Έβρος: Κάθειρξη 702 (!) ετών σε δύο συνοριοφύλακες για μεταφορά μεταναστών
Βασίλης ΙγνατιάδηςΠοινή κάθειρξης 702 (!) ετών επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Θράκης στους δύο αστυνομικούς που συνελήφθησαν τον Οκτώβριο του 2018 για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα, μέσω του ποταμού Έβρου. Σε έναν πολίτη, αγρότη του Σουφλίου Έβρου το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 698 ετών. Εκτιτέα και για τους τρεις, σύμφωνα με το thrakinea.gr, είναι τα 20 χρόνια.
Οι δύο αστυνομικοί, που υπηρετούσαν στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου, και ο αγρότης συνελήφθησαν έπειτα από έρευνα της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, συμμετείχαν σε εγκληματική οργάνωση που διευκόλυνε την είσοδο μεγάλου αριθμού μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα. Οι αστυνομικοί φέρονται πως παρείχαν πληροφορίες για τη διάταξη των αστυνομικών δυνάμεων που φυλούσαν τα σύνορα κατά μήκος της όχθης του ποταμού, και τις θέσεις θερμικών καμερών και άλλου εξοπλισμού.
Ο αγρότης συνεργαζόταν με έναν Σύρο πολίτη, με το κωδικό όνομα «Δημήτρης», ο οποίος δραστηριοποιούνταν στην τουρκική πλευρά και διέμενε στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και με έναν άλλον αλλοδαπό με το ψευδώνυμο «Μίλαν», που διέμενε στη Βουλγαρία και διοχέτευε το κύκλωμα με οδηγούς για τη μεταφορά των μεταναστών από τα σύνορα στη Θεσσαλονίκη. Τα οχήματα ήταν υπερπολυτελή, μάρκας Porsche, προκειμένου να μην κινούν υποψίες, αλλά και να έχουν τη δυνατότητα να διαφεύγουν σε περίπτωση καταδίωξης.
Στη δικογραφία περιλαμβάνονται τουλάχιστον 26 υποθέσεις μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών -11 τελεσθείσες και 15 απόπειρες-, με τη δράση του κυκλώματος να ξεκινά τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2018, ενώ στην κατοχή των τριών συλληφθέντων βρέθηκαν 29 κινητά τηλέφωνα, καθώς και 21 τραπεζικά βιβλιάρια καταθέσεων.
Οι δύο αστυνομικοί είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα με απόφαση του Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ σε βάρος τους διατάχτηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση.
Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, που σχηματίστηκε για την υπόθεση, περιελάμβανε τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της διευκόλυνσης εισόδου στο ελληνικό έδαφος πολιτών τρίτων χωρών, της διευκόλυνσης μεταφοράς κατ’ επάγγελμα, της δωροληψίας υπαλλήλου, της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και άλλα αδικήματα.
Οι «κομάντο», τα «σακιά με καλαμπόκι», η «λουμπίνα» και ο «Βαγγέλης»
Το «Έθνος» είχε αποκαλύψει χαρακτηριστικές συνομιλίες αστυνομικών και λαθροδιακινητών που είχε καταγράψει ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. Σε μία από αυτές ο ένας αστυνομικός φαίνεται να δυσανασχετεί με τον μικρό αριθμό μεταναστών που πέρασαν από τον Έβρο, γιατί θεωρούσε πως η ημέρα παρείχε την κατάλληλη ευκαιρία για διακίνηση μεγάλου αριθμού.
«Μόνο 15 άτομα έβγαλα οι μ…; Αφού σου λέω βγάλε, ρε, τώρα που μπορούμε» ακούγεται να λέει χαρακτηριστικά.
Ο 50χρονος αγρότης χρησιμοποιούσε κωδικοποιημένη γλώσσα στις συνομιλίες του, αποκαλώντας «σακιά με καλαμπόκια» τους μετανάστες, «κομάντος» τους χειριστές των φουσκωτών που τους περνούσαν από το ποτάμι. Ο ένας εκ των αστυνομικών αποκαλούνταν «λουμπίνα» και ο δεύτερος «Βαγγέλης», που είναι και το πραγματικό του όνομα.
Σε συνομιλία του με έναν από τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς, ο αρχιφύλακας εκφράζει την ανησυχία του μήπως κάποιος τον «καρφώσει»: «Ε, δεν πιστεύω να έχεις μιλήσει σε κανέναν για εμένα; Να μην πιάσουν καμιά φορά τίποτα και πει το κομάντος εκεί, στον αστυνόμο τίποτα. Ξέρεις να πούμε και έχουμε καμία αναποδιά. Δηλαδή δεν μας πειράζει άμα ξέρουν, ρε παιδί μου, ότι από μέσα φροντίζει να καθαρίσει κάποιος το μέρος, αλλά να μην ξέρουν ποιος, κατάλαβες;».
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό