Ελλάδα | 24.10.2018 14:33

Καταργείται ο νόμος 407 περί επαιτείας

Newsroom

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την προσαγωγή μιας μουσικού του δρόμου στη Θεσσαλονίκη και τις αντιδράσεις απλών πολιτών αλλά και καλλιτεχνών, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος, Βασίλης Τσίρκας και Τασία Χριστοδουλοπούλου κατέθεσαν πρόταση για την κατάργηση του άρθρου 407 του Ποινικού Κώδικα, στον οποίο βασίστηκε η προσαγωγή της μουσικού, όπως και άλλων καλλιτεχνών του δρόμου το τελευταίο διάστημα. 

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: 

«Το αδίκημα της επαιτείας ανήκει στην κατηγορία των ψευδοαδικημάτων, καθώς κανένα έννομο αγαθό δεν προσβάλλεται από την πράξη αυτή. Ήδη ο αείμνηστος καθηγητής Ι. Μανωλεδάκης υποστήριζε ότι πρόκειται για παρέκκλιση από το ισχύον στη χώρα μας φιλελεύθερο ποινικό σύστημα, το οποίο προϋποθέτει για το αξιόποινο άδικες (προσβλητικές) πράξεις. Η αναφορά των όρων «φυγοπονία, φιλοχρηματία, κατά συνήθεια» στο άρθρο 407 του Ποινικού Κώδικα καθιστά όντως φανερή την ποινικοποίηση της σκέψης και του φρονήματος και όχι της άδικης πράξης. 

Για τους λόγους αυτούς και λαμβάνοντας υπόψη, ότι τον τελευταίο καιρό γίνεται συχνή εφαρμογή της συγκεκριμένης απαρχαιωμένης ρύθμισης με την προσαγωγή και ενίοτε σύλληψη καλλιτεχνών, κυρίως μουσικών του δρόμου από κεντρικά σημεία των μεγάλων αστικών κέντρων, προτείνουμε την κατάργηση του άρθρου 407 του Ποινικού Κώδικα». 

Η Βουλή επικύρωσε σήμερα την κατάργηση του συγκεκριμένου νόμου. 

νόμοςεπαιτείακαλλιτέχνεςΣΥΡΙΖΑ