Ελλάδα|29.11.2018 10:07

Ριχάρδος: To «γλωσσάρι», οι γνωριμίες και τα πανάκριβα κοσμήματα

Αλέξανδρος Καλαφάτης

Υποψιασµένοι για τυχόν παρακολούθηση των συνοµιλίων, τα µέλη της φερόµενης εγκληµατικής οργάνωσης χρησιµοποιούσαν κωδικοποιηµένες λέξεις και φράσεις για να µη γίνονται αντιληπτά. «Ζάχαρη» ή «κίτρινο» ήταν οι κωδικές ονοµασίες για τον χρυσό, ενώ ο χρυσός 24 καρατίων αναφερόταν ως «fine». Οταν τα µέλη µεταξύ τους ήθελαν να αναφερθούν σε 1 κιλό χρυσό, έλεγαν «ένα κοµµάτι βαρύ», ενώ τα «κορίτσια» ή «στρογγυλό» ήταν οι λίρες Αγγλίας. Για τα πακέτα που περιείχαν χρυσό και χρήµατα, η σπείρα έκανε αναφορές σε «ταξιδιώτες», ενώ τα χιλιάδες ευρώ που αποκόµιζαν τα έλεγαν «γραµµές». Ανάλογη ήταν και η προστασία των ονοµάτων τους, αφού στους διαλόγους καταγράφονται µε παρατσούκλια. Ο 51χρονος τηλεπωλητής αναφερόταν ως «χοντρός», ενώ οι συµπρωταγωνιστές του είχαν παρωνύµια όπως «Μουράτ», «βλάχος», «Τούρκος», «παππούς», «µαύρος» και «ψηλός».

Υψηλές γνωριµίες

Ένα από τα πιο γνωστά κοσµηµατοπωλεία της Αθήνας στα βόρεια προάστια επισκεπτόταν καθηµερινά βασικό µέλος του κυκλώµατος που είχε ειδικό ρόλο, διότι συγκέντρωνε χρυσό από όλη την Ελλάδα σε «καβάτζα» στο κέντρο της Αθήνας. Το εντυπωσιακό είναι ότι το µέλος της οργάνωσης είχε µπει µέτοχος σε γνωστή εταιρεία µε κοσµηµατοπωλεία ιδιοκτησίας επιφανούς επιχειρηµατία.

Τα µέλη του κυκλώµατος είχαν, όπως προέκυψε από την έρευνα, υψηλές γνωριµίες, καθώς ήταν από τους λίγους Αθηναίους που κυκλοφορούσαν µε τόσο πολύ ρευστό µέσα στην οικονοµική κρίση. Εντονη ήταν και η νυχτερινή ζωή τους, ενώ «αγαπούσαν» τα ακριβά αυτοκίνητα. Στο «στρατηγείο» της οργάνωσης στην οδό Πατησίων υπήρχαν σχεδόν πάντα «χτιστοί» άνδρες που επιτηρούσαν τον χώρο. Αστυνοµική πηγή µε γνώση της υπόθεσης αναφέρει ότι «το συγκεκριµένο κατάστηµα ήταν συνήθως γεµάτο από κόσµο.

Στην υποδοχή του κοινού ήταν µια γυναίκα, ιδιαίτερα εξωστρεφής, που έπιανε τον κόσµο στο συναίσθηµα. Εκτός από το συναίσθηµα όµως, ο κόσµος πήγαινε εκεί γιατί έδινε τις καλύτερες τιµές στην πιάτσα. Συγκεκριµένα αγόραζε κοσµήµατα ακόµα και 30% πάνω σε σχέση µε άλλα ενεχυροδανειστήρια. Αυτό γινόταν γιατί δεν πλήρωνε φόρο και οι συναλλαγές ήταν µαύρες».

Τα πανάκριβα κοσµήµατα

Μεταξύ των πανάκριβων κοσµηµάτων που εντόπισαν οι Αρχές στα σπίτια κατηγορούµενων συµπεριλαµβάνονται και κοµµάτια από επώνυµους οίκους, όπως «Λαλαούνης» και «Zolotas», αλλά και πλάκες χρυσού, βραχιόλια, αλυσίδες, πανάκριβα ρολόγια Panerai, σαµπανιέρες και δίσκους σερβιρίσµατος Christofle.

Εντύπωση προκαλεί ότι οι αστυνοµικοί εντόπισαν ακόµα και χρυσά δόντια, τα οποία πιθανόν να έφτασαν στην κατοχή των κατηγορουµένων από απεγνωσµένους πολίτες που τα πούλησαν για να πάρουν µετρητά. Σε άλλη περίπτωση, συνελήφθη οδηγός λεωφορείου στην Αλεξανδρούπολη που µετέφερε 12.000 ευρώ, 17 ράβδους χρυσού, βάρους 24,6 κιλών, εκτιµώµενης αξίας περίπου 600.000 ευρώ, και ένα µεγάλο χρυσό νόµισµα.

Σε σπίτια µελών της οργάνωσης εντοπίσθηκαν, µεταξύ άλλων, ένα ρολόι Rolex, η τιµή του οποίου ανέρχεται σε τουλάχιστον 30.000 δολάρια, καθώς και πολλά ακόµη της ίδιας εταιρείας µε πολύτιµους λίθους

Ριχάρδοςενεχυροδανειστήριαλαθρέμποροι