Ελλάδα|07.11.2019 21:45

Ποινικός κώδικας: Ποινές έως 10 χρόνια για την κατοχή μολότοφ σε πορείες

Newsroom

Κόντρες μέχρι τελευταία στιγμή συνεχίζουν να προκαλούν οι διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και ιδιαίτερα αυτή που αφορά στην κατοχή μολότοφ. Εντύπωση προκαλεί η τροποποίηση που προβλέπει ότι οι δράστες παραμένουν ατιμώρητοι εάν παραδίδουν στα χέρια των Αρχών τις εκρηκτικές ύλες.

Μάιος 2010: Οι βόμβες μολότοφ που έριξαν κουκουλοφόροι στην τράπεζα Μαρφίν, στοίχησαν τη ζωή στην Αγγελική που ήταν έγκυος, στον Επαμεινώνδα και την Παρασκευή. Οι δράστες παραμένουν άγνωστοι.

Οι μνήμες, εάν και έχουν περάσει εννέα χρόνια, είναι ανεξίτηλες στη μνήμη όλων. Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε, η αποστροφή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρου Λάππα, στη συζήτηση στη Βουλή για τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα ότι δεν είναι αδίκημα η κατοχή μολότοφ προκάλεσε αντιδράσεις. 

«Πείτε μου, σας παρακαλώ, ποιο αδίκημα διαπράττει αυτός που κατέχει μία μολότοφ στην πλάτη; Θέλω να μου το προσδιορίσουν οι συνεργάτες σας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λάππας, με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, να απαντά: «Τι την θέλει; Βόλτα θα κάνει με τη βόμβα μολότοφ; Δηλαδή, ο έμπορος που έχει μια τσάντα με ναρκωτικά, βόλτα θα κάνει;».   

Τι προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας 

Ο νέος Ποινικός Κώδικας μετατρέπει την κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών σε πλημμέλημα, που προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι τρία χρόνια. Εάν όμως την κουβαλά στον σάκο του σε μία πορεία όπου γίνονται επεισόδια γίνεται κακούργημα που τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα χρόνια.

Οι αστυνομικοί που μετρούν τραυματίες από τις βόμβες μολότοφ επιμένουν στην αυστηροποίηση των ποινών. «Από τότε που οι βόμβες μολότοφ ξεκίνησαν να κόβουν βόλτες στο κέντρο της Αθήνας, οι καταστηματάρχες κλαίνε την περιουσία τους, οι δε αστυνομικοί μετράνε τα τραύματά τους», αναφέρει στο OPEN ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αστυνομικών, Γιώργος Γερακαράκος. 

Δείτε το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη για το OPEN 

Ποινικός Κώδικαςαστυνομίαβόμβες μολότοφ