθεση με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας.

Τέλος, στην εξώδικη διαμαρτυρία της, η κυρία Τουλουπάκη υποστηρίζει ότι στην εισαγγελία κατά της Διαφθοράς έχουν περιέλθει έγγραφα από την Αμερική διαβαθμισμένα, σε εκείνα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε εκείνα που δεν μπορούν, γιατί κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο την έρευνα στις ΗΠΑ, κατά τις υποδείξεις του FBI.

Ακολουθεί η δήλωση του δικηγόρου της Ελένης Τουλουπάκη

«Στο πλαίσιο της ελληνικής ή και της διεθνούς έννομης τάξης δεν υφίσταται καμία διάταξη νόμου, η οποία να απαγορεύει τη χρήση και αξιοποίηση καταθέσεων προστατευόμενων μαρτύρων που έχουν δώσει καταθέσεις και σε αλλοδαπές έννομες τάξεις υπό οιοδήποτε καθεστώς. Αντιθέτως, η Σύσταση του ΟΟΣΑ κατατείνει στην παροχή της προστασίας σε όσα πρόσωπα έχουν χρήσιμες πληροφορίες για αποκάλυψη περιπτώσεων διαφθοράς ανεξαρτήτως προσωπικών, χρηστών ή μη, κινήτρων. 

Ακόμη, όμως, και να ίσχυε κάτι τέτοιο δεν θα έπληττε την αξιοπιστία και το περιεχόμενο των καταθέσεων, αφού δικονομικά αυτές παραμένουν έγκυρες και αξιοποιήσιμες, αλλά μόνο την άρση του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων και ούτως της ανωνυμίας τους. Για όσους βέβαια σπεύδουν να χαρούν για μια τέτοια εξέλιξη, απλά να αναφέρουμε ότι η αποκάλυψη της ταυτότητάς τους οδηγεί αμέσως σε πλήρη αποδεικτική δύναμη των καταθέσεών τους, ενώ υπό το καθεστώς προστασίας δεν παράγεται πλήρης απόδειξη και απαιτούνται συνοδά αποδεικτικά στοιχεία για την κατάγνωση ενοχής των εμπλεκομένων. 

Περαιτέρω, από το έγγραφο της Εισαγγελέως Διαφθοράς δεν προκύπτει διόλου ότι οι αναφερόμενοι μάρτυρες είναι ίδιοι με εκείνους που κατέθεσαν στις ΗΠΑ, άλλωστε τέτοια βεβαία γνώση δεν θα μπορούσε να έχει η Εισαγγελία. 

Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί ότι οι μέχρι τούδε χειρισμοί όλων των φορέων, δημοσιογράφων - πολιτικών από κάθε πλευρά, αλλά και δικαστικών οργάνων, δημιουργεί τον κίνδυνο συσκότισης της Υπόθεσης, ίσως και διπλωματικού επισοδείου με τις ΗΠΑ, για τις οποίες η αποκάλυψη του σκανδάλου της Novartis είναι νούμερο ένα προτεραιότητα, αναφορικά με τις δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν στην αμερικανική δικαιοσύνη». 

Ελένη ΤουλουπάκηNovartis