Ελλάδα | 19.10.2018 00:00

Τα καρέ της φρίκης από την απαγωγή Λεμπιδάκη

Newsroom

Άγνωστες πτυχές της απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη στην Κρήτη αποκαλύπτονται μέσα στις 7.500 σελίδες της ογκώδους δικογραφίας, που περιλαμβάνει αναφορές στα βίντεο των απαγωγέων, σε διαλόγους με έντονο άρωμα της κρητικής ντοπιολαλιάς και πληροφορίες για την ταυτότητα των δραστών από τις φυλακές που ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν.

Οι απαγωγείς έστειλαν κατά τη διάρκεια της ομηρείας των 186 ημερών τρία βίντεο προς την οικογένεια του επιχειρηματία. 

Εμφανώς καταπονημένος, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης εμφανίζεται στο πρώτο, που εστάλη στις 26 Απριλίου, να λέει στους δικούς του ανθρώπους ότι είναι καλά στην υγεία του και να ζητάει με πραότητα την επίσπευση των διαδικασιών. Στο δεύτερο, που εστάλη στις 25 Αυγούστου, κάνει αναφορά στο τρομοκρατικό χτύπημα της Βαρκελώνης για να πειστεί η οικογένεια ότι το υλικό έχει ληφθεί πρόσφατα. 

Στο τρίτο, το οποίο εστάλη στις 29 Αυγούστου στη θεία του Λεμπιδάκη, ο απαχθείς διαβάζει σελίδες χαρτιού με αναλυτικές οδηγίες για την παράδοση των λύτρων. Οι απαγωγείς, που ήθελαν τα πάντα και τα έχασαν όλα, αφενός ήθελαν μέσω των βίντεο να στείλουν αποδείξεις ζωής προς την οικογένεια και αφετέρου να τους ασκήσουν ψυχολογική πίεση, δείχνοντας την εικόνα του ταλαιπωρημένου ανθρώπου τους. Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, ένας μετριοπαθής επιχειρηματίας που βοηθούσε όλους όσοι του ζητούσαν βοήθεια στην Κρήτη, έχασε κατά τη διάρκεια της ομηρείας του 16 κιλά.

Συνομιλίες με κωδικούς 

Ενδεικτικό είναι ότι όταν απελευθερώθηκε από τη μάντρα μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, λίγο έξω από το Ρέθυμνο, ήταν 45 κιλά. Οι αστυνομικοί είχαν αρχίσει αρκετό καιρό νωρίτερα να παρακολουθούν τα επτά άτομα που συνελήφθησαν. 

Στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες από τον «κοριό» της ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται ότι χρησιμοποιούσαν κωδικές ονομασίες ώστε να μη γίνονται αντιληπτοί. 

Στις νόμιμα υποκλαπείσες επικοινωνίες υπάρχουν αναφορές σε «κλουβιά», «γατούλες» και «βαφτίσια», που ακόμα και σήμερα δεν έχει εξακριβωθεί -για κάποιες από αυτές- το κατά πόσο αποτελούν συνθηματικά ή κυριολεκτικές σημειώσεις. Εντυπωσιακή είναι η στιχομυθία Κρητικού, το τηλέφωνο του οποίου παρακολουθούνταν, με έτερο άτομο, στην οποία γίνεται μνεία στη «μυστική» επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. τον περασμένο Αύγουστο στο χωριό Βρασκά Σφακίων, όπου έφτασαν οι αστυνομικοί ύστερα από παρακολουθήσεις υπόπτων και εκτιμήσεις ότι εκεί κρατείται ο Λεμπιδάκης. 

Από τις συνομιλίες προκύπτει ότι το υπό παρακολούθηση άτομο μιλάει για δύο από τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στην επιχείρηση για την απαγωγή, οι οποίοι έγιναν αντιληπτοί έξω από σπίτι φίλου του στον Βρασκά. 

Οι αστυνομικοί θεωρήθηκαν από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού διαρρήκτες και έτσι έγινε κλήση στην Αστυνομία για να... συλληφθούν. - Έλα με ακούς; Δύο άτομα μπήκαν στο σπίτι στις 3.30 το βράδυ. - Στο δικό μου; - Όχι. Στου Νίκου το σπίτι. Ήταν κοντοκουρεμένοι με σακίδια και γένια. Έλληνες πρέπει να ήταν. Θα έρθεις να δεις στο βίντεο. Εδώ ήρθε ο άνθρωπος από τα Χανιά και άνοιξε το βίντεο του σπιτιού του και τους είδε. Είδανε πως είχε κάμερα και φύγανε. - Ε, τα πουτ... Ε, να πάει στην Αστυνομία πες. Ήντα πάει να πει. - Έπαιρνε στην Αστυνομία. Στην Αστυνομία δεν είναι άνθρωπος έπα. Ο όμηρος δεν βρέθηκε τελικά από τους αστυνομικούς, παρότι κατά πάσα πιθανότατα βρισκόταν σε κοντινό οίκημα και φυγαδεύτηκε. 

Σε άλλη συνομιλία απαγωγέας φέρεται να μιλάει με γυναίκα, στην οποία δίνει οδηγίες για τη φροντίδα γατών (;) που βρίσκονται σε κλουβί. - Έξω, επάνω στο στρογγυλό που έχει στην είσοδο, σου έχω αφήσει σκεπασμένες τις γατούλες. - Ναι. - Μην τις βγάλεις ακόμα, κάποιες είναι πολύ ζωηρές και λοιπά. Να τις βγάλεις πιο αργά, μετά τις 10.00, και να βάλεις φαγάκι να φάνε, ειδικά τα μικρά με ενδιαφέρουν να φάνε. - Ωραία. - Τις λυπάμαι που είναι στο κλουβί μέχρι αργά. Σε κανένα δίωρο να βγούνε. Αύριο που θα έρθω άφησέ μου κάπου τα κλουβάκια εδώ πίσω από την πόρτα. Οι αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες προσπάθησαν να διακρίνουν ποιες από τις λέξεις αποτελούν κωδικές ονομασίες και ποιες όχι. Σε κάποια σημεία κατάφεραν να τις αποκρυπτογραφήσουν και σε κάποια όχι. Αινιγματική είναι και η παρακάτω στιχομυθία, στην οποία γίνεται λόγος για «βαφτίσια» και «παϊδάκια». 

- Εδά έχω τον ξάδερφό μου τον Αυστραλό και θέλω να του κάνω εκδρομή. Και θα τον επάω μέχρι την Ίμβρο. - Αμε τονε. Εγώ ήθελα να πάω..., γιατί βαφτίζει ο... και θέλω να τον βοηθήσω καμία ώρα δύο. Θέλω να του πάω κάτι... και θα σμίξουμε. Τι ώρα θα ‘στε εσείς εκεί πάνω; - Σε καμιά ώρα. Άνοιξε εδώ, μα δεν σου λέμε να πλερώσεις. - Εντάξει ένα κιλό παϊδάκια να πληρώσεις εσύ. 
Από την πλευρά του ο ένας από τους κατηγορουμένους, μεσίτης στο επάγγελμα, εμφανίζεται να ασχολείται με το κίνημα κατά των πλειστηριασμών και να καταριέται την οικονομική κρίση: «Τώρα προσπαθώ να κολλήσω κάτι αφίσες για μια εκδήλωση που θα κάνουμε στο αεροδρόμιο στο Καστέλι. Την Τετάρτη είχε κινητοποίηση στα Χανιά με τους συμβολαιογράφους εκεί. Να πάρουν απόφαση, όπως πήραν στη Θράκη οι συμβολαιογράφοι να απέχουν από τη διαδικασία. Για όνομα του Θεού πια. Δεν μας φτάνει η μιζέρια μας και η κρίση μας, να έχουμε και αυτές τις πλατφόρμες τις ηλεκτρονικές να καούμε». Η Αστυνομία πραγματοποιούσε παρακολουθήσεις τηλεφώνων και στην Αθήνα, όπου υπήρξαν επαφές των απαγωγέων με άλλα άτομα που θεωρήθηκαν ύποπτα.

Ένας από τους απαγωγείς που βρέθηκε στην πρωτεύουσα καυχιόταν ότι «έφαγε όλες τις γκόμενες της Αθήνας». Συνεχίζονται οι έρευνες Τα έξι άτομα, τα οποία εκτιμάται ότι συμμετείχαν στις 30 Μαρτίου 2017 στην αρπαγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη, αναζητά η ΕΛ.ΑΣ. Κανείς από τους επτά κατηγορουμένους δεν συμμετείχε στην «επαγγελματική» ακινητοποίηση και φυγάδευση του επιχειρηματία. Στην επιχείρηση εκείνης της ημέρας φέρονται να έλαβαν μέρος τρεις οδηγοί ισάριθμων αυτοκινήτων, δύο άτομα που έβγαλαν με τη βία τον Λεμπιδάκη έξω από το όχημά του και ένας ακόμα άνδρας που κρατούσε καλάσνικοφ και παρείχε κάλυψη στους υπολοίπους σε περίπτωση επέμβασης της Αστυνομίας. Το συγκεκριμένο όπλο δεν βρέθηκε ποτέ. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έχουν σχηματίσει κύκλο υπόπτων, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία. Κατά τη διάρκεια της ομηρείας έφταναν πληροφορίες στις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες της Κρήτης από άτομα που βρίσκονταν στη φυλακή. Σε μία κλήση που έγινε στην Αστυνομία αναφέρθηκε ότι εμπλεκόμενος στην απαγωγή τηλεφώνησε σε κρατούμενο, από τον οποίο ζήτησε να του προτείνει άτομα «εχέμυθα και ικανά» που θα μπορούσαν να φέρουν εις πέρας μέρος του σχεδίου της απαγωγής Λεμπιδάκη. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι οι συνδετικοί κρίκοι ανάμεσα στους έμπειρους ποινικούς, που πιθανότατα οργάνωσαν την απαγωγή, και τους συλληφθέντες είναι ένα ή δύο άτομα, τα οποία φοβούνται να μιλήσουν και δεν «έσπασαν» ούτε κατά τη διάρκεια της ανάκρισής τους από έμπειρους αξιωματικούς της Ασφάλειας ούτε κατά την παρουσία τους στον ανακριτή. «Ισως κάποιοι να αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς στη φυλακή παρά έξω», λέει χαρακτηριστικά πηγή με γνώση της υπόθεσης. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες δεν γνώριζαν τους «εγκεφάλους» και ότι αυτοί που μπορεί να τους ήξεραν δεν μίλησαν δυσκολεύει σημαντικά το έργο των αστυνομικών και δικαστικών Αρχών.

δικογραφίαΜιχάλης Λεμπιδάκηςαπαγωγή